סיכום מאזן אספקת המזון מראה, כי בשנת 2011, הערך הקלורי של המזון העומד לרשות האוכלוסייה בישראל הגיע ל-3,703 קילו קלוריות לנפש ליום. הנתונים מתייחסים לכמות העומדת לרשות הציבור, כלומר הכמות שמוצעת, ולא הכמות שנרכשת על ידי הציבור או הכמות שהאוכלוסייה אוכלת.
חלה עלייה קלה באספקת הקלוריות לנפש מ-3,667 קק"ל בשנת 2010, ל-3,703 קק"ל ליום, במהלך שנת 2011. עלייה זו נובעת בעיקר מעלייה באספקת חלב ומוצריו, דגים, בשר, דגנים, פירות, ירקות ותפוחי אדמה. עלייה זו קוזזה במקצת על-ידי ירידה באספקת סוכר וממתקים, שמנים ושומנים, קטניות וביצים.
בשנת 2011, עמדו לרשות כל נפש בישראל, בממוצע, כמויות המזון הבאות:
• 204 ק"ג פירות
• 197 ק"ג ירקות כולל מקשה
• 137 ק"ג לחם ודגנים
• 79 ק"ג בשר ודגים ללא עצמות
• 43 ק"ג תפוחי אדמה ועמילנים
• 29 ק"ג סוכר, ממתקים ודבש
• 186 ליטרים חלב ומוצריו
• 250 ביצים
מתוך סך של 3,703 קילו קלוריות בממוצע שעמדו לרשות כל נפש בישראל, בשנת 2011, כ-35% מקורם בלחם ודגנים, 16% בשמנים ושומנים ו-13% מירקות, פירות ותפוחי אדמה.
98% מאספקת הדגנים בישראל מקורם בייבוא, כמו כן, 84% מאספקת הדגים ו-62% מאספקת בשר בקר – מקורם בייבוא.
העלייה באספקת חלב ומוצריו נובעת בעיקר מירידה בייצוא.
העלייה באספקת בשר נובעת בעיקר מירידה בייצוא בשר בקר.
העלייה באספקת דגים נובעת בעיקר מעלייה בייבוא דגים (עלייה של 9%).
הירידה בסוכר וממתקים נובעת בעיקר מעלייה בייצוא סוכר ומוצריו (עלייה של 17%).
.
פירוט המזונות העיקריים שהוצעו לציבור בשנת 2011
מדד התלות ביבוא הוא דרך ללמוד על עצמאות ענף מזון מסויים, כלומר, באיזו מידה כל מרכיבי היצור של המצר הם תוצרת ישראל. למשל, לחם מיוצר מדגנים, שרובם ככולם ייבוא.
ניתן לראות, כי התלות של ישראל גבוהה ביבוא של סוכר וממתקים, דגנים,דגים, בשר בקר, קטניות, בוטנים ואגוזים.
- 84% מאספקת הדגים של ישראל תלויה בייבוא
- 31% מאספקת שמנים ושומנים
- 34% מאספקת ירקות, פירות ותפוחי אדמה מקורם בייבוא
לעומת זאת, ישראל מייצרת כ- 100% מבשר העוף וההודו שעומד לרשות הציבור, והתלות בחלב ומוצרי החלב מהווה רק 6%.
בטבלה שלפנינו ניתן לראות את שינויי הצריכה של הישראלי משנות ה–50 של המאה הקודמת לאורך התקופה עד ימינו.
השינוי הבולט ביותר באספקת הקלוריות היה הירידה הרצופה בחלקן היחסי של הקלוריות שסופקו מדגנים ומוצריהם בשנים 2000-1950 (מ-48% ל-31%). משנת 2000 חלה עלייה בחלקם של הדגנים.
בחלקם היחסי של שמנים ושומנים חלה עלייה הדרגתית מ-13% בשנת 1950 ל-16% בשנת 2011.
באספקת הקלוריות מבשר חלה עלייה בשנים 1950-1970 – מ-4% ל-9%, ומאז, נמשכת היציבות בחלקו היחסי של הבשר (כ-11% בשנת 2011).