Skip to content

ממטבחה של אמא: הקניש של סבתא רחל ז"ל

אפי בלה זכתה לטעום רק מקצת הבישולים של סבתא רחל ז"ל, אבל הטעם של קניש תפוחי האדמה יישאר עמה לעד
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

סבתא רבתא של ילדיי, סבתו היקרה של בעלי, נפטרה. סבתא רחל הייתה אישה מיוחדת, ציירת נהדרת ואמנית בכל ליבה. אהבה לחבוש כובעים מיוחדים ולענוד תכשיטים יפים. אהבה את הארץ וציירה את נופיה.

לא זכיתי לטעום רבים מבישוליה, אולם מאפה אחד שלה, טעים במיוחד, לא אשכח לעולם. בשנים שבהן יכלה עוד לבשל, הייתה מופיעה לכל מפגש משפחתי עם תבנית ובה שלושה קנישים, שניים ממולאים בתפוחי אדמה ואחד בכוסמת.

קניש הינו מאפה יהודי מזרח אירופאי העשוי מבצק פריך פשוט אך טעים מאוד, שניתן למלאו בבשר, גבינות, תפוחי אדמה ועוד. מילוי תפוח האדמה היה מועדף על רובנו.

רחל השתמשה במרגרינה ואבקת מרק. שני מצרכים אלו אינם חלק ממטבחי, אולם כדי להגיע לטעם כמה שיותר דומה לקניש המקורי, לא שיניתי דבר מהמתכון של רחל.

מתכון לקניש תפוח אדמה

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥          זמן הכנה: 30 דקות      מתכון ל-3 רולדות / קנישים

הקניש של סבתא רחל ז"ל (צילום: אפי בלה)
הקניש של סבתא רחל ז"ל (צילום: אפי בלה)

חומרים לבצק

  • 3.5 כוסות קמח
  • 200 גרם מרגרינה
  • קורט מלח
  • 1 כוס מים פושרים

חומרים למילוי

  • 3 בצלים בינוניים
  • 3 כפות שמן קנולה
  • 6 תפוחי אדמה בינוניים
  • 3 כפות אבקת מרק
  • 150 גרם מרגרינה רכה
  • מלח, פלפל
  • 1 ביצה
  • שומשום לזרייה

אופן הכנה

בצק

  1. מכניסים את כל החומרים למעבד מזון ומעבדים עד שמתקבל בצק, לא לעבד יותר מדי.
  2. לאסוף את הבצק לכדור, לשטח אותו ולעטוף בניילון נצמד. להכניס למקרר לפחות לשעה.

מלית

  1. לטגן את הבצל בשמן הקנולה, עד להזהבה עדינה.
  2. לבשל את תפוחי האדמה במים עד שמתרככים ולסנן.
  3. להוסיף לתפוחי האדמה את כל החומרים ולמעוך לפירה.
  4. לחלק את הבצק לשלושה חלקים ולרדד כל חלק לעלה מלבני.
  5. לשים שליש מהמלית במרכז הבצק.
  6. לקפל את הבצק על המלית וליצור רולדה.
  7. למרוח בביצה ולפזר שומשום.
  8. לאפות ב-180 מעלות (בתנור שחומם מראש) כ-40 דקות. עד שהמאפה מזהיב.

רחל יקרה, תחסרי לנו מאוד. נוחי על משכבך בשלום!

2 Comments

  1. איה
    10 בפברואר 2013 @ 8:07

    שתהיי בריאה, אני מחפשת את המתכון הפשוט הזה כבר שנים.
    ובכל זאת למי שמסרב למרגרינה, האם אפשר להחליף בשמן?

    לי יש גם מתכון חלקי עם שמרים, ואני מתה למצוא את המתכון המלא.

    • אפי
      11 בפברואר 2013 @ 20:42

      הי, איה, ניתן להחליף את המרגרינה בחמאה. לגבי שמן, אני לא בטוחה שניתן להחליף, אבל אפשר לנסות.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן