Skip to content

ל"ג בעומר: להוסיף לחם למדורה

עומר הוא אלומת שיבולים אשר שימש כמנחה חקלאית מן הקציר הראשון של התבואה • אין דבר יותר מהנה מאשר ליהנות מהשפע החקלאי סביבנו, ולאפות ממבחר דגני שיבולים לחם תבואה אמיתי • טרי, פריך, מחמם נפש ומנחם את ההורים לצד כל מדורה
פחות מדקהזמן קריאה: דקות
"אני רוצה לחם!" – אמרה עליסה למלכת הלבבות, "לחם יש רק אתמול ומחר, אבל אף פעם לא היום" – ענתה המלכה
מתוך "הרפתקאות אליס בארץ הפלאות", מאת לואיס קרול, בתרגומה של רינה ליטווין, בהוצאת הקיבוץ המאוחד.

בתוך מעגל החיים היהודי, הקשור בעונות השנה ובמקור המחיה העיקרי – החקלאות, ל"ג בעומר הוא רגע של הפוגה משבעת השבועות של הספירה, המתחילה בהקרבת קורבן העומר, שהוקרב ביום השני של חג הפסח, חג המצות, ועד לחג שבועות, הוא חג הקציר.

מעגלי תבואה (באדיבות: think4photop, http://www.freedigitalphotos.net)
מעגלי תבואה (באדיבות: think4photop, http://www.freedigitalphotos.net)

עומר הוא אלומת שיבולים קטנה וקשורה, אך הוא גם מידה למדידת חומרים יבשים המקבילה ל-4 ליטרים. בעבר, היו מביאים לבית המקדש את העומר, אשר שימש כמנחה חקלאית מן הקציר הראשון של התבואה.

תבואה היא כּינוי לכלל מיני הדָגָן, כגון: חיטה, שׂעורה, שׁיבּוֹלת שׁוֹעל, שׁיפון, כּוסמת, תירָס ועוד. את ל"ג בעומר חוגגים מסביב למדורה.

המודעות הסביבתית בה אנו חיים כעת, יש בה לא מעט מ"הריסת המסיבות", שכן, אין תקינות פוליטית בכריתת עצים והאש אינה ידידותית לסביבה כלל. ואנחנו.. איננו רוצים "להגדיש את הסאה" ולפגוע בטבע היקר לנו כל כך. אנו רוצים להיות ידידותיים לסביבה ובכלל, להיות אנשי מידות…

ומה מידתי יותר מהכנת לחם תבואה ממתכון שנתנה לי אסטל, אישה פינית שנישאה לישראלי, גרה במושב בשרון, והייתה טווה לפרנסתה שטיחים מטריקו צבעוני על נולי עץ גדולים במסורת עתיקה.

לתהליך הכנת הלחם הזה נדרשות בין שבע לשתיים עשרה שעות, אך בפועל משהו כמו שלושת רבעי השעה של עבודה. הוא קל להכנה ואין צורך בהבנה בלחם או בשמרים. הערבובים פשוטים (גם אם מעט דביקים), והתוצאה: אֶששש…

לחם התבואה של אסטל

לחם תבואה עשיר ומלא (באדיבות: Grant Cochrane, http://www.freedigitalphotos.net)
לחם תבואה עשיר ומלא (באדיבות: Grant Cochrane, http://www.freedigitalphotos.net)

חומרי גלם א'

  • חצי כוס גרגרי פשתן
  • חצי כוס זרעי חמנייה
  • חצי כוס סובין
  • 3/4 כוס קמח שיפון
  • 1 כף גדולה של מלח
  • 2 כוסות מים רותחים

חומרי גלם ב'

  • 50 גרם שמרים מכל סוג
  • 2 כוסות קמח רגיל
  • 2 כוסות קמח מלא
  • 1 כוס קמח שיפון
  • 1.5-2 כוסות מים פושרים
אופן ההכנה
  1. מערבבים את הרכיבים (מחומרי גלם א') בקערה, מכסים במגבת מטבח ונותנים להם לעמוד במשך שלוש שעות או לילה שלם – להלן תערובת תבואה.
  2. מערבבים את החומרים (מחומרי גלם ב') אל תוך תערובת התבואה ומתפיחים שעה נוספת.
  3. לאחר שעה, מחלקים את התערובת לשתיים, ומכל חצי יוצרים כיכר לחם אותו מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
  4. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס ומתפיחים חצי שעה נוספת.
  5. חורצים חריצים לרוחב הכיכרות ומכניסים לתנור לכ-45 דקות.
  6. מוציאים את הלחם, שומרים עטוף בחומר נושם (כמו מגבת מטבח למשל). בשעות הראשונות הוא לח ולאט לאט מתייבש ולכן נשאר טעים וטוב למשך כמה ימים.

חג שמח.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן