Skip to content

למי יש יום הולדת?

מסורת חגיגת יום ההולדת נמשכת אלפי שנים, אך מהיכן צצה העוגה? • תמר לסרלוט פותרת חידה עתיקת יומין זו ומציעה את המתכון לעוגת שוקולד עשירה • רק להשלים עם נרות ושיר ברכה
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

מָלְאוּ אֲסָמֵינוּ בָּר וִיקָבֵינוּ יַיִן, בָּתֵּינוּ הוֹמִים, הוֹמִים מִתִּינוֹקוֹת וּבְהֶמְתֵּנוּ פּוֹרָה

מילים: פנחס אלעד לנדר, לחן: דוד זהבי

ימי שלהי האביב בואך קיץ מלאים בקולות בריחות ובצבעים של לידה והתחדשות. יללות גורי חתול נשמעות מחצר הבניין, העטלפים אינם נותנים מנוח לשסק שעל העץ שבחלון, החרקים עוקצים בכל הזדמנות ומזג האוויר "משוגע". רגע ככה ורגע ככה ובתוך כדי אלה, בכל שנייה משהו חדש נולד.

יום הולדת - יש רק פעם בשנה (באדיבות: Stuart Miles, http://www.freedigitalphotos.net)
יום הולדת - יש רק פעם בשנה (באדיבות: Stuart Miles, http://www.freedigitalphotos.net)

על פי מסורות ואמונות שונות, רגע הלידה הוא הרגע שיקבע את גורלו ומהלך חייו של אדם. "גורל הוא אופי", קבע הפילוסוף היווני הרקליטוס, וחז"ל אמרו: "הכול צפוי והרשות נתונה".

צירוף המילים "יום הולדת" מבטא את הדבר עצמו ואת הפועל היוצא שלו… היום בו נולד אדם, ובהמשך, מדי שנה וממש באותו התאריך. מסורת חגיגת ימי ההולדת התחילה, כך סבורים, באירופה לפני אלפי שנים ונבעה מן הצורך להגן על האדם מפני רוחות רעות ועין הרע. האמונה אומרת, כי רוחות רעות נמשכות אל האדם ביום הולדתו ולכן עליו להיות מוקף באנשי שלומו ואוהביו. היא עברה דרך מצרים העתיקה בחגיגות לפרעה, דרך פרס, יוון ורומא, המלכים בימים הביניים ועם הזמן "ירדה לעם" והלכה וגדלה ונוספו לה מתנות וברכות, מנהגים והפקות ענק. המפטי דמפטי טוען, כי עדיף לחגוג את ימי ה"לא יומולדת", כי כאלה יש 364 בשנה.

אחת הסברות היא כי מנהג הגשת עוגת יום ההולדת מוצאו ביוון העתיקה, בו נהגו היוונים לאפות עוגות או לחם עשויים מדבש. הרומאים נהגו לחגוג את יום ההולדת ה-50 בהגשת עוגת דבש שהכילה קמח חיטה, גבינה צהובה מגוררת, דבש ושמן זית. סברה נוספת גורסת, כי מנהג עוגת יום ההולדת החל בגרמניה בתקופת ימי הביניים, שבו נחגג יום הולדתו של ישו הנוצרי באפיית  בצק מתוק בצורת ישו התינוק. עוגת יום ההולדת הופיעה שוב בגרמניה בחגיגות ימי הולדת לילדים שנקראו Kinder fest.

באנגליה אופים את עוגת יום ההולדת עם אובייקטים סמליים בתוכה. אצלנו נהוג לאפות עוגת שוקולד.

עוגת שוקולד ליום הולדת

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥          זמן הכנה: 20 דקות + 40-50 דקות בתנור     מתכון לתבנית אפייה

עדיף לחגוג את ימי ה"לא יומולדת", כי כאלה יש 364 בשנה (באדיבות: Stuart Miles, http://www.freedigitalphotos.net)
עדיף לחגוג את ימי ה"לא יומולדת", כי כאלה יש 364 בשנה (באדיבות: Stuart Miles, http://www.freedigitalphotos.net)
  • תבנית 30 * 25
  • מערבל חשמלי
  • קערה בינונית
  • מטרפה ידנית
  • מרית
  • כלי מידה

החומרים לעוגה

  • 250 גרם חמאה
  • 200 גרם שוקולד מריר
  • 3 כפות קקאו
  • 3/4 כוס חלב
  • 1 כוס סוכר
  • מעט תמצית רום (אם אוהבים)
  • 5 ביצים מופרדות לחלמונים ולחלבונים
  • 1.25 קמח
  • שקיק אבקת אפיה
  • אפשר סוכריות צבעוניות לקישוט

קרם גאנאש

 אל תוך שמנת מתוקה רתוחה בוחשים 150 גרם שוקולד מריר עד לקבלת קרם אחיד ומבריק.

אופן ההכנה

  1. מדליקים תנור ל-170 מעלות צלזיוס.
  2. ממיסים בסיר קטן את החמאה, ובסיר נוסף ממיסים את השוקולד המריר עם הקקאו, החלב, מחצית מכמות הסוכר (חצי כוס) והרום (אפשר להמיס את החומרים גם במיקרו).
  3. מצננים את שני הסירים מעט.
  4. בוחשים את החלמונים לתוך השוקולד, ולתוכם בוחשים את החמאה המומסת.
  5. מקציפים את החלבונים עם חצי כוס הסוכר השנייה, מערבבים בתנועות קיפול את החלבונים אל תערובת השוקולד, מוסיפים בהדרגה את הקמח ואבקת האפייה תוך בחישה עדינה.
  6. מוזגים לתבנית האפייה המלבנית (או תבנית עגולה בקוטר 26) ומשטחים באמצעות מרית.
  7. מכניסים את העוגה למרכזו של תנור שחומם מראש ל-170 מעלות צלזיוס ואופים כ-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
  8. כשהעוגה יוצאת מן התנור מוזגים עליה קרם גאנאש.

מזל טוב, יום הולדת שמח !!!

4 Comments

  1. לא יומולדת
    3 במאי 2013 @ 13:41

    אם אסור לך סוכר, שמרים, גלוטן או חלב, אז כבר מה הטעם לחגוג יומולדת? כדור לראש, זה מה שנשאר.

  2. איה
    2 במאי 2013 @ 11:17

    ומה עושה מי שרוצה לעשות עוגה בלי סוכר, בלי שמרים, בלי גלוטן, בלי חלב?

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן