Skip to content

קפיצה לבלגיה: מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט

לחובבי הבירה האיכותית, המלצה לסיור קצר למקדש הבירה הבלגית - שימאי Chimay
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

מאז ימי הביניים, האומה הבורגנית הקטנה – בלגיה, העלתה את רף מלאכת בישול הבירה לאמנות גבוהה. המוניטין הענק שרכשה לעצמה בעולם הבירה הוא לגמרי לא פרופורציונאלי ביחס לגודלה. כיום ישנם כ-450 סוגי בירות בבלגיה, מפילזנר זהוב כמו סטלה ארטואה, המשך בלמביקים מבעבעים וקלים, וכלה בדאבל בוק וטריפל בוק כהים ועוצמתיים.

מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט, בלגיה (צילום: שי שגב)
מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט, בלגיה (צילום: שי שגב)

להרבה חובבי בירה, מכל מקום, הבירות הבלגיות המופתיות הן המורכבות והעשירות שנעשו בידי נזירים טראפיסטיים באחד מששת המנזרים הבלגיים: אורבאל (Orval), רושפור (Rochefort), סנט-בנדיקטוס (Sint-Benedictus), ווסטמאל (Westmalle), ווסטולטרן (Westvleteren), והידועה מכולם, מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט (Abbaye de Notre Dame de Scourmont), אשר בעיירה שימאי (Chimay).

עבודה אנושית נחשבת גם כעבודת קודש על-ידי נזירים אלו, ואלו רכשו לעצמם כבוד גדול בשיטותיהם בנות מאות השנים, ובשל כך, מגינים בקנאות רבה אחר המתכונים, ובעיקר על מגוון הזנים המיוחדים של השמרים בהם משתמשים. תהליך הבישול מהווה מקור רציני להכנסה כלכלית, ועוזר למנזרים לממן את פעילויותיהם ובעיקר מעשי הצדקה. מכיוון שמדובר בקהילות דתיות ביותר, המבשלות עצמן אינן פתוחות לקהל הרחב – אך עם מעט תחכום ישראלי (או קירבה רבה ליבואני הבירה לישראל), תוכלו להתקרב מאוד לדבר האמיתי.

בדרככם מבריסל לכיוון העיירה שימאי אשר בדרום בלגיה, מעט מערבית מנאמור (Namur), ניתן להציץ בחיים המנזריים מתקופת ימי הביניים, במנזר הציסטריאני מהמאה ה-12, המכונה מנזר דה פלורף (Abbey Floreffe, 7 rue de Séminaire, Floreffe, טל': 32-814-45303, אתר: www.abbaye-defloreffe.be). לאחר סיור במנזר, השייך לזרם הפחות מחמיר מן הטראפיסטים, ניתן לטעום חלק מן הבירות המסורתיות אשר עדיין נעשות בטחנה ישנה הנמצאת בשטח המנזר. עשו דרככם דרומה על כביש N92, כי חשוב לטעום גם כמה בירות בלגיות ארטיזינליות. במחוז הארדֵנים, בידקו את הכפר פורנוד (Purnode), קחו את כביש N937 לכיוון מזרח, ובקרו במבשלה בבעלות המשפחתית עוד מן המאה ה-19, בראסרי דו בוק (Brasserie du Bocq – rue de la Brasserie 4, Purnode, טל': 32-826-10790, אתר: www.bocq.be); בירות החיטה הלבנה וכן הטריפל מואן (Triple Moine) הבלונדיניות הן מצויינות. בפלמיגנול (Falmignoul), קחו את כביש N95 ואת N96 לכיוון דרום, ובידקו את בראסרי קרקול (Brasserie Caracole – Cōte Marie-Thérèse 86, טל': 32-827-44080, אתר: www.brasserie-caracole.be, יש להתקשר מראש כדי לתאם סיור), הנמצא בבית אבן כפרי מהמאה ה-18. הבירה הקמחית הלבנה טרובלט (Troublette) וכן נוסטרדמוס (Nostradamus), בסגנון אייל כהה וחזק הן מורכבות וטעימות להפליא.

משאית פורקת בירה שימאי בחניון המנזר (צילום: שי שגב)
משאית פורקת בירה שימאי בחניון המנזר (צילום: שי שגב)

משם, זה בערך שעה נסיעה מזרח על כביש N99 לפיסגת הסיור, מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט (Abbaye de Notre-Dame de Scourmont), המקום בו הנזירים מייצרים את בירת שימאי מאז שנת 1862. אמנם אינכם יכולים לתייר במנזר (לפחות מבלי להשתמש בקשרים), אך ניתן ללגום מהאטמוספירה השלווה ולהתבונן בגני המנזר ואף לסייר בכנסיה. לאחר מכן, עשו דרככם ללאוברז' דה פוטפור (L'Auberge de Poteaupre), בית ספר ישן שהמנזרים המירו למסעדה-מלון, ומגישים את מגוון בירות שימאי הישר מברז החבית. שלוש בירות שימאי מקודדות צבע – האדומה היא שימאי דאבל (7% כוהל), הלבנה היא שימאי טריפל (8% כוהל) והכחולה שימאי גראנד רזרב, אייל כהה עוצמתי (9% כוהל). כולן בעלות גוף מלא, ראש מלא קצף ומירקם רך קטיפתי. הבירות נחשבות כחלק מן הבירות הטובות בעולם, ולגימתן כה קרוב למקור הקדוש בו נעשות, בהחלט יכול להרגיש כחוויה דתית-רוחנית.

מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט

  • Abbaye de Notre-Dame de Scourmont, Route de Rond Point 294, Chimay-Forges, טל': 32-602-13063, אתר: www.chimay.be
  • הגעה: טיסות יומיות של החברה הנעימה בריסל איירליינס, מבן גוריון ועד לבריסל. יש לשכור רכב עד למנזר: 138 ק"מ.
  • לינה בטווח מחירים בינוני: Auberge de Poteaupré, Rue de Poteaupré 5, Bourlers, טל': 32-602-11433, אתר: www.chimay.be
  • לינה בטווח מחירים זול: L'Auberge des Bouvignes, Rue Fétis 112, Dinant, טל': 32-826-11600, אתר: www.aubergedebouvignes.be
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן