Skip to content

גמר חסימה רעה

מדוע אזרח במדינה הזאת גם כאשר הוא חושב שהוא חופשי, בעצם אינו חופשי? הגיע הזמן ששר הפנים החדש יעשה שאזרחים הגונים יוכלו גם הם לצאת ממנה בלא להיות חסומים במחסום הדתי
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

מחסום דתי ליוצאים לחו"ל

מסתבר כי לנמל התעופה בן גוריון קל יותר להיכנס במשאית גנובה מאשר לצאת בגפך. לא מדובר באנשים שמנסים להימלט מן החוק ומונעים מהם את היציאה, אלא באזרחים טובים והגונים. אכן, אתה רשאי לצאת אם יש לך דרכון תקף וכרטיס טיסה, בתנאי שאתה יוצא ביום חול. אם אתה יוצא בשבת ובחגים הסיפור  שונה, עוצרים אותך. כלומר, לא אותך אלא את היציאה שלך. זאת מכיוון ששירות מסוים להנפת דרכונים לא פועל בשבתות, ואתה תוהה מדוע. הרי כל השירותים והעסקים פועלים בנמל, כולל מערכת הביטחון על כל שלוחותיה, למעט יום הכיפורים כאשר הנמל סגור. דווקא ביציאה מן הארץ, אתה מרגיש פתאום שאתם לא אדם חופשי. אתה במעין  גטו. לא כזה מתקופת מלחמת העולם השנייה אלא בגטו דתי. אותו גטו קלאסי אשר בדיעבד שמר על היהודים בהיותם בגולה. אבל אנו לא בגולה, אלא בישראל ואנו לא בגבול שבין יהופץ וכתריאליבקה אלא  בנמל התעופה הבינלאומי של ישראל בשנת 2013 .

זוג ידידיי בא ביום חמישי בערב, א' דראש השנה, לנמל התעופה בן גוריון כדי לצאת לפריז, ובעת הבידוק התברר להם כי האשרה של האישה בסדר, אולם הצרפתים דורשים שהיא תהיה בתוקף שלושה חדשים וזאת הייתה בתוקף רק חודשיים וחצי. בדרך כלל ישנה עמדה של משרד הפנים אשר מנפיקה דרכונים במקום כדי לאפשר לאנשים לצאת. אבל העמדה הייתה סגורה כי היא מושבתת בשבתות ובחגים. ידידיי הפסידו טיסה, מלון שהזמינו, שלא לדבר על מה שנוסף להם: תסכול ,מרירות ועוגמת נפש. לבסוף, לאחר יממה הצליחו לצאת לציריך ביום ראשון לפנות בוקר ולהמתין חמש שעות עד לטיסה מזדמנת לפריס.

natbag
נמל התעופה בן גוריון (צילום: עירית רוזנבלום)

הרשויות יכולות לטעון, ובצדק, שעל בעל הדרכון לוודא מראש שהוא תקף במדינה שאליה הוא יוצא. יתרה מזאת, בעלת הדרכון האמור נדרשה בהסבר בכתובים לטיסה לדאוג שהדרכון יהיה בתוקף חצי שנה. על כך היא משלמת קנס בסכום של יותר מ- 1,100 שקלים לחידוש תוקף הדרכון, ותשלום הקנס לעצמו הוא צודק. אבל יחד עם זאת כל השירותים בנמל פועלים כמו שפועלים שירותים רבים ולמעט במערכות הביטחון, בעיקר צה"ל, אנשים דתיים לא ממלאים תפקידים רשמיים בשבתות. גם במסגרות פחות חיוניות כנמלי התעופה, כגון  מוזיאונים, אנשי הקופות הם לא יהודים אלא נוצרים, או מוסלמים מכל מקום לא יהודים, ושלום על ישראל. אתה יכול לקנות כרטיס בעיר הקודש למוזיאון ישראל בשבת, כאשר האיש שמוכר את הכרטיס הוא לא יהודי. מדוע אין סידור כזה בנמל התעופה בן גוריון? מדוע אזרח במדינה הזאת גם כאשר הוא חושב שהוא חופשי, בעצם אינו חופשי? הוא חסום. הוא לא יכול לנוע.

הרי מדובר בטעות אנוש ולצורך זה קיימים שירותי חירום. גם בתחומים אחרים, כאשר הדבר נגרם בעטייה של אי זהירות, או אי הקפדה של האזרח. הרי מי שמפעיל מנגל בשבת, אין בכוונתו להבעיר אש ביער. הוא לא נזהר, והכבאים באים לכבות את השריפה. או אם יש תקלה בגז, או במים או בכל דבר שנובע מהעדר זהירות או מאי שמירה על תקנות. לשם כך קיים השרות גם בשבת. אז מדוע לא בנתב"ג?

סחיטה כשרה

הסוגיה כבר עלתה בתקשורת אבל מהיבט אחר, דווקא בשל התעריף המופרז. בידיעה באתר מאקו מובא סיפור שהתפרסם  בעיתון "גלובס". ככה נמסר בידיעה על המשפטן רועי אלנקווה, שהחליט להפתיע את בת זוגו לפני כשנה בסוף שבוע בחו"ל. "ביום הטיסה התברר כי הדרכון של בת הזוג לא היה תקף, ולפיכך הוא נאלץ להשתמש בשירותי הנפקת דרכון מיידי שמפעיל משרד הפנים בנתב"ג. "שילמנו כ-1,105 שקל בעבור דרכון חדש, לעומת 270 שקל במשרד הפנים. מקובל לחלוטין שהאזרח ישלם פרמיה עבור שירות מיידי, אבל לגבות פי ארבעה ממחיר הקרן? מדובר בקנס למי שזה המוצא היחידי עבורו", אמר אלנקווה ל"גלובס".

על רקע הדברים הללו הוגשה לאחרונה בקשה לתביעה ייצוגית נגד מדינת ישראל ומשרד הפנים, בטענה כי המדינה מתעשרת על חשבון האזרחים בכך שהיא גובה קנס בלתי סביר מאזרחיה. הבקשה הוגשה באמצעות משרד עו"ד: "יצוין כי המחיר לדרכון לאזרח קטין (עד גיל 18) הוא 140 שקל בלשכות משרד הפנים ו-550 שקל בנתב"ג. עוד יצוין כי השירות התייקר משמעותית מאז החל ב-2004, אז עלה דרכון לבגיר כ-400 שקל בלבד".

"יש פה מגמתיות של סחיטה, לא של תשלום עבור שירות, אלא של ענישה", אומר אלנקווה. "מפנייה שלנו לממונה על חופש המידע עולה כי בשנתיים האחרונות המדינה הכניסה לקופתה קרוב ל-19 מיליון שקל מהוצאת דרכונים בשדה התעופה". מרשות  האוכלוסין והגירה במשרד הפנים נמסר בתגובה: "השירות בנתב"ג הוא שירות ייחודי שלא קיים באף מדינה בעולם. לאור זאת, השירות כרוך באגרה גבוהה יותר משירות רגיל בלשכה, שבה לא מונפק הדרכון במקום. לשכות רשות האוכלוסין וההגירה פתוחות בכל הארץ רוב ימות השנה. בחגים, בשבתות ובחופשות מרוכזות של משרד הממשלה, לשכת החירום הנה זו אשר בנתב"ג.(הדגשה שלי)  אנו יוצאים בקמפיינים בהם נדרש הציבור לבדוק את תוקף דרכונו, בעיקר לפני הקיץ. לאור האמור לעיל, הרי שיש לברך על השירות הייחודי ולא להלין עליו".

אם ככה היכן היה השירות הזה, היקר והסחטני, כאשר זוג מכריי היו זקוקים לו? לזה קוראים "סחיטה כשרה" בתוספת "מעצר בית". הגיע הזמן ששר הפנים החדש, הדואג למהגרים בלתי חוקיים לצאת את המדינה, יעשה שאזרחים הגונים יוכלו גם הם לצאת ממנה בלא להיות חסומים במחסום הדתי. לשבחו ייאמר שהוא האריך לנו קצת את הקיץ. אם כך, יביא נא קצת אור למנהרה הקלריקאלית החשוכה שנשלטה במשך שנים על ידי שר חרדי, שהחריד אותנו וחיזק את חומות ה"גטו". ודאי שהוא לא קיבל את המלצתו של משה מנדלסון . "היה יהודי בביתך ואדם בצאתך". "להיות עם חופשי בארצנו" הוא לא רק ההמנון שלנו. הוא גם הכמיהה, ואין עם חופשי אם האדם לא חופשי.

 

3 Comments

  1. קול ההגיון
    22 בספטמבר 2013 @ 1:30

    סתם שתהיה בעניינים, שעות הפעילות של נותני שירותים בארץ הן הרבה יותר ארוכות מאשר בחו"ל. בחו"ל יש לך הפסקת צהריים ארוכה, שלא לדבר על ימי שבת וראשון בהם הכל סגור. ואצלם אין "מוצאי ראשון". אצלנו יש לך שעות לא פעילות המבוססות על הכרעה ערכית (דת) ואילו אצלם – על עצלנות…

  2. AVIC
    19 בספטמבר 2013 @ 4:21

    זיון מוח ולא כתבה עניינית. ברור שהכותב לא שם זין בכיוון של המעוכבים ומחפש לנגח את הדת הדתיים בעדיפות ראשונה. גטו שמטו וקשקוש בלבוש.

    • צדוק התקוה
      19 בספטמבר 2013 @ 17:40

      זה שהמחירים מופקעים אני מסכים אבל גטו והתקפה על הדת נו חסר כל טעם וכל קשר עובדה שהנמל עובד בשבת וחנויות פתוחות בשבתות סע לכל הקניונים דוגמא צומת בילו מפוצץ בשבתות ישראל רחוקה מלהיות מדינת הלכה בקיצור אני לא מבין בשביל מה כל הכתבה

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן