מנהג האושפזין: עוגת שוקולד מוס אפויה

מקור המילה אושפזין מושאלת מהמילה אורח, ואולי אף מיוונית: Hospes (אירוח) • אין זה משנה אם אתם מתארחים בסוכה בחג הראשון או בשני, מומלץ שלא לבוא בידיים ריקות • תמר לסלרוט ממליצה על עוגת שוקולד מוס הפוכה, שטעמה ייזכר עד אחרי חנוכה

Print Friendly

כבר ראיתי נחליאלי
ואולי זה רק נדמה לי
עוד חמסין נשבר אתמול
גם החופש הגדול
עוד חמסין נשבר אתמול
גם החופש הגדול

"שיר תשרי" של חוה אלברשטיין, מילים: רחל שפירא, לחן: דני עמיהוד

.
הגענו לשלב הסיום של חודש חגי תשרי, בו אנו "מתאשפזים" זה בסוכתו של זה…

חשיבות האורחים/אושפזין באה לידי ביטוי במידות (תכונות) המיוחסות להם. סדר האושפיזין הנהוג לפי המנהג האשכנזי, הוא כפי סדר לידתם של האישים המוזכרים. המנהג הספרדי והחסידי מסדר לפי סדר הספירות, ומקביל לשבע הספירות התחתונות. בכל יום מיוחסת חשיבות מיוחדת למידה הקשורה באורח של אותו היום.

מקור המילה אושפזין, כנראה מפרסית: aspanj (מָלוֹן) או אולי מיוונית: hospes (אירוח), שהשפיעה על hospital ו-hospitality באנגלית. בארמית מקבילה המילה אֻשְׁפִּיזָא. המילה מופיעה בתלמוד ובמדרשים במשמעות של מלון. בספרות ובשירת ימי־הביניים הופיעה במשמעות של אורח, וכיום משמעות זו היא המקובלת. זאת אומרת שאם הגענו, לא עלינו, לבית החולים – משמע באנו להתארח…. ואם באנו להתארח אזי לא נבוא בידיים ריקות…

מנהג האושפזין (שלום קובושווילי)

מנהג האושפזין (שלום קובושווילי)

עוגת שוקולד מוס אפויה

דרגת קושי♥♥♥♥♥       זמן הכנה: כשעתיים       כמות: 3 תבניות עוגה (אינגליש קייק)

מדובר באחת מעוגות השוקולד האדירות בעולם. אנא מכם, אל תלחצו מכמות של תשע ביצים במתכון, וזיכרו כי מדובר בשלוש ביצים לכל תבנית. האפייה בתוך תבנית עם מים מעניקה איכות של מוס, וכשזה מוקפא ואחר כך נחתך לפרוסות דקיקות כמו קרפצ'יו, מדובר במעדן שוקולד, שטעמו ייזכר עד אחרי חנוכה.

כלי מטבח: מערבל חשמלי, קערה בינונית, קערה גדולה, מרית, מטריפה ידנית, כלי מדידה וכף עץ.

עוגת שוקולד מוס הפוכה (ויקימדיה)

עוגת שוקולד מוס הפוכה (ויקימדיה)

חומרי גלם

  • 450 גרם שוקולד מריר
  • 300 גרם חמאה
  • 3/4 כוס חלב
  • 9 חלמונים (הצהוב של הביצה)
  • 9 חלבונים (הלבן של הביצה)
  • תמצית וניל
  • כוס סוכר + חצי כוס סוכר
  • 3/4 כוס קמח

אופן ההכנה

  1. ממיסים את השוקולד החמאה והחלב בסיר.
  2. מסירים את הסיר מהאש וטורפים היטב את החלמונים פנימה, מוסיפים חצי כוס סוכר וכמה טיפות תמצית וניל.
  3. מקציפים החלבונים עם חצי כוס סוכר עד לקצף לבן ופתוח.
  4. אל תוך תערובת השוקולד מקפלים לסירוגים את החלבונים המוקצפים ואת הקמח.
  5. למזוג ל-3 תבניות ולאפות בתוך תבנית עם מים כ-45 דקות בחום של 170 מעלות.
  6. כאשר העוגות מגיעות לטמפרטורת החדר, עוטפים בניילון נצמד ומקפיאים (לכמה שעות לפני ההגשה).
  7. להפוך על צלחת הגשה או קרש חיתוך ולפרוס לפרוסות דקיקות.
  • ניתן לצקת מעל רוטב מתוק, גלידת וניל או קצפת.

חג שמח !!!

Print Friendly

על אודות תמר לסלרוט

תמר לסלרוט, מתגוררת בתל אביב. בעבר, הייתה "תמר אופה" בגבעת עדה ואחר כך בקיבוץ משמרות. כעת עובדת בערוץ 1, כותבת ומעוררת מתכונים מרבצם.
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, ג, כתבות אוכל, מתכונים, עם התגים , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

סגור לתגובות.