לא רק גפילטע פיש

פסטיבל חדש יציע לקהל הישראלי חוויה קולינרית-תרבותית שתגדיר מחדש את המושג "מטבח פולני". זאת על רקע הגידול בתיירות הישראלית לפולין לכ-80 אלף בשנה, לא רק של תלמידים למחנות

Print Friendly

שבוע האוכל הפולני יתקיים לראשונה בישראל בין ה-4-11 בנובמבר 2013 ביוזמת המכון הפולני בישראל ובמקביל לביקור ממלכתי של נשיא פולין ברוניסלב קומורובסקי, בארץ.

"מטבח פולני" אין פירושו רק גפילטע פיש אפור או רגל קרושה, אלא גם סצנת אוכל מלהיבה המתהווה בפולין המודרנית.

ככר העיר קרקוב שבפולין. התיירות לפולין נמצאת בעלייה מתמדת. (צילום: האתר הרשמי של תיירות לפולין)

ככר העיר קרקוב שבפולין. התיירות לפולין נמצאת בעלייה מתמדת. (צילום: האתר הרשמי של תיירות לפולין)

שבוע האוכל הפולני הראשון יציג למעלה מארבעים אירועי קולינריה ותרבות שייערכו ברחבי הארץ. בין האירועים המתוכננים – ארוחות משותפות שיבשלו שפים מובילים מישראל ומפולין, שחזור ארוחות היסטוריות וספרותיות, סיורים קולינרים, טעימות וודקה פולנית, אירוע תרבות רב משתתפים בבית העיר, תערוכות צילומי אוכל, סדנאות בישול של אוכל פולני-יהודי ועוד.

בין ישראל לפולין מתקיימים גם קשרי תיירות. לדברי תדאוש וולנסקי, מנהל מחלקת החינוך במכון הפולני ונציג משרד התיירות הפולני בישראל, מספר התיירים הישראלים לפולין גדל בהתמדה. למשל, בשנת 2009 ביקרו בפולין 60,000 ישראלים. ב-2012 הגיע מספרם ל-80,000, מתוכם כ-23,000 הם תלמידי בתי ספר במסעות למחנות ההשמדה בפולין "מה שמעיד שסיורי התלמידים כבר אינו מהווה את רוב התיירות לפולין, כפי שהיה בעבר", מציין וולנסקי.

מסתבר שמספר התיירים הפולנים המגיעים לישראל, דומה למדי. לפי נתוני משרד התיירות, השנה הגיעו לישראל בין החודשים ינואר לספטמבר 68,412 תיירים מפולין. בשנת 2012 הגיעו לארץ 82,530 תיירים פולניים באותם תאריכים.

מצנע ועד גסטרונומיה עולמית

בשבוע האוכל יוזמן הקהל הישראלי לערוך היכרות עם המטבח הפולני המסורתי, לטעום את המאכלים הפולנים-היהודים המקוריים לפני השינויים שהתחוללו בהם במעבר לארץ ישראל, להיזכר בנוסטלגיה בגירסת המטבח המזרח-אירופאי של תקופת הצנע ולהתוודע למטבח הפולני המודרני והעכשווי, המעורר תשומת לב רבה בסצנה הגסטרונומית העולמית.

בורשט פולני. שבוע האוכל יבקש לפתוח צוהר לתרבות העשירה והמגוונת המתקיימת בשתי המדינות – פולין וישראל

בורשט פולני. שבוע האוכל יבקש לפתוח צוהר לתרבות העשירה והמגוונת המתקיימת בשתי המדינות – פולין וישראל

דרך הזווית הקולינרית מבקשים מארגני הפסטיבל, אריה רוזן, מנהל תכניות התרבות במכון הפולנית, ועיתונאית האוכל רונית ורד לפתוח צוהר לתרבות העשירה והמגוונת המתקיימת בשתי המדינות – פולין ישראל.

נבחרת של אורחים, מבכירי עולם הקולינריה בפולין, תגיע לארץ להשתתף באירועי שבוע האוכל הפולני. השף וויצק אמארו ממסעדת "אטלייה אמרו" בוורשה, השף הפולני הראשון והיחיד שזכה בכוכב מישלן, יבשל ארוחת טעימות עם השף מאיר אדוני במסעדות "כתית" וה"מזללה" בתל אביב. השף ארתור מורוז, בעל המסעדה המפורסמת "בולאי" במחוז גדנסק, יבשל עם השפים אסף גרניט, אורי נבון ויוסי אלעד במסעדת "מחניודה" בירושלים. חוקר ומבקר האוכל פיוטר ביקונט יתארח בבר "המנזר" בתל אביב לארוחה בהשראת ספרו המפורסם "המטבח היהודי של באלבינה פְּשֶפּיוּרְקוֺ". הצלם והמו"ל הפולני כריס קוזונבסקי יציג את עבודותיו בתערוכה שתערך בירושלים. המסעדנית מוורשה וונדה ורזאץ', ששימשה השראה לדמות ציורית ברומן הגרפי "הנכס" של רותו מודן ועוד. האורחים הפולנים יפגשו במוזיאון בית העיר עם אנשי אוכל, תקשורת, אקדמיה ואמנות ישראלים בערב חד-פעמי ורב-תרבותי, פתוח לקהל הרחב, תחת הכותרת א-ב של מטבח פולני בבית העיר.

את האירוע כולו ילווה פסקול פולני-ישראלי מגוון בניהולם האמנותי של אנשי "התדר". עשר דמויות מרכזיות בעולם המוזיקה הפולני והישראלי ירכיבו כל אחד פלייליסט בן שעה בסגנונות מוזיקליים שונים.

שבוע האוכל הפולני, יוזמה של המכון הפולני בישראל, מתקיים בשיתוף משרד החוץ הפולני, משרד התרבות הפולני, השגרירות הפולנית בישראל, עיריית תל אביב – יפו ומוזיאון בית העיר, חברת התעופה הפולנית LOT, עריית חיפה ומנהלת העיר התחתית, התחנה הראשונה בירושלים והמכון לחקר יהדות פולין באוניברסיטת תל אביב.

אירועים בולטים

בין המטבח הפולני החדש למטבח הישראלי החדש (4.11) – השף וויצק אמרו ממסעדת "אטלייה אמרו" בוורשה יתארח לארוחת טעימות במטבח של השף מאיר אדוני ממסעדת "כתית" בתל אביב. השניים יחקרו את הדומה והשונה בין שני מטבחים אזוריים חדשים ומסעירים שהחלו לחפש דרך וזהות סמוך לאותה נקודת זמן. גם ב"מזללה", יוגש באותו ערב תפריט בהשראת המטבח היהודי-פולני.

וויצק אמארו ממסעדת "אטלייה אמרו" בוורשה, יחקור עם  השף מאיר אדוני ממסעדת "כתית" בתל אביב את הדומה והשונה בין שני מטבחים אזוריים חדשים ומסעירים במדינות אלה  (צילום: malgorzata opala)

וויצק אמארו ממסעדת "אטלייה אמרו" בוורשה, יחקור עם השף מאיר אדוני ממסעדת "כתית" בתל אביב את הדומה והשונה בין שני מטבחים אזוריים חדשים ומסעירים במדינות אלה (צילום: malgorzata opala)

ערק, וודקה ומה שליד (5.11) – השף ארתור מורוז ממסעדת "בולאי'" בגדנסק והשפים אסף גרניט, אורי נבון ויוסי אלעד יבשלו יחד סעודה ב"מחניודה" בירושלים. בפולין הפכה וודקה למשקה העיקרי המלווה מפגש חברתי שמח, במזרח התיכון הפך העראק לציר סביבו נעה ארוחת המזה, ואין מקום מתאים יותר מסמטאות שוק מחנה יהודה הירושלמי כדי ליצור בו סינתזה בין מזרח אירופה למזרח התיכון.

א-ב של אוכל פולני (6.11)- שיתוף פעולה עם מוזיאון בית העיר בתל אביב – אירוע פתוח לקהל הרחב בו ננסה לגעת בתחומים שונים של תרבות המטבח הפולני והפולני-יהודי דרך מבחר מונחים, מאכלים, זיכרונות ודימויים פרטיים וציבוריים. כל אחד מהמציגים – שפים, עיתונאי אוכל, שחקנים, סופרים, משוררים, חוקרים מהאקדמיה ועוד – יבחר אות מהא"ב עם מושג תרבותי מייצג ויתייחס לנושא בזמן מוגבל של בין שלוש לשבע דקות. קטעי משחק, מוסיקה חיה, וידאו, הקראת קטעים ספרותיים, אמנות פלסטית, טעימות וקטעי אודיו יחברו יחד כדי להציג בפני הקהל פסיפס תרבותי מרתק. את האירוע ילווה פסקול מוזיקלי פולני שהוכן במיוחד על ידי צוות "התדר". בין המשתתפים: עיתונאית האוכל הילה אלפרט, העיתונאי והסופר יגאל סרנה, גורו האינטרנט דוקטור יוסי ורדי, השף וחוקר האוכל האשכנזי שמיל הולנד, השף עומר מילר, השחקנית ליליאן ברטו, השף וויצק אמארו, עיתונאי וחוקר האוכל פיוטר ביקונט, מו"ל Smak magazyn מוניקה בז'אוסקי ועוד.

אירוע הוקרה למסדר אבירי הקישקע (7.11) – מסעדת סנדר והשף זמי שרייבר יערכו ערב הוקרה מיוחד לאנשי המסדר, אגודת סתרים של חובבי המטבח הפולני-יהודי מאסכולת דב יוסף, שהוקם על ידי יזמי האינטרנט דוקטור יוסי ורדי ויוחאי רפאלי. האירוע יתקיים בנוכחות שגריר פולין בישראל, מר יאצק חודורוביץ, מייסדי המסדר ומעריציו. בתפריט: טעימות, סיפורים, מעשיות והפתעות.

שישי בית מרזח פולני (8.11) – תפריט אוכל ואלכוהול מיוחד, בהשראת בית המרזח הפולני והפולני-היהודי, שיוגש בצהרי יום שישי במסעדות ובברים בתל-אביב, בירושלים ובחיפה. את המשתים ילווו פסקול מוזיקה פולנית, הקראת שירה, הרצאות היסטוריות ומופעי רחוב. המקומות המשתתפים: השולחן, קפה 48, המנזר, הבסטה, אלבה, החלוצים 3, קפה דליה, קיטון, קזינו דה פריז, טעמון לינק, קפה שרגא, מעיין הבירה, העוגן, ג'ק והאפונים.

סלון ספרותי פולני (8.11) – השחקניות יבגניה דודינה וסילביה דרורי והמשורר מאיר ויזלטיר יקריאו שירה פולנית באירוע מיוחד שיתקיים במסעדת "ג'וז ולוז" בתל אביב.
הבו לנו משקה – ערב שירי משקה ויין ממזרח אירופה (10.11) – ערב מיוחד בהנחיית דן אלמגור ופרופסור דוד אסף, ובהשתתפות הזמר עופר גולני, שיערך בבית הקפה הירושלמי "תמול שלשום".

הגברת מרחוב לובובסקה 11 – הגברת וונדה ורזאץ', ששימשה השראה לדמות ציורית ברומן הגרפי "הנכס" של רותו מודן, היא בעליה של מסעדה פולנית מסורתית השוכנת בדירה בבניין מגורים בלב וורשה. השחקנית ליליאן ברטו תארח אותה לארוחה חד-פעמית בביתה שבתל אביב.
תערוכת צילומי אוכל – של הצלם הישראלי דן פרץ והצלם הפולני כריס קוזנובסקי (בחסות עיתון "הארץ" והמגזין הפולני (Smak.

נשף חשק (10.11) – שחזור של ארוחה היסטורית, שערכה אגודת "אחיאסף" בוורשה בשלהי המאה ה-19, יתקיים ב"קפה אירופה" בתל אביב.

ארוחות שעשו היסטוריה (11.11) – העיתונאי והסופר גיל חובב יצא למסע עולמי בעקבות ארוחות היסטוריות בלתי נשכחות. שתיים מהן התקיימו בפולין והקרנת הבכורה של קטעים נבחרים תיערך ברוטשילד 12 בתל אביב ותלווה בדיון על ההיסטוריה של המטבח הפולני.

שולחן ערוך (11.11) – השף יאיר יוספי ממסעדת "אלבה" בתל אביב יגיש תפריט מיוחד בהשראת הספר "אנשי שקלוב" לזלמן שניאור.

לתכנית המלאה ולהרשמה לאירועי " שבוע האוכל הפולני" באתר האינטרנט- www.pcw.co.il (האתר יושק מחר, חמישי ה-17 לאוקטובר 2013). טל' 03-6962053.

Print Friendly

על אודות עירית רוזנבלום

עורכת וכתבת התיירות. עד 2011 כתבת התיירות של הארץ-דה מרקר. ילידת תל אביב ומתגוררת בה.
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, ג, כתבות אוכל, תיירות, תיירות בחו"ל, עם התגים , , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

סגור לתגובות.