Skip to content

בירה בלגית: כחול, אדם, לבן ועכשיו זהב

הבירות המנזריות מגוונות ומיוצרות במגוון סגנונות, שאותן עיצבו המנזרים הטראפיסטיים • עתה מגיעה לארץ גולת הכותרת של בירת המנזרים הבלגית – שימאי גולד
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

מאז ימי הביניים, האומה הבורגנית הקטנה – בלגיה, העלתה את רף מלאכת בישול הבירה לאמנות גבוהה. המוניטין הענק שרכשה לעצמה בעולם הבירה הוא לגמרי לא פרופורציונאלי ביחס לגודלה. כיום ישנם כ-450 סוגי בירות בבלגיה, מפילזנר זהוב, כמו סטלה ארטואה, המשך בלמביקים מבעבעים וקלים, וכלה בדאבל בוק וטריפל בוק כהים ועוצמתיים.

מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט בבלגיה (צילום: שי שגב)
מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט בבלגיה (צילום: שי שגב)

להרבה חובבי בירה, מכל מקום, הבירות הבלגיות המופתיות הן המורכבות והעשירות שנעשו בידי נזירים טראפיסטיים באחד מששת המנזרים הבלגיים: אורבאל, רושפור, סנט-בנדיקטוס, ווסטמאל, ווסטולטרן, והידוע מכולם – מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט, אשר בעיירה שימאי.

עבודה אנושית נחשבת גם כעבודת קודש על-ידי נזירים אלו, ואלו רכשו לעצמם כבוד גדול בשיטותיהם בנות מאות השנים, ובשל כך, מגנים בקנאות רבה אחר המתכונים, ובעיקר על מגוון הזנים המיוחדים של השמרים בהם משתמשים. תהליך הבישול מהווה מקור רציני להכנסה כלכלית, ועוזר למנזרים לממן את פעילויותיהם ובעיקר מעשי הצדקה. מכיוון שמדובר בקהילות דתיות ביותר, המבשלות עצמן אינן פתוחות לקהל הרחב – אך עם מעט תחכום ישראלי (או קירבה רבה ליבואני הבירה לישראל – נורמן פרימיום), תוכלו להתקרב מאוד לדבר האמיתי.

משאית גדולה במבשלה קטנה (צילום: שי שגב)
משאית גדולה במבשלה קטנה (צילום: שי שגב)

מנזר נוטרה דאם דה סקורמונט, הוא המקום שבו הנזירים מייצרים את בירת שימאי מאז שנת 1862. תיירים אמנם אינכם יכולים לסייר במנזר (לפחות מבלי להשתמש בקשרים), אך ניתן ללגום מהאטמוספרה השלווה ולהתבונן בגני המנזר ואף לסייר בכנסיה. יחד עם זאת, אפשר להגיע ללאוברז' דה פוטפור, בית ספר ישן שהמנזרים המירו למסעדה-מלון, ומגישים את מגוון בירות שימאי הישר מברז החבית. שלוש בירות שימאי מקודדות צבע – האדומה היא שימאי דאבל ( 7% כוהל), הלבנה היא שימאי טריפל (8% כוהל) והכחולה שימאי גראן רזרב – אייל כהה עוצמתי (9% כוהל). כולן בעלות גוף מלא, ראש מלא קצף ומירקם רך קטיפתי. הבירות נחשבות כחלק מן הבירות הטובות בעולם, ולגימתן כה קרוב למקור הקדוש בו הן נעשות, כך שהשותה מהן בהחלט יכול להרגיש בחוויה דתית-רוחנית.

שימאי גולד (צילום: אייל מרילוס)
שימאי גולד (צילום: אייל מרילוס)

עתה מגיעה לארץ הקודש גם בירה שימאי גולד (זהב), בעלת אחוז כוהל נמוך של 5.5%, שמשמשת בעיקר את הנזירים ומהווה חלופה קלילה יותר לשתיה יומיומית. לאחרונה, ניצבה דילמה בפני הנזירים, האם להשאיר את הבירה בכמות מוגבלת ביותר, או להיענות לדרישת חובבי הבירה בעולם ולהגדיל את כמויות הייצור לשווקים רחבים יותר. הפתרון שנמצא היה דרך הביניים: הבירה תשווק למספר מצומצם של ברים ומסעדות, ורק בנוסף למגוון הבירות הקבוע והרגיל של המבשלה. בימים אלו, ניתן להשיג את הבירה בישראל במבחר ברים ובחנויות כוהל מקצועיות בבקבוקי 330 מ"ל ומחירה המומלץ לצרכן: 19 שקל.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן