Skip to content

קוגל או קיגל? עניין של פשטידה

מאפה האטריות הפולני משתדרג עם צימוקים, אגוזים וקינמון למתיקות מעודנת • תמר לסלרוט משתפת במתכון הגליציאני הסודי של סבתה
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

בראש אין לנו מנהיג, עוצר מהתקפות
חורינו נפערים, בטנינו הטרופות

XXXXX

"חתוך תוכן/טאטו", מילים: ערן צור, לחן: יובל מסנר

אם תגיד לפלוני שאתה ממוצא פולני הוא מיד יאמר: "אה… אוכל מתוק"…

ובכן, הפולנים אוהבים מתוק, ובאמת הקוגל הירושלמי חריף יותר ומתוק פחות, אך מתיקות מאכליהם של הפולנים אינה בסלע, כי אם עניין של סגנון בישול. הגפילטע פיש של סבתי לא היה מהמתוקים, וכך גם הקיגל, כמו שאמרו סבי וסבתי יוצאי גליציה, לא מתוק מדי.

קיגל או קוגל - זה לא רק שאלה של טעם (צילום: תמר לסלרוט)קיגל או קוגל – זה לא רק שאלה של טעם (צילום: תמר לסלרוט)

השם הנכון הוא קוגל והשאר עניין של עגה. בגרמנית 'Kugel' הוא כדור ונקרא כך על שום סיר הפלא העגול בו נאפה מאפה הלוקשן, וכך קרה שנשאר שם המאכל שמעיד על הצורה, אך לא על התוכן.

הנה אני, חמדתי לצון, ואפיתי בתבנית מרובעת.. זו פשטידה עשויה אטריות (או תפוחי אדמה). אחד מאותם מאכלי שבת, הנאפים לאט ובחום נמוך, ונותרים על פלטת שבת וזמינים לכל רגע של מאנצ'יז, אלא אם חוסלו קודם.

קוגל אטריות

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥       זמן הכנה: 30 דקות       כמות: תבנית משפחתית

קוגל עשיר בצימוקים, אגוזים וקינמון (צילום: תמר לסלרוט)קוגל עשיר בצימוקים, אגוזים וקינמון (צילום: תמר לסלרוט)

כלי מטבח: סיר לבישול האטריות, סיר להכנת קרמל, כפות עץ לערבוב, תבנית (עגולה בקוטר 24 או מלבנית 25 על 25), קערה לערבוב

חומרי גלם

  • חצי כוס מים
  • חצי כוס סוכר
  • 75 גרם חמאה רכה
  • חבילת אטריות דקות (אפשר גם מהסוג השטוח)
  • 3 ביצים
  • כפית פלפל שחור
  • כפית קינמון (לא חובה)
  • 3/4 כוס אגוזים ו/או צימוקים

אופן ההכנה

  1. לבשל את האטריות לפי הוראות ההכנה שעל השקית.
  2. להכין קרמל מהמים והסוכר (לבשל עד השחמה)
  3. לכבות את הקרמל ולהוסיף תוך ערבוב את החמאה הרכה.
  4. לערבב את הקרמל עם האטריות.
  5. להוסיף בערבוב מהיר לאטריות את הביצים הטרופות ואת הפלפל השחור ואם רוצים כפית קינמון.
  6. להוסיף את האגוזים (למי שאוהב אפשר גם צימוקים).
  7. להעביר את התערובת לתבנית אפייה ולאפות כשעה ב-180 מעלות, או לילה שלם ב-100 מעלות צלזיוס.

הערה: מי שאוהב מתוק יכול להוסיף עוד כחצי כוס סוכר (לבן או חום). אפשר לאפות את הקוגל גם באפייה מהירה יחסית ב-170 מעלות צלזיוס למשך כשעה.

זיין מיר גיזינט…

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן