Skip to content

להדפיס מתכון – ולאכול

יולה זובריצקי, פריק של מזון וטכנולוגיה, יצאה לשמוע את חזונו של פרופ' הוד ליפסון, חוקר ומרצה מאוניברסיטת קורנל, על השילוב של הדפסה תלת מימדית בתעשיית המזון
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

אוכל ומדפסות? איך זה הולך יחד? נשמע קצת ביזארי ומאוד לא אכיל אבל עובדה…

תעשיית מדפסות התלת מימד מתקדמת בקצב מהיר, וזוכה להתעניינות הולכת וגוברת בתעשיות השונות. בשנה האחרונה צנחו מחירי מדפסות  הללו, הטכנולוגיה התקדמה ועמה גדל מגוון חומרי הגלם להדפסה.

כך שאולי אולי לא רחוק היום בו נוכל להדפיס ארוחה שלמה ממתכון.

מדפסות תלת מימד משמשות היום בתעשיה המכאנית, תעשיית האופנה, תעשיית הכלים מקרמיקה או מוצרים דומים, ארכיטקטורה ועיצוב, תעשיית החלל, הרפואה, הרפואה הכירורגית והפלסטית, רפואת שיניים, תעשיית המזון ועוד

גם מגוון חומרי הגלם המשמשים להדפסה מתרחב: פלסטיק, קרמיקה, מתכות, נייר, סיליקון, חומרי גלם למזון ועוד.

בחלק מהענפים כבר משתמשים במוצרים המודפסים באופן מסחרי. בענף המזון, למרות שלכאורה התחום נראה פשוט יותר, יש עוד כברת דרך לעשות. להבדיל מתחומים אחרים, שכן כאן קיים חיבור בין טכנולוגיה לחוויה חושית אחרת, ומוצר מודפס כראוי איננו מספיק, אחרי הכל הוא גם אמור להיות טעים.

היום כבר מדפיסים שוקולד, ושיתוף פעולה בין חברת "הרשי" עם חברת 3D Systems, נחתם ויוצא לפועל בימים אלו.

גם בתערוכת חידושי האוכל שנערכה בינואר השנה בסן פרנציסקו- Fancy Food הוצגה מדפסת של חברת Makerbot שמדפיסה גם שוקולד.

מדפסת ללת מימד בתערוכת Fancy Food . צילום: יולה זובריצקי
מדפסת ללת מימד בתערוכת Fancy Food . צילום: יולה זובריצקי
מדפסת ללת מימד בתערוכת Fancy Food . צילום: יולה זובריצקי
מדפסת ללת מימד בתערוכת Fancy Food . צילום: יולה זובריצקי

השבוע התקיימה הרצאתו של  פרופ' הוד ליפסון, חוקר ומרצה  מאוניברסיטת קורנל בתחום ההדפסה התלת מימדית, חומרים דיגיטאליים ורובוטיקה חכמים.

מכונת הדפסה דמיונית. צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
מכונת הדפסה דמיונית. צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
פרופ' הוד ליפסון. צילום: יולה זובריצקי
פרופ' הוד ליפסון. צילום: יולה זובריצקי

פרופי ליפטון סיפר על ההווה והעתיד של הדפסה בתלת-ממד ועל ספרו החדש בנושא.

קיימות טכנולוגיות שונות להדפסת תלת מימד, כשכל טכנולוגיה דורשת חומרים שונים. לכל אחת יתרונות וחסרונות והתאמה לתעשיות ספציפית:

FDM – Fused deposition modeling – הדפסה מתבצעת בשכבות, התכה ומיזוג לצורך מידול

SLS- Selective laser sintering- חומר הגלם הוא אבקת פלסטיק, סינטור בעזרת לייזר סלקטיבי

SLM -Selective laser melting- חומר הגלם הוא אבקת מתכת, סינטור בעזרת לייזר סלקטיבי

PolyJet –  המוגן בפטנט על ידי חברת-הדפסה הדומה לשיטת ה  inkjet  כשהחומר מוזרק לתבניות בשכבות.

בין היתרונות בהדפסת תלת מימדית: הכנת עצם מורכב באותה סיבוביות ומחיר כמו עצם פשוט, פחות חומרי שמתבזבז (לעומת מחרטות CNC) והדפסת וריאציות שונות. כך למשל בתחום האוכל – יתאפשר אולי מימוש קל יותר לתזונה אישית על ידי שימוש במרכיבים שונים לרגישויות שונות למזון.

אז מה אפשר לעשות בתחומי אוכל? אפשר למשל להדפיס עוגה ותבנית להגשה שתתאים לה בדיוק, קישוטים, מרקמים מחומרים שונים ועוד…

 עוגיה מודפסת, עם כמות מותאמת של סוכר. צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
עוגיה מודפסת, עם כמות מותאמת של סוכר. צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
 הדפסת עוגה ותבנית מתאימה . צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
הדפסת עוגה ותבנית מתאימה. צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
 הדפסה מסוכר . צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון
הדפסה מסוכר . צילום ממצגת של פרופ' הוד ליפסון

ועדיין כדי ליצור, יש צורך גם בחלק טכני של הכנת העיצוב ובסופו של דבר קובץ שישמש להדפסה. וכאן עיצוב וטכנולוגיה נפגשים. כדי לאפשר לשפים לממש רעיונות יצירתיים דרוש ממשק מתאים ונוח שיאפשר להם להתמקד במנה.

אז צופה לנו העתיד? מתכון שאפשר להדפיס בכל מקום בעולם, טקסטורות חדשות שישפיעו על המראה וגם על טעמים  ועוד אינסוף רעיונות בכל התעשיות, איתם אפשר להפליג רחוק מאוד. מה שבטוח, מדובר בחיבור מעניין ונדיר בין מדע לתעשיה חוויתית מסורתית, שאולי אפילו תנפק בעלי מקצוע מזן חדש.

הספר החדש: תלת מימד, המהפכה התעשייתית החדשה. הוד ליפסון ומלבה קורמן, בהוצאת ידיעות ספרים ור. סירקיס.

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן