Skip to content

סקר: שני שליש מהציבור רוצים ממשלה בלי חרדים

הסקר נערך השבוע ע"י מכון סמית עבור עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון. הסקר נערך ביום רביעי האחרון בקרב מדגם מייצג של 500 איש מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. עוד עולה מהסקר כי 74% מתנגדים להגדיל מחדש את תקציב הישיבות לאחר הקיצוצים המשמעותיים שביצעה בו הממשלה היוצאת
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

62 אחוזים מהציבור היהודי, קרוב לשני שליש, תומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות. 74% מתנגדים להגדיל מחדש את תקציב הישיבות לאחר הקיצוצים המשמעותיים שביצעה בו הממשלה היוצאת. כך עולה מסקר שערך השבוע מכון סמית עבור עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון. בין התומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות: 78% מהמתכוונים להצביע למפלגתו של משה כחלון ולישראל ביתנו, 57% מהמתכוונים להצביע לליכוד ו-68% מאלה שטרם החליטו בעד מי יצביעו.

ממשלה בלי חרדים גם בקדנציה הבאה? (צילום: דן בר דוב)
ממשלה בלי חרדים גם בקדנציה הבאה? (צילום: דן בר דוב)

הסקר נערך ביום רביעי האחרון בקרב מדגם מייצג של 500 איש מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. מנכ"ל חדו"ש הרב עו"ד אורי רגב אמר בתגובה ש"הציבור נכנס כבר עכשיו ובצדק לחרדה מהאפשרות שמשה גפני ישוב לנהל את המדינה מועדת הכספים או שהעבריין המורשע אריה דרעי ישוב למשרד הפנים". רגב קרא לראשי המפלגות המתמודדות דוגמת כחלון, ליברמן והרצוג, "להודיע שיענו לרצון בוחריהם ויעשו הכל כדי להקים קואליציה אזרחית ציונית ללא ש"ס ויהדות התורה" רגב הדגיש ש״למפלגות המתמודדות צריך להיות ענין מיוחד בעמדתם של 'המתלבטים' הרבים, אשר נושאים אלה השפיעו על הצבעתם בבחירות הקודמות״.

לדברי רגב, "צריך להיות ברור שדעת הקהל אינה מתנגדת לציבור החרדי אלא למדיניות הכפיה, הסחטנות והסרבנות של המפלגות החרדיות. הגיע הזמן שהבוחרים החרדיים, יצמיחו מתוכם מפלגות שתומכות בשילוב הציבור החרדי בחברה הישראלית, בשירות ובעבודה".

ניסוח השאלה הראשונה היה: "בממשלה היוצאת לא היו מפלגות חרדיות. הערכה רווחת היא שהן יהיו חברות בממשלה הבאה. האם את/ה תומך/ת או מתנגד/ת לממשלה בלי המפלגות החרדיות"? 62% מהציבור היהודי תומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות ו-38% מתנגדים לה. 76% מהחילונים, 66% מהמסורתיים ו-80% מהעולים תומכים בממשלה בלי המפלגות החרדיות, אבל 65% מהדתיים ו-95% מהחרדים מתנגדים. העבודה ומרצ נחשבות למי שמקוות להקים ממשלת מרכז שמאל בעזרת המפלגות החרדיות, אבל 71% מהמתכוונים להצביע לעבודה ו-86% ממצביעי התנועה מרצ וקדימה מתנגדים לממשלה כזו.

שאלה נוספת בדקה את היחס לביטול צפוי של הקיצוצים בתקציב הישיבות. נוסח השאלה: "בימי הממשלה הנוכחית בוצע קיצוץ משמעותי בתקציב הישיבות כדי לעודד גיוס תלמידי ישיבות ויציאתם לעבודה. המפלגות החרדיות ידרשו להשיב סכומים אלה. האם את/ה תומך/ת או מתנגד/ת בהגדלה מחדש של תקציב הישיבות"?

74% מהציבור היהודי מתנגדים להגדלה מחדש של תקציב הישיבות, מהם 53% מאוד מתנגדים. 26% תומכים בהגדלת תקציב הישיבות. בין החילונים 89% מתנגדים להגדלת תקציב הישיבות, בין המסורתיים – 78%  ובין העולים – 91%. אבל בין הדתיים 59% תומכים בהגדלה מחדש של ההקצבות לישיבות ובין החרדים 91%. שני שליש, 66%, מהמתכוונים להצביע לליכוד מתנגדים להגדלה מחדש של תקציב הישיבות. כך גם 88% מהמתכוונים להצביע לכחלון,94% ממצביעי ישראל ביתנו ו-87% מאלה שטרם החליטו כיצד יצביעו.

ובתוך כך, תא"ל (מיל') הרב אביחי רונצקי (63), הרב הצבאי הראשי לשעבר, הודיע הערב (שבת) על מועמדותו בפריימריז לרשימת הבית היהודי. רונצקי, בוגר ישיבת מרכז הרב והמכון להכשרת מורים ליהדות, הקים את ישיבת ההסדר באיתמר ועמד בראשה ושימש בעבר כרב הראשי לצה"ל. לפני כשנתיים הקים הרב רונצקי את המנהלת לזהות יהודית ועמד בראשה.

בהודעה שפרסם הרב רונצקי נאמר: "ההחלטה להתמודד בפריימריז לוותה אצלי בלבטים רבים. העיסוק בפוליטיקה לא טבעי עבורי. אך נוכחתי לראות את ההשפעה הגדולה שניתן להגיע אליה מתוך הכנסת. מאז ומעולם פעלתי להעביר את היהדות בצורה מאירת פנים לכלל עם ישראל. כך עשיתי בשבתי כרב הראשי לצה"ל וכך גם במנהלת לזהות יהודית. לאחר היבחרי לכנסת אמשיך לפעול ביתר שאת בנושא, תחת הנהגת השר בנט".

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן