150 שנה של שמן

כבר שבעה דורות עושים בני משפחת ג'השאן, שמן זית בכפר הגלילי מע'אר. דני בר יצא ללמוד איך עושים זיתים כבושים טבעיים וללא חומרי שימור – למעלה מ-150 שנה

Print Friendly

כבר שבעה דורות עושים בני משפחת ג'השאן, שמן זית בכפר הגלילי מע'אר. דני בר יצא ללמוד איך עושים זיתים כבושים טבעיים וללא חומרי שימור – למעלה מ-150 שנה

מאת: דני בר

משפחת ג'השאן, הייתה ידועה כמשפחת סוחרים עמידה בצפת, וככזו, סחרה עם בני כפרי הגליל ובעיקר עם הכפר מע'אר. בשנת 1863 עברה המשפחה למע'אר, כיוון שהובטח לה שבתמורה לסחורות שסיפקה, תקבל חלקת אדמה בישוב, וכך הצטרפה לקהילה הנוצרית המבוססת במע'אר, שהוא כפר מעורב של נוצרים, דרוזים ומוסלמים.
.

שלושה דורות של משפחת ג'השאן, צילום: דני בר

שלושה דורות של משפחת ג'השאן, צילום: דני בר

20,000 דונם של זיתי בעל

נסעתי לפגוש את האני ג'השאן ואביו ג'ריס, וללמוד כיצד הם מייצרים שמן זית הנחשב כה איכותי בשוק הקולינארי בישראל.

אבי המשפחה, ג'ריס אבו נאסר ג'השאן, מספר שמשפחתו הלכה הכי רחוק שאפשר עם הקשר שלה לזית הארץ ישראלי: "באזור מע'אר יש כ-20,000 דונם זיתים בגידול בעל. למשפחתנו בעלות ופיקוח על 3,000 דונם, שמספקים לנו זיתים לשמן ולאחרונה גם לכבישה".

זני הזיתים שצורכים בבית הבד של ג'השאן, הם רק סורי ונבאלי, שהם זנים בעלי עבר בן מאות שנים בגליל.

משנת 1863 משפחת ג'השאן מוסקת את הזיתים ועוצרת את השמן בבית בד משפחתי – עם אבני רחיים וסלים, כמיטב המסורת, ובשאר ימות השנה מייצרת כלי ברזל לחקלאי הגליל. אבו נאסר מספר: "בשנת 1934 התחילה המשפחה לייצר סבון משמן זית", וזאת בנוסף לשמן אותו עצרה לשימוש המשפחה ולמכירה. "אבי, בשארה ג'השאן ז"ל, היה הראשון שראה את הפוטנציאל של שמן הזית כעיסוק יחידי המפרנס את המשפחה", מספר ג'ריס ג'השאן.

בית הבד ומרכז המבקרים שוכנים באזור התעשיה של כלנית ממזרח למע'אר, מקום מושבה של משפחת ג'השאן עד היום. ג'השאן מוסיף: "אבא ראה איך עוצרים שמן בשיטות ומיכון מודרני, וניצל את הידע והיכולת של המשפחה מתחום הברזל והנפחות, ובנה בעצמו בית בד מודרני כבר בשנת 1974".

מפעל שמן זית גדול ומודרני, צילום: דני בר

מפעל שמן זית גדול ומודרני, צילום: דני בר

שמן של רמטכ"לים

כעבור כעשור, בשנת 1985, נרכשו מכונות ומכשור של בית בד מודרני, במטרה להגדיל את כושר הייצור עקב דרישה הולכת וגדלה לשמן איכותי, וחלקו נמכר בשיתוף עם הרמטכ"ל במיל' רפאל איתן (רפול) ז"ל, תחת המותג 'רפול'. בעקבות ההצלחה פתחו בשיווק של המותג 'ג'השאן' בשנת 1986.

מספר שנים שווק השמן על-ידי זרוע ההפצה של ויסוצקי, עד שהחליטו בויסוצקי שהם רוצים בעלות על המותג, ובעקבות כך נפרדו דרכי משפחת ג'השאן וחברת ויסוצקי (ויסוצקי רכשה בסופו של דבר את זיתא והחלה לשווק שמן זית מתחרה). כיום משווקים מוצרי החברה על-ידי חברת דיפלומט.

בשנת 2004 הוקם מחסן מרכזי, קו ביקבוק, מרכז הפצה ומעבדות באזור התעשייה קדמת גליל, על-יד קיבוץ לביא. הזיתים מגיעים הישר מהכרמים באזור מע'אר לבית הבד הסמוך לכלנית, ושם נעצר השמן ועובר למיכלים. שארית העצה של הזית נדחסת, ומשתמשים בה להסקה, ואילו הבוץ והמשקעים שנשארים מסינון השמן משמשים להזין פרות, כך שכל חלקי הזית מנוצלים.

שמן באיכות כתית מעולה זולג למיכל האיסוף, צילום: דני בר

שמן באיכות כתית מעולה זולג למיכל האיסוף, צילום: דני בר

טוב, שמן טוב

השמן הנעצר נבדק למידת חומציות, פרמטר חשוב ביותר המעיד על איכות השמן. ביקשתי לבדוק את השמן שנעצר זה עתה בבית הבד, והמדיד הראה על 0.15% – בהחלט שמן איכותי ביותר, ברמת כתית מעולה.

מזה כמה שנים, בני משפחת ג'השאן כובשים חלק מהזיתים שלא עוברים לבית הבד ומשווקים אותם ברשתות השיווק. תהליך כבישת הזיתים של ג'השאן הוא טבעי לחלוטין, ובשיטה הביתית המוכרת של שטיפות והוצאת המרירות ומתן זמן להבשלת הזיתים במיכלי ענק עם מי מלח. הזיתים מיוצרים ללא כל חומצות לזירוז הבשלה או חומרים משמרים לחיי מדף ארוכים, תהליך שבסופו מתקבלים זיתים בריאים וטעימים יותר.

משק משפחת ג'השאן מהווה כיום אחד מיצרני שמן הזית הגדולים במדינה (יחד עם המותגים יד מרדכי וזיתא), וניתן לרכוש את מוצרי החברה גם במרכז המבקרים שבשטח המפעל.

Print Friendly

על אודות דני בר

דני בר-טיולים וסגנון חיים http://www.danybar.co.il/ . אוהב וכותב על בירה, יין, אוכל, טיולים, תרבות, רכב וספורט מוטורי. כמו כן מדריך טיולים בחו"ל שתמיד משתף אנשים אחרים בדברים שכל כך אוהב
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, ביקורת, כתבות אוכל, עם התגים , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

תגובה אחת על 150 שנה של שמן

  1. מאת יונה ישראל‏:

    כתמיד דני מביא את הדבריים הטובים החלxxxxxxxxxxxxxxxxדני המשך ככה
    והכתבות בעיתון אוהב אני