Skip to content

אנה קרנינה עם בלט ציריך – לראשונה בישראל

"אנה קרנינה" - עיבודו המהפנט של כריסטיאן שפוק לספרו של לב טולסטוי עם עשרות רקדנים, מאות תלבושות, תאורת ענק ומיצג וידאו במופע עוצר נשימה של בלט ציריך. חמישה מופעים בסוף יוני בבית האופרה הישראלית בתל אביב.
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

בלט ציריך מגיע לישראל עם הבלט אנה קרנינה יצירתו של הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק.  אנה קרנינה היא יצירת בלט מרהיבה על פי הסיפור של לב טולסטוי, למוסיקה של רחמנינוב, לוטוסלבסקי, צינטזאדה וברדנשווילי.

אנה קרנינה בביצוע בלט ציריך כוריאוגרפיה מהפנטת ועוצרת נשימה. צילום: מוניקה ריטנהאוס Monika Mittershaus

לאחר ההצלחה הגדולה לפני שלוש שנים, חוזר בלט ציריך לארץ עם יצירתו האפית של הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק "אנה קרנינה". עיבודו המהפנט של שפוק לספרו של לב טולסטוי. עשרות רקדנים, מאות תלבושות, תאורת ענק ומיצג וידאו.  50 רקדנים מלהקת הבלט של ציריך ולהקת הבלט הצעירה יעלו את היצירה במסגרת סדרת המחול של האופרה הישראלית  החל מתאריך 26/6/2018.

עיבוד בלתי נשכח של בלט ציריך לאנה קרנינה. צילום: מוניקה ריטנהאוס Monika Mittershaus

ספרו העל זמני של טולסטוי מגיע לבמה כסיפור אהבה מלא יופי ועוצמה. כשתשוקה אסורה מתנגשת עם הערכים החברתיים של המאה ה-19 אל סופו הבלתי נמנע של הסיפור. ספרו של טולסטוי יצא לאור בשנת 1887 ונחשב לאחד הרומנים הגדולים בהיסטוריה של הספרות. הספר נפתח במשפט שהפך זה מכבר למשפט מפתח בספרות העולמית:

"כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו – אך המשפחות האומללות, אומללות כל אחת על פי דרכה".

לכודה בנישואים חסרי אהבה מתאהבת אנה קרנינה מעל לראשה, בקצין הפרשים, מלא החיים והמושך אלכסי ורונסקי, זהירה בדרכה ומודעת למשמעות של רומן אסור אפשרי איתו, היא נמנעת מכך בתחילה, אך לבסוף נופלת ברשתו, רומן המביא לתוצאות טרגיות.

מהאקסטזה שבאהבה אסורה ועד לייאוש השחור משחור, יצירתו של שפוק מביעה קשת רחבה של רגשות והבנה של נפש האדם. מרגעים של התעלות אנו עוברים לנפילתה המהירה והכואבת מאד של אנה.

אהבה אסורה שמסתיימת בטרגדיה . אנה קרנינה על פי סיפורו של לב טולסטוי עם בלט ציריך. צילום: מוניקה ריטנהאוס Monika Mittershaus

למוסיקה תפקיד חיוני וחשוב ביצירת מחול זו. המוסיקה של רחמנינוב מלווה את האהבה והתשוקה בעוד שיצירותיהם של המלחינים האחרים מביעות את המרירות והדחייה עם סגנון מוסיקלי שונה לגמרי.

תלבושות מסוגננות, תפאורה מעוררת השראה ושימוש מרתק בוידיאו הופכים את "אנה קרנינה" של בלט ציריך לאחד העיבודים הבלתי נשכחים של הסיפור הזה.

בעקבות ההצלחה הועלתה הגרסה הזו על-ידי כמה מלהקות הבלט הבולטות באירופה וביניהן הבלט הלאומי הנורווגי, הבלט הבווארי ותיאטרון סטניסלבסקי במוסקווה. אנה קרנינה היווה מקור השראה ליוצרים רבים וזכה לאין ספור עיבודים לקולנוע, לבמה ולבמת המחול. יצירתו של שפוק היא אחת המרשימות בהן בעת האחרונה.

בלט ציריך אנה קרנינה הפקה מרהיבה עם חמישים רקדנים. צילום: מוניקה ריטנהאוס Monika Mittershaus

כמה מילים על הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק

כריסטיאן שפוק מנהל אמנותית את בלט ציריך החל מעונת 2012/13. נולד בגרמניה, לאחר שסיים את לימודיו בבתי הספר לבלט על שם ג'ון קרנקאו בשטוטגרט, החל לרקוד בבלגיה בין היתר בלהקתה של אן תרזה דה קירשמייקר. הצטרף לבלט שטוטגרט בשנת 1995 ויצר את עבודתו הראשונה עבור הלהקה בשנת 1998. ב-2001 מונה לכוריאוגרף הבית ויצר עבור הלהקה 15 עבודות. ביניהן שלוש עבודות באורך מלא המבוססות על יצירות ספרותיות או מחזות תיאטרון.

שפוק המשיך את המסורת של יצירות בלט באורך מלא שהחל ג'ון קרנקו בבלט שטוטגרט. הוא יצר בלט בשם "הילד" עבור תיאטרון הבלט אלטו באסן, יצירה שהיתה מועמדת לפרס. הוא המשיך ליצור עבודות ללהקות מחול באירופה ובארצות הברית כמו ניו יורק סיטי בלט, אטרבלטו באיטליה. הבלט הלאומי הנורווגי, בלט השטס אופר בברלין ועוד.

יצירתו "לאונס ולנה", על פי מחזהו של ביכנר,  שנוצרה עבור בלט באסן הועלתה על ידי להקות נוספות בעולם. ב- 2010 הכריז המגזין דאנס אירופה שיצירתו "פופיאה" הינה אחת מעשר עבודות המחול הטובות ביותר באותה שנה. שפוק זכה על יצירה זו בפרסים שונים והיא אף צולמה בגרסת תלת מימד לקולנוע.

בראשית עונת 2012-2103 קיבל כריסטיאן שפוק על עצמו את הניהול האמנותי של בלט ציריך, "רומיאו ויוליה" הנה היצירה הראשונה שיצר עבורו.  ובאוקטובר 2014 הועלתה בבכורה עולמית גרסתו ל"אנה קרנינה" על פי טולסטוי. יצירותיו השונות הועלו על-ידי בלט ציריך, הבלט הגדול של קנדה, בלט שטוטגרט והדויטשה אופרה בברלין.

במסגרת שיתוף פעולה של בלט ציריך עם בית האופרה יצר גם עיבוד לבלט של מחזהו של ביכנר "וויצק", ואת מיסה והרקוויאם מאת ורדי, וכן כוריאוגרפיה לאופרה "ההולנדי המעופף" של וגנר לדוישה אופר בברלין.

בלט ציריך: להקת הבלט הגדולה ביותר בשווייץ

להקת הבלט הגדולה ביותר בשוויץ פועלת בבית האופרה של ציריך. הכוריאוגרף השוויצרי היינץ שפרלי עיצב את דמותה של הלהקה והפך אותה לאחת מלהקות הבלט הטובות ביותר הפועלות באירופה. שפרלי כיהן בתפקיד משנת 1995 ועד לפרישתו בשנת 2012. אז נכנס לתפקיד הכוריאוגרף כריסטיאן שפוק. ביקורו האחרון של בלט ציריך בישראל היה "רומיאו ויוליה" בינואר 2015.

השותפים בהפקת יצירת המחול אנה קרנינה – בלט ציריך, על פי ספרו של לב טולסטוי

כוריאוגרפיה: כריסטיאן שפוק. מוסיקה: סרגיי רחמנינוב, ויטולד לוטוסלבסקי, סולחן צינטזאדה, יוסף ברדנשווילי. עיצוב במה: כריסטיאן שפוק, ירג זלינסקי. עיצוב תלבושות: אמה ריוט. עיצוב תאורה: מרטין גבהארדט. וידיאו: טני ברוקהאלטר. הפקה בישראל: פנחס פוסטל

לצפייה בטריילר:
https://youtu.be/mnZXWoroOdw

מועדי ההופעות

יום שלישי 26/6 בשעה 20:00

יום רביעי 27/6 בשעה 20:00

יום חמישי 28/6 בשעה 20:00

יום שישי 29/6 בשעה 13:00

מוצאי שבת 30/6 בשעה 21:00

כל ההופעות בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ')

מחירי כרטיסים 249-399 ₪. ניתן להזמין כרטיסים באתר האופרה הישראלית  לאתר האופרה הישראלית.

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן