Skip to content

'אורפיאו ואאורידיצ'ה' בחצרות האבירים בעכו

מופעים מפעימים בפסטיבל האופרה בעכו: סיפור האהבה הטרגי של אורפיאוס, הלקוח מן המיתולוגיה היוונית יקום לתחיה באולמות האבירים. הומאז' אופראי ליוסי בנאי בהשתתפות בנו יובל בנאי. מופע מחול של להקת המחול הקיבוצית, קונצרט בהשתתפות זמרות האופרה הישראלית וסולני קשת אילון, ולכל המשפחה - מה עושות האיילות ?. 1-4 לאוגוסט.
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

 האופרה הישראלית מפיגה את חום הקיץ עם מוסיקה מרגשת באולמות האבירים בעכו, ובקיבוצים הצפוניים געתון ואילון.  בתחילת חודש אוגוסט חוזרת האופרה הישראלית לחצרות האבירים בעכו לסוף שבוע של מוסיקה קסומה.

פסטיבל האופרה החמישי בעכו יכלול השנה את המופעים הבאים: האופרה 'אורפיאו ואאורידיצ'ה' מאת גלוק בהפקה מיוחדת בבימוי יוליה פבזנר ואיציק גלילי, 'האופרה שרה יוסי בנאי' עם אורח מיוחד: יובל בנאי, 'מה עושות האיילות?'- מופע לכל המשפחה, 'קופסא לבנה'- מופע מחול של  'קיבוצית 2' של להקת המחול הקיבוצית, ו"מיתרים פוגשים מיתרים" – קונצרט מיוחד בהשתתפות זמרות האופרה הישראלית וסולני קשת איילון.

אורפיאו שמנסה להחזיר את אשתו מהשאול. האופרה המרכזית בפסטיבל האופרה בעכו. צילום: יח"צ

הפסטיבל בעכו העתיקה יתקיים במצודה הצלבנית של העיר עכו, המוכרת כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. החיבור הייחודי בין המוסיקה, ההפקות הייחודיות לפסטיבל לבין חצר המצודה ואולמות האבירים המרהיבים ביופיים יוצר חוויה בלתי נשכחת.

פסטיבל האופרה באולמות האבירים במצודה בעכו. צילום: יוסי צבקר

השנה מתרחבים אירועי האופרה בפסטיבל גם לשיתופי פעולה עם להקת המחול הקיבוצית ועם קשת אילון, שיקיימו מופעים בקיבוץ געתון ובקיבוץ אילון.

 אורפיאו ואאורידיצ'ה – ההפקה המרכזית בפסטיבל

ההפקה המרכזית השנה תהיה האופרה  "אורפיאו ואאורידיצ'ה" מאת גלוק לליברית של  ראניירי דה קאלצאביג'י.( חמישי 02/08/2018 20:30, שבת 04/08/2018 20:30. ).

המיתולוגיה היוונית קמה לתחייה. סיפור האהבה הטראגי באולמות האבירים בעכו. צילום: יח"צ.

להפקה החדשה שותפים מיטב הכישרונות המקומיים: הבמאית יוליה פבזנר, יחד עם הבמאי והכוריאוגרף איציק גלילי, המנצח איתן שמייסר, מעצב התפאורה והתלבושות ניב מנור, מעצב התאורה זיו וולושין, מעצב הוידאו יאיר כצנלסון, מעצב הסאונד יובל זילברשטיין והסולנים אלון הררי, אלה וסילביצקי ויעל לויטה, אנסמבל זמרי מורן, קבוצת רקדנים ותזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים.

על רקע האתר ההיסטורי המיוחד בעכו, תקום לתחיה האופרה האלמותית של גלוק, המספרת את סיפור אהבתם הטרגי והפיוטי של אורפיאו ואאורידיצ'ה.

 סיפורם של אורפיאו ואורידיצ'ה נתן השראה למספר מלחיני אופרה, אך זו של גלוק זכתה להצלחה הגדולה ביותר ביניהן. מקורו של סיפור האהבה הטרגי הוא במיתולוגיה היוונית, ומאז עבר גלגולים ספרותיים: בכתביו של אפלטון בשנת 500 לפנה"ס, בפואמה של המשורר הרומאי הנודע ויריגליוס שחי במאה האחרונה לפנה"ס, ובשיר האפי "מטמורפוזות" של המשורר אובידיוס שחי במאה הראשונה לספירה.

 אורפיאו הוא פלא מוסיקלי: אביו, האל אפולו, העניק לו במתנה את ה"לירה" – גלגול עתיק ומיניאטורי של הנבל. כישרונו של אורפיאו היה כה רב, עד כי הצליח לכבוש ולהקסים כל אדם או יצור בנגינתו. בזכות יכולתו המופלאה הוא גבר על מכשולים רבים וירד אל השאול, כדי להציל את אהובתו אאורידיצ'ה היפהפייה שמתה מהכשת נחש ביום חתונתם. המסע מגיע אל קיצו כאשר אורפיאו מסתכל לאחור לוודא שאאורידיצ'ה אכן בעקבותיו – למרות הנחיותיו המפורשות של האדס אל השאול. אאורידיצ'ה שבה לעולם המתים, ואורפיאו שבור הלב עולה חזרה אל עולם החיים – ומת זמן קצר לאחר מכן.

אורפיאו , ביקור בעולם השאול להציל את אהובתו ולהחזירה לעולם החיים. צילום: יח"צ.

בניגוד למיתוס, גלוק בחר לסיים את האופרה בצורה אופטימית – האלים מכריזים כי הגיע העת להחזיר את אאורידיצ'ה לחיים ולאחד בינה לבין אורפיאו.

 ההפקה של הבמאים יוליה פבזנר ואיציק גלילי מתמודדת עם הסוגיות האוניברסליות והאנושיות שבסיפור המיתולוגי, מתוך נקודת מבט עכשווית: "ההפקה שלנו עוסקת באבל של אורפיאו ובזיכרון של אאורידיצ'ה במוחו" אומרת פבזנר. "אורפיאו מוכה היגון בורח לעולם הדמיון בעקבות מותה המפתיע של אהובתו. הביקור האפי שלו בעולם השאול, מתואר בהפקה שלנו כהזיה של אורפיאו שבה הוא בוחן את הגבולות של עצמו. הוא עובר מהעולם האידילי בו חי עם אאורידיצ'ה, לעולם מלא יצרים ודחפים אסורים, ולאחר שעובר את כל שערי הגיהינום הוא מבין שאאורידיצ'ה שונה מזו הטהורה והבתולית שהוא זוכר". מכאן לוקחת ההפקה כיוון מפתיע, ובו משולש יחסים בין אורפיאו, אאורידיצ'ה והאדס אל השאול.

 הפרשנות של פבזנר מחזקת את דמותה של אאורידיצ'ה ומאפשרת לה בחירה משחררת: האם לשוב לעולם החיים יחד עם אורפיאו בעלה, או להישאר בשאול עם האדס.

האופרה שרה יוסי בנאי – מחווה של אהבה וגעגוע בהשתתפות יובל בנאי

 המופע בניהולו המוסיקלי של דוד זבה ובו יחגגו כמה מהסולניות המובילות של האופרה הישראלית  את המורשת המוסיקלית המרהיבה של יוסי בנאי, אחד מגדולי הזמרים וכותבי השירים של מדינת ישראל.

מחווה של אהבה וגעגוע ליוסי בנאי בפסטיבל האופרה בעכו. צילום: ורדי כהנא

למופע יצטרף כאורח, יובל בנאי, בנו של יוסי בנאי. עימו יופיעו סולניות האופרה הישראלית וביניהן: מורן אבולוף, מאיה בקשטנסקי, טל גנור, גוני כנעני ויעל לויטה.  בין היתר, הם יבצעו עיבודים חדשים ומיוחדים ללהיטים הגדולים של יוסי בנאי ובהם: "אני שיכור ולא מיין", "פרצוף של צועני", "ספירת מלאי", "הגבירה בחום", "אין אהבות שמחות", "לא אבקש את ידך" ועוד (חצרות האבירים, שישי 03/08/2018 21:00.).

 מה עושות האיילות? – שירי ילדות באופרה

לילדים וכל המשפחה תעלה האופרה את "מה עושות האיילות?" מופע בבימוייה של שירית לי וייס ובניהולו המוסיקלי של ערן זהבי – לפי שירי הילדים האהובים בכל הזמנים.

מה עושות האיילות . שירי ילדות באופרה לכל המשפחה. צילום: יוסי צבקר

המופע בביצוע סולני האופרה לוקח את הקהל למסע לעבר טעמי הילדות של פעם עם נגיעות אופראיות מרגשות: חלומות ילדות , זכרונות של הסבון שבכה מאוד, של אדון שוקו והיקינטון, של מיכאל שלא בא ושל בעלי החיים שליוו את הפסיפס הילדותי של כולנו – האיילות והזברה וכמובן המקהלה העליזה (שבת 04/08/2018 שעה 11:00 אולמות האבירים, עכו. )

מיתרים פוגשים מיתרים – מופע בקיבוץ אילון

במופע שיתקיים בקיבוץ אילון, יפגוש עולם האופרה את עולם כלי הקשת בקונצרט מיוחד בהשתתפות זמרות האופרה הישראלית יחד עם סולני ומורי קשת איילון. במופע יבוצעו שירים מאת ברהמס וקורנגולד ועיבודים מיוחדים לכלי מיתר ליצירות מאת פוצ'יני (טוסקה, לה בוהם, טורנדוט), צ'ייקובסקי (יבגני אונייגין, אגם הברבורים) ומלחינים נוספים.(משתתפים: אנסטסיה קלוואן, סופרן,זלטה חרשברג, מצו סופרן, גיא בראונשטיין, כינור, אריאל הלוי, אירינה ז'לזנובה, דניאל סרוסי  פסנתר וסולני קשת אילון. (1.8.18 אולם בר אוריין בקשת אילון, קיבוץ אילון)

 קופסא לבנה – מופע מחול בקיבוץ געתון

השנה מצטרפת גם להקת המחול הקיבוצית לפסטיבל האופרה עם היצירה  "קופסא לבנה" בביצוע "קיבוצית 2" לכוריאוגרפיה של רוני ברנשטטר העבודה עוסקת במה אנחנו זוכרים, מה אנחנו שוכחים ואיך שני המקומות באים לידי ביטוי בחיינו. האדם, גופו, זיכרונותיו והיכולת להיות אחר ולקבל את עצמנו מחדש.  העבודה מציעה "ליצור חגיגה" מאותם זיכרונות החבויים באדם. לצאת, להיפתח ולהתמודד עם הזיכרונות הכמוסים ביותר ולהפוך זיכרונות מודחקים לכוח והעצמה. . (שבת 04/08/2018  שעה 12:00, (אולם זיכרי קיבוץ געתון ).

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן