מעשה עז- על גבינות עיזים ותרומתם לבריאות

מעשה העז מאת ש"י עגנון הוא סיפור קצר שבמרכזו איש יהודי פולני חולה שרופאו המליץ לו לקנות עז ולשתות מהחלב שלה. הילת הבריאות סביב חלב עזים ומוצרי עזים בכלל קיימת לאורך ההיסטוריה. אז מה יש במוצרים אלו שבריאים לנו? ומתכון לחצילונים ממולאים בגבינות עיזים

Print Friendly

סדרת גבינות עזים ליב (צילום: שי נייבורג)

סדרת גבינות עזים ליב (צילום: שי נייבורג)

הרכיב המשמעותי שמספקים מוצרי החלב הם חלבונים. החלבון הוא אחד מאבות המזון – רכיב חיוני בתפריט בריא ומאוזן, בעל תפקיד מפתח בבריאות. בתינוקות וילדים הוא חיוני לגדילה והתפתחות תקינה ובמבוגרים לשמירה על תפקוד תאי הגוף. חלבון חלב העזים הוא חלבון מלא המכיל את חומצות האמינו החיוניות, קל לעיכול ועשיר בוויטמינים ובמינרלים.
ויש גם חידושים בתחום

מאת: נאוה רוזנפלד ושלומית דיליאון, דיאטניות קליניות אבוקדו'ס קידום בריאות. יועצות מקצועיות של חברת "ליב"

חלבון איכותי
הרכיב המשמעותי שמספקים מוצרי החלב הם חלבונים. החלבון הוא אחד מאבות המזון – רכיב חיוני בתפריט בריא ומאוזן, בעל תפקיד מפתח בבריאות. בתינוקות וילדים. חיוני לגדילה והתפתחות תקינה ובמבוגרים לשמירה על תפקוד תאי הגוף. החלבון מורכב מיחידות קטנות הנקראות חומצות אמינו. בני האדם מייצרים בעצמם את רוב חומצות האמינו אך חומצות האמינו שגוף האדם אינו יכול לייצר בעצמו הוא חייב לקבל מהמזון והן נקראת חומצות אמינו חיוניות. למעשה איכות החלבון בתפריט תלויה ביכולת לספק חומצות אמינו חיוניות בכמויות הדרושות לגוף.
חלבון חלב העזים הוא חלבון מלא המכיל את חומצות האמינו החיוניות.
טאורין היא חומצת אמינו המהווה את אחת מאבני הבניין שבונה חלבונים. בתינוקות חומצה זו היא חיונית, כלומר הגוף לא יודע ליצר אותה וצריך לקבל אותה ממזון. לטאורין שנמצאת באופן טבעי בחלב אם. תפקיד חשוב בהתפתחות הקשרים שבין תאי המוח והראייה. רמת הטאורין גבוהה במיוחד בחלב עזים, כ- 8% יותר מהכמות בחלב פרה.

ויטמינים ומינרלים
חלב העזים עשיר בוויטמינים מקבוצות A, B ו-D ובמינרלים כמו מגנזיום, אבץ וסידן. ביחס לחלב פרה כמות הסידן גבוהה. מחקרים הראו כי זמינות ביולוגית (יכולת ספיגה ועיכול) של מינרלים חיוניים לגוף, כמו ברזל אבץ, נחושת וסלניום, טובה יותר מחלב עזים יחסית לחלב פרה וכן יכולת הגוף לנצל אותם גבוהה יותר.

קל לעיכול
חלב עזים מכיל כדוריות שומן קטנות יחסית, כמות גדולה של חומצות שומן קצרות ובינוניות וכמות נמוכה של חלבון מסוג α1 קזאין. הרכב ייחודי זה של שומן ושל חלבון מוביל לגבן רך יותר במערכת העיכול ומסייע לעיכול טוב יותר. עבור חלק מהאנשים תיתכן אי נוחות במערכת העיכול לאחר צריכת מוצרי חלב פרה. במידה ולא מדובר באלרגיה לחלבון הפרה או ברגישות ללקטוז ייתכן ומעבר למוצרי חלב על בסיס עזים יכולים להקל על התופעות.

על מדף המוצרים בסופר ניתן למצוא מוצרי עיזים בשלל צורות, טקסטורות וטעמים. לאחרונה הרחיבה חברת "ליב" את סדרת המוצרים הטבעיים שלה ונוספו לה מוצרים המבוססים על חלב עזים: גבינת גאודה, גבינת בורסן ויוגרוט מחלב עזים. כלל המוצרים מופקים מחלב עזים מלא המגיע מעזים הגדלות ברמת הגולן ומיוצרים בעבודת יד והינם ללא חומרים מייצבים וחומרים משמרים. לבריאות!

וכרגיל נסיים במתכון במתכון שלי לחצילונים ממולאים בגבינות עיזים

מצרכים
8 חצילים קטנים מאורכים רחוצים היטב

המלית
1 בצל, קצוץ דק
שמן זית לטיגון
1 עגבניה מגוררת
1 כף שום כתוש
2 ביצים +חלבון ביצה
100 גר גבינת גאודה עיזים ליב מגוררת
100 גר' גבינת עיזים בנוסח בורסן שום – ליב
3-4 כפות יוגורט עיזים ליב
תבלינים מלח, פלפל גרוס

לרוטב הבשמל
1 כוס חלב עיזים
25 גר` חמאה
2 כפות קמח
מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס, אבקת שום וקורט אגוז מוסקט טחון טרי
1 חלמון ביצה
50 גרם גבינת גאודה מגוררת

אופן ההכנת החצילונים

  1. יוצרים חתך לאורכם של החצילים מנחים אותם בסיר המיועד למיקרו .
  2. מכסים ומבשלים עד ריכוך . 5-8 דקות . ניתן גם לשלוק במים רתוחים עד ריכוך.
  3. חוצים את החצילים ומרוקנים את תוכנם, כך שנשארות סירות חציל ריקות. קוצצים דק את בשר החציל
  4. מצננים

לרוטב הבשמל

  1. מחממים את החלב במיקרוגל או על כריים, כך שיהיה חמים אך לא רותח.
  2. ממיסים בסיר את החמאה על להבה נמוכה.
  3. מוסיפים קמח, מלח, פלפל שחור, אבקת שום ואגוז מוסקט ומערבבים היטב.
  4. מוסיפים בהדרגה את החלב, ומערבבים עד שהבלילה אחידה. (אני נוהגת בשלב זה להשתמש בבלנדר מוט כדאי שלא יהיו גושים)
  5. מגבירים את הלהבה לבינונית ומבשלים תוך כדי בחישה עד שהרוטב מסמיך.
  6. מסירים מהאש וטורפים בהדרגה פנימה חלמון ביצה

הרכבת המנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. במחבת מטגנים את הבצל בשמן זית עד הזהבה.
  3. מוסיפים את בשר החצילים השום ועגבניה המגוררת, סוכר, מלח ופלפל שחור
  4. מאדים על להבה נמוכה 3 דקות נוספות.
  5. מסירים מהאש, ומערבבים פנימה את הביצים והגבינות
  6. מוספים יוגורט לדרגת וסמיכות
  7. טועמים ומתקנים טעמים
  8. ממלאים את סירות החצילים בתערובת ומניחים אותם צפופים בתוך התבנית, כך שיתמכו זה בזה.
    מזלפים על כל סירת חציל מרוטב הבשמל מפזרים מעט גבינה צהובה ואופים במשך 40 דקות, עד הזהבה.

ההגשה
מגישים את החצילים על מצע של עלי חסה לצד סלסה עגבניות טריות פיקנטית, וסלט ירקות קצוץ


תהנו

Print Friendly

על אודות טלי גרופית

מתכונאית שרוקחת מטעמים ומשתפת, בלוגרית http://taly60.blogspot.co.il/
פוסט זה פורסם בקטגוריה אוכל, כתבות אוכל, מתכונים, עם התגים , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

סגור לתגובות.