Skip to content

שלושה מתכוני החמין היהודי

בשבת חורפית כייף להתעורר לניחוח של חמין שנאפה לאיטו . לכל עדה החמין שלה, אני מביאה מקבץ של 3 סירי חמין, שאני קוראת להם חמין קיבוץ גלויות
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

המושג חמין בא מהמילה חם באידיש נקרא טשאָלנט או צ'ולנט ובערבית סחינה או תבית
המאכל נוצר מהצורך למצוא אוכל חם לשבת שבה אסור לחמם. את סיר החמין מתמינים בתנור לפני כניסת השבת ומוצאים לקראת ארוחת הצהרים בשבת . הוא מכיל את כל אבות המזון ומשמש ארוחה מלאה ומשביעה וזולה.
כמספר עדות ישראל מספר מתכוני החמין השונים. ותמיד יש מה לשדרג ובמה להעשיר .

חמין קטניות בסיר חשמלי

חמין קטניות ובשר,  מזין ומשביע שפשוט יש בו הכל: בשר, קטניות, תפוחי אדמה, ועוד שקיות מלאות בכל טוב ואצלנו גולת הכותרת היא הקשקע, או קציצת בשר מתקתקה מהמטבח המרוקאי

צילום: טלי גרופית
צילום: טלי גרופית

מצרכים (7-9 מנות)
1 בצל
מעט שמן
2 כוס שעועית מושרה 12 שעות לפחות
½1 ק"ג בשר מס' 8 או אוסבוקו (אני מחלקת לארבע ניתן לחתוך לקוביות או להשאיר שלם)
2-3 חתיכות רגל פרה (אפשר לשים יותר אם אוהבים)
8 תפוחי אדמה קטנים, מקולפים
4-8 ביצים
1 ראש שום
4 שיזיפים מיובשים
1 חבילה קשקע ממולא
תבלינים
2 כפות כמון
1 כף פפריקה מתוקה
כף אבקת מרק ביתית
1 כף תבלין בצל/ מרק בצל
1 כפית פלפל לבן
1 כף דבש או סילאן

ההכנה

  1. קוצצים את הבצל ומטגנים בכף שמן עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים את השעועית, הבשר, הרגל
  2. מכסים במים, מביאים לרתיחה טובה של 10 דקות, ומורידים את הקצף מלמעלה
  3. שמים בסיר החשמלי את הבשר עם השעועית שהרתחנו, עליהם מסדרים את תפוחי האדמה, ועליהם את הביצים ואת ראש השום השלם, ומעל הכל קשקע ממולא שבושל מראש במים כ20 דקות על אש קטנה או קציצת בשר
  4. מרתיחים מים בכמות שתספיק לכסות את הסיר מוספים תבלינים ויוצקים לסיר עד כיסוי תפוחי האדמה

לקציצת בשר מתקתקה
300 גרם בשר טחון
100 גרם אגוזים טחונים
2 ביצים
2 כפות פירורי לחם
¼ כפית מלח
1 כפית פלפל שחור2
כפיות קינמון
¼ כפית זנגוויל2
כפות סוכר
¼כפית אגוז מוסקט
1 כף שמן
ציוד נדרש:
שקית בד
הכנת קציצת הבשר

  1. מכינים תערובת מהבשר הטחון, האגוזים, הביצים וכל התבלינים.
  2. מכניסים לשקית או גזה לבנה גדולה או שקית קוקי ומגלגלים בה את הקציצה כמו נקניק עבה.
  3. מכניסים לתוך סיר החמין
  4. בשעת ההגשה פורסים לפרוסות ומגישים עם החמין

החיטה

צילום: טלי גרופית
צילום: טלי גרופית


1 כוס חיטה
1 כפית מלח
½ כפית פפריקה
1 כפית כמון
½ כפית פלפל לבן
4 שיני שום ומעל
2 כפות שמן.
שקית קוקי
ההכנה

  1. שוטפים את החיטה ושמים בקערה.
  2. מוספים שום ותבלינים
  3. מערבבים ושופכים לתוך שקית.
  4. מעל שמים את השמן
  5. ממלאים מים עד כפול מגובה החיטה,
  6. קושרים את השקית,
  7. מנקבים חורים עם קיסם בראש השקית ומניחים בסיר.

בישול בסיר בישול איטי

  1. סוגרים את הסיר ומפעילים.
  2. אני נוהגת להפעיל את הסיר בשישי ב16:00 שמה מצב של high לשעה, ואחר כך מעבירה למצב של low ושמה מגבת על המכסה – עד הבוקר.
  3. בבוקר בודקת ולפי הצורך או מגבירה חום ולפעמים מוסיפה מים

*שוס נוסף הוא לעטוף ג'חנון בנייר אפיה להכניס לשקית קוקי ולהניח מעל הסיר

חמין פסטה או עוף ופסטה בתנור

צילום: טלי גרופית
צילום: טלי גרופית

חמין קל יותר לעכול מחמין הקטניות, מתאים לקיץ ולסתיו

מצרכים
חלקי עוף כמספר הסועדים (אני השתמשתי בכרעיים ובכנפיים)
1 חבילהספגטי מס' 12 מבושלים 2-3 דקות פחות מהרשום על האריזה
1 כוס גזר גמדי /או גזר חתוך גס
2-5 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לפרוסות

למרינדה לעוף
לערבב קטשופ , צ'ילי, חרדל
לערבב ולעסות את חלקי העוף

צילום: טלי גרופית
צילום: טלי גרופית

לרוטב לפסטה
1 בצל גדול קצוץ גס
4 שיני שום פרוסות
1 קופסה רסק עגבניות
¼-1 כף צ'ילי גרוס
1 כף אבקת מרק ביתית
מלח,פלפל שחור
½ כוס מים

הכנת הרוטב

  1. לטגן במעט שמן עד הזהבה קלה
  2. להוסיף שום ולערבב ולטגן עד ריכוך
  3. לתבל ולהוסיף מים, גזר ותבלינים
  4. לבשל כחמש דקות לטעום ולשפר טעמים
  5. לצקת על הפסטה ולערבב

הרכבה בסיר שטוח

  1. לרפד את התחתית בשקית קוקי
  2. לכסות את כל תחתית בתפוחי אדמה וגם את הדפנות
  3. לצקת מעל את הפסטה
  4. להניח את חלקי העוף בצפיפות על הפסטה
  5. לכסות בניר אפיה ולכסות במכסה

האפייה
לחמם תנור ל200 מעלות לאפות כשעה
להוריד את חום התנור ל 120 מעלות ולאפות כל הלילה
לקיצור דרך
לאפות שעתיים ב200 מעלות
להוריד כיסוי ולאפות כחצי שעה בחום של 160 מעלות עד השחמה.

חמין ממולאים
חמין שלמדתי להכין מסבתא רבה של חברה , היא נהגה לטגן את כל הירקות אני מוותרת על הטיגון ועדיין מתקבל חמין מאלף.

צילום: טלי גרופית
צילום: טלי גרופית

הירקות למילוי
4 בצלים גדולים קלופים
חורצים חתך עמוק לאורך הבצלים כמעט עד מחצית הבצל
מסדרים בצלחת מכסים ומכנסים למקרו ל-6 דקות
מקררים מפרידים את שכבות הבצל לעלים מניחים עלה בצל על משטח עבודה וממלאים בעזרת כף מהמילוי ומגלגלים מקצה לקצה תוך כדי הידוק בעזרת אצבעות הידיים כך שהמילוי יישאר בפנים
מניחים בתחתית הסיר כשהפתח כלפי מטה.
12 קישואים קטנים מרוקנים בעזרת מרוקן ירקות
12 חצילונים קטנים מרוקנים בעזרת מרוקן ירקות
6 עגבניות קשות מורקנות בעזרת כפית

המילויי
2 כוסות אורז עגול
600 גרם בשר כבש קצוץ גס(אני השתמשתי בחצי כבש טחון וחצי הודו אדום טחון(
1 כוס בצל לבן קצוץ דק
1 כוס צנוברים קלויים (אפשר לותר- הסבתא היתה אומרת רק לחגיגות ביום יום חבל על הכסף)
4 שיני שום קצוצות
מחצית מכל מה שרוקנו (פנים העגבניות הקישואים והחצילים)
4 עגבניות קצוצות
½ כוס פטרוזליה קצוצה
½ כוס עלי סלרי קצוצים
½ כף נענע יבשה
1כפית בהרט
1 כפית פלפל שחור טחון
½ כפית אגוז מוסקט מגורר
½ כף מלח
1כפית קינמון(לא חובה(
2 כפות רכז רימונים (לא חובה, אבל מומלץ מאוד(
לערבב הכל היטב
ולמלא את הירקות עד 3/4 מהקיבולת

בשלב זה סבתא מטגנת את החצילים והקישואים אבל מאחר ואני חוסכת בשומן ויתרתי על הטיגון
מפזרים את הירקות שנשארו לנו מהריקון( במקור מפזרים קוביות שומן כבש ואפשר לשים גם פרוסות תפוחי אדמה) ומעליהם מסדרים את את הירקות במעגלים .להקפיד שהחלק הפתוח בבצל יהיה כלפי מטה

מכינים רוטב
מרתיחים בסיר
1 ליטר מים
½ כוס שמן זית
¼ כוס מיץ לימון
1-2 כפות סילאן
2 כפות רכז רימונים(לא חובה)
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
כף תבלין בצל או אבקת מרק בצל

יוצקים בזהירות את הרוטב עד כיסוי הממולאים אם חסר ניתן להוסיף מים רותחים מניחים נייר פרגמנט על הסיר סוגרים עם ניר כסף ומכסים במכסה. מביאים לרתיחה (לפעמים מכינה מראש ובשלב זה מכניסה להקפאה)
בערב שישי לפני כניסת שבת מרתיחים ומניחים על הפלטה או בתנור בחום נמוך ל10-16 שעות במהלך הבישול יש לבדוק שלא חסר נוזלים.
בשבת הבית מתמלא מריחו של החמין , צבעו שחום והוא טעים ביותר.

ההגשה

  • אנחנו מגישים על מצע טחינה או יוגורט
  • ובעונה מפזרים גרגרי רימון
צילום: טלי גרופית
צילום: טלי גרופית

בכל המתכונים ניתן להחליף תבלינים ועשבי תיבול ולהתאמם לטעמכם
אפשר להחליף חלק מעשבי התיבול במה שאוהבים .
בקיצור
עופו על כנפי הדמיון
ובשלו באהבה לאנשים שאתם אוהבים

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן