Skip to content

ליל הסדר הוא הזדמנות להתחבר לילדים בדרך משמעותית

בעולם המלא בהסחות דעת, פסח נותן להורים הזדמנות להתחבר לילדיהם בדרך משמעותית. מאת הרב יעקב סלומון
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

הילדים שלנו גדלים בעולם מטורף ואחוז תזזית. עולם שבו "טוב" ו"רע" נשמעים כמו מלים נרדפות, שבו יש יותר קשרי נישואין כושלים מכאלו שמחזיקים מעמד. בחג הזה, אפשר לצקת בהם קצת תוכן

מאת הרב יעקב סלומון

שלום לכם, עמיתיי ההורים, אני מניח ש:

  1. אתם אוהבים את הילדים שלכם.
  2. אתם רוצים בשבילם את הטוב ביותר.
  3. כשהם מאושרים, אתם מאושרים.
  4. כשהם עצובים, חסרי-אונים או נבוכים, אתם מודאגים ואולי אפילו לא מצליחים להירדם בלילה.
  5. הייתם רוצים לעשות יותר למענם, לשפר את היחסים ביניכם, אבל אתם פשוט לא יודעים איך, או שהם כל-כך חמקמקים שאתם פשוט לא מספיקים לראות אותם.

אם זה לא מתאים לכם, אתם יכולים להפסיק לקרא את המכתב הזה ולחזור למחשב כף-היד שלכם או לסלט היווני. אולם אם ההנחות הנ"ל נוגעות לכם בנקודה רגישה, הייתי רוצה לחלוק איתכם מסר שאינו חדש או מהפכני, אבל מהווה תזכורת חשובה שכולנו יכולים להפיק ממנה תועלת.

ליל הסדר
ליל הסדר, מסורת משפחתית לדורי דורות (צילמה: שרית פרקול)

כולנו יודעים שהילדים שלנו גדלים בעולם מטורף ואחוז תזזית. עולם שבו "טוב" ו"רע" נשמעים כמו מלים נרדפות, שבו יש יותר קשרי נישואין כושלים מכאלו שמחזיקים מעמד. עולם שבו התמכרויות הן דבר שבשגרה, והילדים חשופים באינטרנט לחומרים שגם מבוגרים בעבר לא היו חשופים אליהם – ובתוך כל הלכלוך הזה אנחנו מנסים לגדל ילדים בריאים, שמחים, יצירתיים ונורמליים. בהצלחה לכולם.

כשהם עדיין ילדים קטנים, אתם בוחרים עבורם בקפידה את גן-הילדים ובית-הספר, את החברים, את הבגדים, ואת המוזיקה לה יאזינו. אתם יוצאים איתם לחצר המשחקים (קצת פחות ממה שהייתם רוצים), מחבקים אותם ושמים להם פלסטר כשהם נופלים, ומקווים שיהיה טוב. אולי אפילו מתפללים קצת… על כל מקרה שלא יהיה. אבל הם לא נשארים קטנים יותר מדי זמן, נכון? חלון ההשפעה המועילה והמוצלחת שלכם הולך ונסגר בהתמדה.

לא עובר זמן רב והנה, 'מה כבר יכולים אמא או אבא לעשות'? ובאמת, מה אתם יכולים לעשות כדי שהעגילים יישארו בתנוכי האוזניים שלהם, שהלבבות שלהם יישארו במקומות טהורים ושהערכים שלהם יישארו נקיים מהשפעה זרה?

ובכן, חג הפסח הוא חלק מהתשובה. פסח, יותר מכל חג אחר, מיועד לילדים. הוא נותן להורים הזדמנות להתחבר לילדיהם בדרך המשמעותית והמופלאה ביותר. זאת הזדמנות שלא הייתם רוצים להפסיד.

איכשהו, הסדר הפך להיות הסמל של המסורת היהודית

ילדות קוראות בהגדה
והגדת לבניך - וגם לבנותיך (צילמה: גיגה פרקול)

לא משנה מה רמת ההתעניינות, שמירת המצוות או האמונה שלכם, סביר מאוד שתתארחו או שתערכו בעצמכם את ליל הסדר. איכשהו, הסדר הפך להיות הסמל של המסורת היהודית. דוכני הפלאפל וחנויות הפיצה סגורים, בטלוויזיה יש איזו תוכנית משעממת בשידור חוזר, וכל החברים יוצאים בעצמם לסדר, אז מה נשאר לעשות? סדר. אם אתם יהודים, אתם מגיעים. זה הסמל של מועדון היהודים. אולי אתם רוטנים ונאנחים, אולי אתם חוששים ממנו ומתעצבנים, אבל לוותר עליו לגמרי… 'זה לא זה'. ואם גם אתם נכנסים לבית של סבתא או של דודה לאה עם בקבוק יין ופרצוף של "אשתדל ככל יכולתי לעבור את זה בשלום", אז אתם בחברה טובה. זאת המנטרה של הרוב… וכמה חבל!

בליל הסדר התרכזו בילדים שלכם. הפכו את זה ללילה שלהם…
כזה שהם יוכלו וירצו לזכור

יש סדרים מכל הסוגים, הצורות, הגדלים והכוריאוגרפיות; הם נעים בטווח שבין ארוך עד לעוד יותר ארוך, מנמרץ עד למונוטוני, ממשמעותי עד למבולבל. בשלב זה אתם פשוט צפים עם הזרם. אתם מבינים מעט מאוד, נראה שהשעון שלכם זקוק נואשות לסוללה חדשה, ואתם שמחים שהפעם לא שכחתם לאכול לפני שבאתם. אבל, נחשו מה? זה לא צריך להיות ככה. אתם יכולים להשאיר את כל המרירות למרור. באמת.

העצה שלי? הניחו בצד את העייפות, את האפתיה ואת השעמום, והתרכזו בילדים שלכם. הפכו את זה ללילה שלהם… כזה שהם יוכלו וירצו לזכור. הקדישו להם את מספר השעות האלה והתמקדו בצרכים, בעניין וברעיונות שלהם. יש אינספור דרכים לגרות אותם, בהתאם לגיל כמובן. הקשיבו לשאלות שלהם ושאלו אותם שאלות אחרות. ספרו להם סיפורים וקראו את הבעות הפנים שלהם. שבחו כל דבר שאליו הם שמים לב והתענגו מקסמם.

ילדים פשוט רעבים לתשומת לב. ואם הם לא יקבלו אותה מכם, הם ימצאו אותה במקום אחר
– בעיקר במקומות מהם אתם חוששים

כמו בכל מאמץ ראוי, חלק ניכר מהצלחת המבצע הזה תלוי במידת ההשקעה וההכנה. אם שתי המילים האלה מפחידות אתכם, סימן שאתם נורמליים. אני יודע. תמיד צריך לגשת להשקעות בזהירות ראויה, והכנות הן בסדר, כל עוד אנחנו לא צריכים להתכונן בשבילן. אבל בעולם המאופיין בהסחות דעת רבות, ילדים פשוט רעבים לתשומת לב. ואם הם לא יקבלו אותה מכם, הם ימצאו אותה במקום אחר – בעיקר במקומות מהם אתם חוששים.

אז 'הכנות' זה המפתח. קראו חלק מההגדה כמה ימים לפני פסח. הכינו רשימה (בסדר, בראש) של שאלות שיש לכם לגביה. למדו פירוש באותו נושא – יש, בלי גוזמה, מאות שכאלה. התקשרו לדוד מנחם ובקשו ממנו סיפור על ליל הסדר של סבא מהימים ההם. היכנסו לאתר הפסח של aish.co.il שמציע כל מיני רעיונות, תובנות, פירושים, מתכונים ופעילויות זמינות שיוכלו להעשיר את חווית הפסח של ילדיכם.

פסח מנציח את האירוע המשפיע ביותר בהיסטוריה היהודית – גאולת ישראל מעבדות מצרים. ההתרחשות הזאת כל כך חשובה, עד שהקב"ה בוחר להזדהות בה בדיבר הראשון! "אנכי ה' אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים מבית עבדים". לא סתם ה' בוחר לתאר את עצמו באופן המיוחד הזה. בזה שהוא לא בחר להשתמש בתיאור המתבקש יותר של 'בורא העולם', הוא מצהיר, אז ולתמיד, שהוא הרבה יותר ממתכנן העולם. למעשה, הוא מעורב באופן אקטיבי בגורלם היומיומי של יציריו. זה המסר רב העוצמה שצריך להעביר לכל מי שיושב סביב שולחן הסדר.

ההערכה (והתקווה) שלי היא שהרווחים וההנאה שתקצרו מההשקעה וההכנה יהיו רבים כל כך, שתחליטו להמשיך בהם גם במשך כל שבעת ימי החג. זה הזמן המושלם לקחת קצת חופשה מהעבודה ולהשקיע אותה בילדים שלכם. קוראים לזה "חיזוק קשרים". צאו יחד לפארק, למוזיאון או לצימר ברחבי הארץ. שחקו תופסת כמו פעם, בלו שעה בלבנות יחד משהו מחמר, זכוכית, קפלה או דמיון, או בלאפות יחד עוגה פסחית לסבא או לעצמכם.

במשך דורות, אבותיכם הבינו שהקשר שנוצר בפסח הוא השקעה ייחודית ויקרה מפז. נצלו אותו במלואה. הילדים שלכם יאהבו אתכם על כך.

 

  • הרב יעקב סלומון עוסק למעלה מ-25 שנים בפסיכותרפיה. הוא אחד מהמרצים הבכירים בפרויקט תגלית של אש התורה, ובין השאר עוסק גם בכתיבה ועריכה של ספרים. הרב סלומון לומד בישיבת תורה ודעת, נשוי לאשתו תמי ויחד הם מגדלים את משפחתם המפתיעה. המאמר באדיבות אש התורה – www.aish.co.il – אתר עם חוכמת חיים
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן