Skip to content

ממטבחה של אימא: שרוטה על פטל

שיח הפטל השחור הגדל בין חצרות הבתים משמש כמרכיב מצויין לעוגות, גלידות, ריבות ואינספור מאפים. אפי בלה קטפה את כל הפטל בחצר ביתה, נשרטה בכל גופה, אבל זה שווה את השריטה לפטל
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

שיח הפטל השחור הגדל בין חצרות הבתים משמש כמרכיב מצויין לעוגות, גלידות, ריבות ואינספור מאפים. אפי בלה קטפה את כל הפטל בחצר ביתה, נשרטה בכל גופה, אבל זה שווה את השריטה לפטל

מאת אפי בלה

לפני מספר שנים, כשעברנו לביתנו, שתלנו בגינה שיח פטל שחור (אוסנה) קטנטן. שיח קוצני שאינו ניחן ביופי, חן או באיזו שהיא תכונה מושכת. השיח גדל וגדל ובשנה הראשונה הצליח להניב פירות, שאותם ליקטנו בהתרגשות רבה בסלסלה קטנה.

פרח הפטל בחצר ביתה של אפי בלה, צילום: אפי בלה
פרח הפטל בחצר ביתה של אפי בלה, צילום: אפי בלה

בכל שנה, בתחילת הקיץ, מתחילים לפרוח פרחים לבנים מקסימים, השיח גדל יותר ומניב כמות נאה יותר של פירות מדהימים ביופיים ובטעמם, עד שהשנה הגענו לקטיף של כמות עצומה. אנחנו לא מוותרים על שום פרי, ויוצאים שרוטים בכל חלקי גופנו, אבל נחושים לחלוטין להצליח במשימה. מחלק מהפירות הכנו ריבה, מחלק אחר גלידה וכמובן אינספור טארטים ועוגות. הכמויות הגדולות שנותרו הוקפאו, ונמשיך להנות מהם במהלך השנה.

שקדתי על מתכון לעוגת פטל וגיליתי שהשילוב בין פטל לשקדים הוא מצוין. זוהי עוגה בחושה עשירה מאוד בטעמה ויפה במראה בזכות השטרוייזל שקדים שמעל (שטרוייזל הם פירורי בצק חמאה). אפשר לאפות בתבנית עגולה בקוטר של 24 ס"מ או לחילופין בשתי תבניות אינגליש קייק.

עוגת פטל שחור עם שקדים

דרגת קושי: ♥♥♥♥♥          זמן הכנה: 20 דקות +אפייה        מתכון לתבנית בקוטר 24 ס"מ

חומרים לשטרוייזל

פטל שחור טרי, אפשר גם להשתמש בקפוא, צילום: אפי בלה
פטל שחור טרי, אפשר גם להשתמש בקפוא, צילום: אפי בלה
  • 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
  • 100 גרם סוכר
  • 140 גרם קמח
  • 40 גרם אבקת שקדים

חומרים לעוגה

  • 3 ביצים בטמפרטורת החדר
  • 350 גרם סוכר
  • 250 גרם חמאה רכה מאוד (ניתן לרכך במיקרו)
  • 280 גרם קמח
  • 2.5 כפיות אבקת אפיה
  • קורט מלח
  • 70 גרם אבקת שקדים
  • 1 גביע שמנת חמוצה (200 מ"ל)
  • 50 גרם מרציפן חתוך לקוביות קטנות
  • 250 גרם פטל שחור טרי (ניתן להשתמש בפטל קפוא ואין צורך להפשירו)
  • 2 כפות קמח
  • אבקת סוכר לקישוט

אופן הכנה – השטרוייזל והעוגה

  1. מכניסים למעבד מזון את כל החומרים לשטרוייזל ומעבדים עד קבלת פירורים.
  2. מעבירים לקערה ומקררים במקרר.
  3. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  4. עוגת פטל ושקדים, צילום: אפי בלהעוגת פטל ושקדים, צילום: אפי בלה

    מערבבים את הפטל הטרי עם 2 כפות הקמח ומניחים בצד (אם משתמשים בפטל קפוא מדלגים על השלב הזה).

  5. מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים: קמח, אבקת אפיה, מלח ואבקת שקדים.
  6. בעזרת בלון הקצפה מקציפים במערבל את הביצים עם הסוכר, עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.
  7. מוסיפים את החמאה הרכה וממשיכים להקציף עד שהחמאה נבלעת בתערובת.
  8. מוסיפים לסירוגין את החומרים היבשים והשמנת החמוצה עד שנבלעים בתערובת. לא לעבד יותר מדי!
  9. בעזרת מרית מקפלים את המרציפן.
  10. מעבירים את התערובת לתבנית ומפזרים מעל את הפטל. בעזרת האצבעות מטביעים אותם בתערובת ומכסים.
  11. מפזרים מעל את השטרוייזל, אופים כ-40 דקות, או עד שבודקים עם קיסם לפירורים יבשים.
  12. מקררים ובוזקים אבקת סוכר, ואם נשארו פירות אפשר להוסיפם לקישוט הצלחת. בתיאבון.

2 Comments

  1. גלית
    17 ביוני 2012 @ 14:24

    טעמתי. גן עדן.

  2. תחיה בלה
    14 ביוני 2012 @ 19:20

    יפה וגם טעים!!!

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן