Skip to content

חדו"ש: הכנסת כשלה בנושאי חופש דת ושוויון

הכנסת ה-18 לא הצליחה לפתור בעיות בוערות כמו חוק טל, הדרת הנשים או משבר ביטול הגיורים. היא העבירה את חוק ברית הזוגיות לחסרי דת, שרק החמיר את המצב בתחום הנישואים. בנושאים כמו תכנית הליבה או שעון החורף היא גילתה אוזלת יד ולא הצליחה לתקן את המצב החוקי. כך טוענת עמותת חדו"ש, לחופש דת ושוויון, לסיכום […]
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

הכנסת ה-18 נכשלה לחלוטין בטיפול בנושאי חופש דת ושוויון בנטל. כך טוענת עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שקיימה לאורך הכנסת האחרונה מעקב אחרי פעולות הכנסת בנושאים אלה. את דו"חות המעקב ערך סמנכ"ל העמותה והכתב הפרלמנטרי לשעבר של הארץ, שחר אילן.

וזוהי רשימה הכישלונות הכנסת בתחומי הדת והמדינה, עפ"י עמותת חדו"ש:

* חוק טל: "הכנסת כשלה לחלוטין באתגר להעביר חוק חלופי לחוק טל שיבטיח שיוויון בנטל. זאת, למרות הפעילות הנמרצת והמרשימה של צוות הפיקוח על חוק טל בראשות ח"כ יוחנן פלסנר במשך רוב הקדנציה. התוצאה: למרות שחוק טל התבטל ויש חובת גיוס כללית, אף תלמיד ישיבה לא גויס ונגרמה הפרת חוק המונית". ועדת החוץ והביטחון, אגב, תקיים מחר בהשתתפות שר הביטחון ברק, דיון בנושא.

* לימודי ליבה: עמותת חדו"ש קובעת כי לא חל שום שינוי בתום זה במהלך הקדנציה. זאת, לאחר שהכנסת הקודמת העבירה חוק שפטר את הישיבות הקטנות (ישיבות לגילאי תיכון) מלימודי ליבה. חבר כנסת חרדי אחד הביע תמיכה בלימודי ליבה ובשירות צבאי לחרדים, ח"כ חיים אמסלם. הוא סולק מסיעת ש"ס.

הניסיון לכונן חוק שיסדיר שירות שווה בצבא - כשל (צילום: דן בר דוב)
הניסיון לכונן חוק שיסדיר שירות שווה בצבא - כשל (צילום: דן בר דוב)

* נישואים: בתחום הנישואים חלה הרעה. הצעות חוק להנהגת נישואים וגירושים אזרחיים נפלו שוב ושוב. "ביוזמת ישראל ביתנו, עברה גרסה מגוחכת של חוק ברית הזוגיות", אומרת עמותת חדו"ש. "על פי הגרסה הזאת רק חסרי דת יוכלו להירשם בברית הזוגיות ורק עם חסרי דת אחרים. התוצאה: הרשמה של פחות מזוג בממוצע לחודש". עמותת חדו"ש אומרת עוד כי "חוק צוהר", אף הוא ביוזמת ישראל ביתנו, היה אמור לפתוח את איזורי הרישום לנישואים ולמנוע מצב שבו נישואים של בני זוג יסוכלו על ידי רב קנאי שאינו מוכן לרשום אותם – אבל החוק נתקע בעצמו בשל שיקולים קואליציוניים.

* גיור: לא חל שום שינוי, אומרת עמותת חדו"ש. "ישראל ביתנו ניסתה לקדם הצעת חוק בעייתית ביותר, שתעניק לרבנות הראשית מונופול על הגיור. דיינים בכירים בבתי הדין הרבניים פתחו במתקפה על גיורים קיימים במטרה לבטל אותם. הכנסת לא הציעה כל תשובה".

* הדרת נשים: בדיקת חדו"ש גילתה, שעם פרוץ הסערה הגדולה בנושא הדרת נשים מטעמי דת, לא היתה מונחת על שולחן הכנסת שום הצעת חוק שתפקידה לסכל הדרה כזו. בעקבות הסערה הוגשו הצעות חוק רבות במטרה למנוע הדרת נשים מהמרחב הציבורי, אבל אף את מהן לא עברה. הדרת נשים מטעמי דת עדיין אינה אסורה בחוק.

* שעון קיץ / חורף: הכנסת לא נערכה בזמן לשינוי חוק שעון הקיץ והתוצאה היתה ששעון החורף נכנס לתוקפו השנה בחצי השני של ספטמבר. אם לא ישונה החוק, בשנה הבאה הוא יכנס לתוקף ב-8 בספטמבר.

* ועדת הכספים: "גם הכנסת הזו נהגה כאילו ועדת הכספים היא הקדש של יהדות התורה", טוענת עמותת חדו"ש. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ניצל לדעת העמותה שוב ושוב את מעמדו להעברת הקצבות ענק למטרות דת ולטרפוד מהלכים של שוויון בנטל. בין היתר עמד בראש המאבק לסיכול ההמלצות של ועדת טרכטנברג בנושאים חרדיים. בין המסקנות החשובות האלו: הכנסת תכנית הליבה לחינוך החרדי, הגבלת מספר תלמידי הישיבות שמקבלים מימון מהמדינה ושילוב הקריטריון של מיצוי כושר ההשתכרות בקריטריונים לסיוע בדיור.

* תקציב הישיבות: עבר את מיליארד השקלים. למרות הוראת בג"ץ לבטל את קצבת הבטחת הכנסת לאברכים, תשלום הקצבה נמשך. יו"ר ועדת הכספים גפני הפעיל לחצים כבדים להקפיא את הביקורות בישיבות ולהנהיג הקלות מפליגות בנוהלי הבדיקות.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה ש"מדובר בכנסת משתמטת. יש פער בלתי נתפס בין רצונו של העם בחופש דת ושוויון בנטל לבין האכזבה הגדולה שהנחילה לו הכנסת ה-18. הכל כבר מבינים שנושאים כמו חובת לימודי הליבה, חובת השירות או דרישת מיצוי כושר ההשתכרות, הם שיקבעו את עתידו של המפעל הציוני. למרות זאת, העדיפה הכנסת היוצאת למכור את עתיד המדינה והציונות למפלגות החרדיות". לדברי רגב, "בכך המשיכה הכנסת ה-18 לא רק לדרדר את ישראל לתחתית סולם הדמוקרטיות בתחום חופש הדת, אלא היא אחראית לציניות הגוברת בציבור באשר למוסדות השלטון והמערכת הפוליטית".

"על ציבור הבוחרים", אמר רגב, "לפעול לכך שהכישלון לא יחזור בכנסת ה-19. יש להבהיר למועמדים שוב ושוב במהלך מערכת הבחירות, שנושאי חופש הדת והשוויון בנטל  עומדים במקום גבוה בסדר העדיפויות של הבוחרים". לדברי רגב, "יש רק דרך אחת להבטיח שהנושאים האלה יזכו להתייחסות הראויה להם על ידי המערכת הפוליטית: הקמת ממשלה אזרחית, שתוכל לבצע את המהפכה בחופש הדת והשוויון בנטל שכל כך דרושה לישראל".

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן