Skip to content

תביעה נגד קלינטון לעצירת הסיוע הכספי לרש"פ

התובעים, ישראלים תושבי ארה"ב, טוענים: כספי הסיוע לרשות הועברו בניגוד לחוק וסייעו לתמיכה בארגוני טרור. מחלקת המדינה התקשתה להסביר לחברי קונגרס שדרשו דיווח להיכן מגיעים הכספים, אך התעלמה מהחוק והמשיכה להעביר כספים. חשש שכספי הסיוע מצאו דרכם לעזה החמאסית
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

ישראלים אזרחי ארצות הברית, הגישו היום בוושינגטון תביעה יוצאת דופן וראשונה מסוגה כנגד מחלקת המדינה של ארצות הברית, והעומדת בראשה הילרי קלינטון. התביעה מוגשת באמצעות ארגון "שורת הדין".

עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, העומדת בראש צוות התביעה (צילום: ויקימדיה)
עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, העומדת בראש צוות התביעה (צילום: ויקימדיה)

בתביעה, שהוגשה בוושינגטון, נטען כי מחלקת המדינה האמריקנית התעלמה מדרישות שקיפות מפורשות שהוצבו כתנאי לסיוע אמריקני לרשות הפלסטינית. בנוסף, טוענים התובעים כי הבית הלבן לא עומד כלל בתקנות חובת דיווח שהיוו את התנאי לחריג שאושר לנשיא על ידי הקונגרס כדי לאפשר את הסיוע לפלסטינים. התוצאה היא, שכספי הסיוע האמריקנים הגיעו בסופו של דבר לשימושם של ארגוני טרור.

לטענת התובעים, העדויות מצביעות על כך שלמעשה, כספי סיוע אמריקניים לרשות הגיעו בסופו של דבר לארגוני טרור כמו חמאס, הארגון הפלסטיני לשחרור פלשתין (אש"ף), חזית העממית לשחרור פלסטין (חזית עממית) והחזית לשחרור פלסטין.

התביעה טוענת להתנהלות בעייתית של מחלקת המדינה, מנהל תוכנית ה-USAID לרשות הפלסטינית ומנהל אונר"א ומבקשת להשעות את הסיוע אמריקני העתידי לרשות הפלסטינית ואונר"א עד שכל תקנות ודרישות הקונגרס יהיו תואמות לדרישות הקונגרס, לרבות החוק המיוחד נגד הטרור שקבע כי, אסור לספק "תמיכה חומרית" לארגוני טרור אסורים בחוק. ההערכה שמעלים התובעים היא כי מאז החתימה על הסכמי אוסלו בשנת 1993, ארצות הברית באמצעות מחלקת המדינה, ואונר"א סייעה בהיקף של מעל 4 מליארד דולרים לפלסטינים ובמהלך ארבע השנים האחרונות בלבד היה הסיוע הממוצע כ 600 מיליון דולרים בשנה. בנוסף, ארצות הברית נותנת כ-200 מיליון דולרים לאונר"א.

לטענת התובעים ב-2008 וב-2009, סייע אונר"א ב 500 מיליון דולרים לארגונים בגדה המערבית ובעזה הנתונה לשלטון חמאס.

הקונגרס האמריקני אישר לנשיא להעביר את הסיוע אבל אך רק תחת שורה של תנאים, חלקם בדמות החלטות קונגרס וחוקים. בין השאר, דרש הקונגרס שהרשות תפעל להפסקת עידוד הטרור, דרשה שידווח לה שחברי אש"ף שהם בעלי התפקידים ברשות, אינם חברים בשום ארגון טרור. חברי הקונגרס גם דרשו הכרה כזו או אחרת במדינת ישראל.

יתרה מזו, על פי החוק האמריקני, על כל גורם המבצע העברה פיננסית לגורם מחוץ לארצות, קיימת החובה לוודא כי הכסף המועבר אינו משמש לסיוע לטרור. אולם, מחלקת המדינה התעלמה, לטענת התובעים, מהחובה החוקית הזו. בפועל, בכירים במחלקה אישרו את העברת הכספים וזאת למעשה, בניגוד מוחלט לשורה של חוקים בארה"ב. בין הבכירים הללו, תומס ניידס, סגן בכיר במחלקת המדינה ומנהל ה"יו.אס. אייד" רג'יב שאה.

התביעה מפרטת שורה של פעולות תמיכות הלכה למעשה של הרשות המעודדים טרור ודרכים אחרות. לדוגמא: לרשות חוק סיוע לאסירים משנת 2004 , המעניק לכל משפחה של מחבל הכלוא בישראל סיוע כספי ומשפטי. בשנים האחרונות הוענקו מענקים כספיים, תעודות והוקרות על ידי הרשות בדרך כלל באמצעות משרד התרבות והחינוך למשפחות מחבלים על מחבלים מתאבדים כמו המחבל מפיגוע מסעדת מקסים בחיפה. בידי התביעה עדויות רבות על כך שהרשות הפלסטינית מממנת באופן ישיר משרדים, פעילויות וכנסים של ארגונים כמו החזית העממית. כמו כן, בעלי תפקידים רבים המשמשים ברשות הפלסטינית, ממשיכים לשמש במקביל כבעלי תפקידים בארגון המוכרזים כגופי טרור על ידי ארצות הברית עצמה.

כל הפעילויות הללו הן פעילויות המנוגדות לחלוטין להוראת הקונגרס האמריקני – אשר הורה בפירוש בהחלטותיו בוועדה להעביר את הכסף רק לאחר מילוי התנאים. אלא שמחלקת המדינה התעלמה כאמור מן התנאים המפורשים בחוק.

חברי קונגרס פעלו לאורך השנים וביקשו לקבל דיווחים, בינהם חברת הקונגרס אליאנה רוז ליטמן, שניסתה להוביל מהלך לחסימת הסיוע. לפני למעלה משנה אף נערך שימוע בנושא השחיתות ברשות הפלשתינית.

"יש כאן מצב לא הגיוני שבו המוסדות הריבוניים של ארצות הברית, הציבו תנאים ברורים להעברת הסיוע לרשות הפלסטינית מתוך מטרה להפסיק את המצב בו הרשות מסייעת ומממנת את פעילות הטרור" אומרת עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, העומדת בראש צוות התביעה. "אולם, זרוע מבצעת של אותו ריבון, אינה מלאה אחר התנאים הקבועים בחוק, ולמעשה פוגעת בכך בארצות הברית ובאזרחי העולם החופשי".

ארגון "שורת הדין" פועל למאבק בטרור באמצעים משפטיים. בין השאר, הארגון מייצג משפחות נפגעי טרור במשפטים כנגד ארגוני טרור ברחבי העולם והביא לפסיקות לטובתם בסך של יותר ממליארד דולר, מתוכם כמאה וחמישים מליון דולר מומשו וכשש מאות מליון דולר נמצאים בהליכי מימוש שונים והוצאה לפועל. הארגון היה שותף לעצירת הופעתו של אחמניג'אד באוני' קולומביה לפני כחצי שנה.

לזכותו של  ארגון "שורת הדין" נצברו בעשור האחרון שורה של הצלחות כנגד בנקים, גופים מסחריים ארגונים שונים וקרנות שנתבעו על סיוע לטרור ואף הורשעו בכך.

בשנה שעברה, פעל "שורת הדין" בהצלחה במהלכים משפטיים כנגד חברות ביטוח ימי, נמלי ים וחברת אינמרסט עצמה, שמנעו מהמשט לעזה להפליג כמתוכנן ולבצע פרובוקציה כנגד ישראל.

לאחרונה, השיג הארגון פסק דין היסטורי הכולל פיצויים בסך 300 מליון דולר כנגד סוריה על סיוע לטרור.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן