Skip to content

יש שופטים בניירובי

בקניה יש כ-600 אלף מבקשי מקלט ממדינות שכנות, והמדינה ביקשה לשלוח אותם למחנות פליטים סגורים. בית המשפט של קניה דחה את טענות רשויות המדינה, וקבע כי ההכרזה על ריכוז כל מבקשי המקלט במחנות פליטים אינה חוקית. הוא עמד על כך שבהתאם לסעיף 26 לאמנה בדבר מעמדם של פליטים, מובטח למבקשי מקלט חופש תנועה, ושתיחומם במחנות […]
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

יש שופטים בניירובי, והם אמיצים יותר ומכירים את דיני הפליטים הרבה יותר טוב מהשופטים בירושלים.

ביום שישי האחרון פורסם פסק דינו של בית המשפט בקניה בעניין החלטת ממשלת קניה לאסוף את כל מבקשי המקלט מן האזורים האורבניים במדינה ולתקוע אותם במחנות פליטים, שמהם אסור יהיה להם לצאת ללא אישור.

בשטחה של קניה נמצאים היום כ-600 אלף מבקשי מקלט. בסוף שנת 2012  פירסמה ממשלת קניה הודעה, ובה נמסר כי מבקשי מקלט לא יוכלו להתגורר עוד בערים, כי לא יתאפשר רישום שלהם בערים, וכי עליהם לעבור למחנות פליטים. בתחילת שנת 2013 הודיעו הרשויות שרשויות הביטחון ירכזו 18 אלף מבקשי מקלט באצטדיון, שבו יוחזקו במשך פרק זמן של עד יומיים, ואז יועברו למחנות הפליטים.

ארגון זכויות אדם ומספר מבקשי מקלט הגישו עתירה נגד החלטת הרשויות, ובית המשפט נתן צו ביניים האוסר על מימוש הצעדים שעליהם הוכרז עד להכרעה בעתירה (אצלנו בית המשפט העליון מאפשר מעצר מינהלי של יותר מאלפיים גברים, נשים וילדים, ואינו ממהר להכריע בשאלת חוקתיות החוק למניעת הסתננות. לא היה עולה על דעתו להקפיא את השימוש בחוק עד להכרעה).

בית המשפט בקניה אסר על כליאת פליטים, בית המשפט בישראל מתמהמה. כלא סהרונים שבו כלואים יותר מאלפיים מבקשי מקלט (צילום: שרון ליבנה)

אנו מסוגלים לדמיין את מקבילתה הקנייתית של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עומדת, כשכוס משקה קפוא בידה, ומפצירה בממונים עליה לאמץ צעדים משוקצים שונים כדי לאמלל את מבקשי המקלט ולהרתיעם מלבוא לקניה. אנו מסוגלים לדמיין פרקליטה קנייתית עומדת בבית המשפט וצווחת שכולם מסתנני עבודה, הם אינם פליטים, שקניה היא בכלל המדינה המפותחת היחידה, שיש לה גבול יבשתי משותף עם סומליה ואתיופיה (שמהן מגיעים רוב מבקשי המקלט לקניה), ושהאמצעי הדרקוני שננקט נועד למנוע השתקעות "מסתננים" בערי קניה.

בית המשפט של קניה דחה את טענות רשויות המדינה, וקבע כי ההכרזה על ריכוז כל מבקשי המקלט במחנות פליטים אינה חוקית. הוא עמד על כך שבהתאם לסעיף 26 לאמנה בדבר מעמדם של פליטים, מובטח למבקשי מקלט חופש תנועה, ושתיחומם במחנות פליטים מהווה הפרה הן של האמנה והן של החוקה של קניה. כמו כן, הסבירו השופטים שההעברה הכפויה למחנות הפליטים עלולה לעודד מבקשי מקלט לשוב למדינותיהם. "חזרה מרצון" כזו שמתומרצת על ידי הרשויות בקניה, פסק בית המשפט העליון, היא הפרה של עקרון איסור הגירוש (non-refoulement), הקבוע באמנת הפליטים.

פסק הדין מבהיר במידה רבה את הפרובינציאליות שבה לוקים משרד הפנים והפרקליטות בישראל. באין ספור הליכים משפטיים טענו פרקליטים כי "ישראל היא המדינה המערבית היחידה שיש לה גבול יבשתי משותף עם אפריקה". קשה שלא לפרוץ בצחוק כששומעים את פרקליטות המדינה מציגה את ישראל כמדינה "מערבית", אבל מילא. החלק המגוחך יותר של הטיעון הוא הבורות שממנה נובעת התייחסות כוללנית ל"אפריקה", אותו גוש שחור ואחיד, לשיטת המדינה, שנמצא אי שם מעבר למצרים.

באפריקה יש מדינות שונות מסוגים שונים. משרד הפנים ופרקליטות המדינה משוכנעים שישראל היא המדינה ה"מערבית" היחידה באזור, ושכל יתר מדינות אפריקה מתבוססות בפיגור חברתי וכלכלי, ולכן רק טבעי שכל אפריקה תרצה לבוא אלינו. תעשו לנו טובה. די להסתכל על הכלכלה המתפתחת של קניה, למשל. מתברר שגם קניה רואה עצמה "יחידה במינה באזור", הן בשל הפיתוח הכלכלי הטוב ממדינות אחרות באזור והן בשל מצבה הגיאו-פוליטי. וכעת גם די להסתכל על פסיקת בית המשפט שלה.

אצלנו, בתי המשפט מנהלים ריקוד אטי שאינו מוביל לשום מקום עם דיני הפליטים, ומשגל נסוג עם הליכים משפטיים שמעלים שאלות עקרוניות וקשות. בתי המשפט בישראל אינם מכריעים על בסיס דיני הפליטים אלא על בסיס תחושות בטן. כשהם כבר מעזים להתמודד עם דיני הפליטים הבין-לאומיים, התוצאה היא בסופו של דבר פסיקה שיש בה הרבה "מחד… ומאידך…" ללא אומץ לקבוע מהו הדין ולומר אמירות מפורשות שיחייבו את המדינה לנהוג באופן מסוים.

לעומתם, בית המשפט של קניה הראה שהוא מסוגל לנתח בצורה מרשימה למדי את דיני הפליטים במשפט הבין-לאומי, לקבל החלטות אמיצות ואף להתמודד עם הממשלה בסוגיות לא פשוטות, שיש להן השלכות נרחבות גם על תושבי המדינה וגם על זכויותיהם הבסיסיות של מבקשי מקלט.

האם זה יכול לקרות גם אצלנו? אשרי המאמין.

המאמר פורסם ב"laissez passer". הכותבים הם עורכי דין העוסקים בזכויות אדם ומהגרים בפרט.

[related-posts]

5 Comments

  1. צדוק התקוה
    31 ביולי 2013 @ 19:33

    לישראל יש בעיות דמוגרפיות ישראל היא אי בלב עוין של מדינות מוסלמיות שלא משלימות עם קיום מדינה יהודית לכן ישראל לא יכולה ולא צריכה לקלוט עוד אלפי מוסלמים/ נוצרים אחרת תוך כמה עשרות שניים תעלם הזהות היהודית של המדינה זו הבעיה ולכן ישראל לא רוצה אותם ולא צריכה אותם ברגע שהם חצו את מצרים הם לא נחשבים פליטים הם מהגרי עבודה / מסתננים שנכנסו למדינה שלא כחוק ולכן שום חוק בן לאומי לא מחיייב את ישראל נלך ע"פ החוכמה שלכם ונקלוט פליטים מילוינים ינהרו לישראל מדינות אירופה מגרשות אותם בספרד הם כלואים במחנות כנ"ל בבאי למפוזה איך נוכל למנוע ממליונים לנהור לישראל באפריקה כל פעם פורצות מלחמות / רעב / מחלות ישראל לא הפתרון הפתרון הוא האום צריך לתת להם חכה ולא אוכל לפה תקבל משפחה הוא ירצה את האבא שלו את האמא שלו את הדודה שלו ואצלהם לא מדובר במשפחה של זוג וילד בקיצור לא בבית ספרנו ילכו לסעודיה מדינות המפרץ ………..

    • עמית מנדלזון
      31 ביולי 2013 @ 19:39

      תגיד צדוק אתה לא במקרה הדובר של משרד הפנים ?

      • צדוק התקוה
        1 באוגוסט 2013 @ 20:12

        לא דובר משרד הפנים אבל עובד…

        • עמית מנדלזון
          1 באוגוסט 2013 @ 20:22

          נו טוב לא פלא שאימצת את דעת הבוסים

          • צדוק התקוה
            3 באוגוסט 2013 @ 19:14

            במקום להתעסק בדברים שכתבתי אתה מתעסק בכותב

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן