Skip to content

שתי טיפות: מבצע חיסון בדרום לעצירת הפוליו

משרד הבריאות הודיע על החלטתו לחסן החל ממחר ילדים שנולדו לאחר 1.1.2004 בשתי טיפות חיסון נגד פוליו. החיסון יגן על הילדים ומשפחותיהם וימנע את התפשטות הנגיף. החיסון יינתן בטיפות החלב בדרום הארץ. יוחלט בהתאם לצורך האם להרחיב את מבצע החיסונים לאזורים נוספים בארץ
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

משרד הבריאות הודיע היום (ראשון) כי יחל מחר במבצע להשלמת החיסון שמטרתו להגן על האוכלוסייה מפני מחלת הפוליו בדרום הארץ, מקרית גת בצפון ועד שדה בוקר בדרום (מפת היישובים מצורפת). בהתאם להמלצת המשרד, יחוסנו ילדים כ-150 אלף שנולדו מ-1.1.2004 ואילך (שעדיין לא קיבלו חיסון בטיפות חי מוחלש OPV, אבל קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון מומת בזריקה IPV). החיסון נחשב לחיסון יעיל במיוחד ובעל פרופיל בטיחות גבוה. בשבוע הקרוב  יוחלט האם להרחיב את מבצע החיסונים לאזורים נוספים בארץ.

בבדיקות ניטור שערך המשרד נמצא נגיף הפוליו במערכות ביוב במספר מוקדים, אולם עד לשלב זה לא התגלה אף מקרה של חולה, כנראה בשל כמות המחוסנים הגדולה בישראל. במשרד אומרים כי חשוב מאד להמשיך ולהגן על האוכלוסייה ולחסן את הילדים. ילדים שמעולם לא קיבלו חיסון בטיפות OPV וקיבלו את כל מנות החיסון בזריקה עדיין עלולים להעביר את הנגיף לבני משפחה לא מחוסנים. מטרת החיסון היא למנוע מצב זה.

ממשרד הבריאות נמסר כי ההחלטה לצאת למבצע חיסון נתקבלה לאחר תהליך חשיבה ארוך, שכלל התייעצות עם מומחים רבים לאפידמיולוגיה, מחלות ילדים ומחלות זיהומיות, ובכלל זה עם משלחת שהגיעה מארגון הבריאות העולמי. לפי משרד הבריאות, רק לאחר שהוכח מעבר לכל ספק שקיימת העברה נרחבת של הנגיף ביישובי הדרום, וכי קיים סיכון להתפתחות מחלה שיתוקית אם לא תתבצע התערבות.

רקע: במסגרת ניטור שיגרתי של נגיפי פוליו שעורך משרד הבריאות במתקני ביוב נמצאה נוכחות של נגיפי פוליו לא תרכיביים מזן 1 בכמות משמעותית במספר מתקנים בדרום הארץ, ונוספו מוקדים באופן שמנטרים היום בכל רחבי המדינה. הממצא נמשך מאז פברואר 2013 ללא סימנים מובהקים לירידה בכמות. מדובר באירוע חריג וראשון מסוגו מאז החל משרד הבריאות לבצע ניטור פוליו בביוב בשנת 1988.

מפת היישובים בהם יחוסנו הילדים בדרום הארץ
מפת היישובים בהם יחוסנו הילדים בדרום הארץ

בסקר צואה שנערך בדרום נמצאו תימוכין נוספים להמצאות נרחבת של הנגיף בבני אדם באזור הדרום. אין עדות לתחלואה בפוליו בישראל. הממצאים מצביעים על כך שהקבוצה העיקרית שמעבירה את הנגיף הם ילדים עד גיל 9 (ילידי 2004 ואילך). ילדים אילו (ילידי 2004 ואילך), למרות היותם מחוסנים כנגד המחלה, יכולים להעביר את הנגיף באופן נרחב לילדים ומבוגרים נוספים, בלי לפתח סימני מחלה.

האמצעי היעיל ביותר להפסקת העברת הנגיף היא מתן מנה של חיסון חי מוחלש (OPV) בשתי טיפות, לאותם ילדים שלא קיבלו חיסון זה בעבר. יודגש כי שאר האוכלוסייה בישראל (המבוגרת מגיל 9) קיבלה בעבר את החיסון החי המוחלש (OPV).

ננקטו מספר צעדים על מנת לצמצם את הסיכון לתופעת לוואי לרמה אפסית כתוצאה מהחיסון החי מוחלש (OPV) שיינתן במבצע הנוכחי: 

החיסון יינתן רק למי שקיבל בעבר חיסון IPV. חיסון ה-OPV לא יינתן למטופל עם ליקוי במערכת החיסון או שיש לו קרוב משפחה עם ליקוי כזה. החיסון שייעשה בו שימוש הוא משופר בהשוואה לתרכיב שנעשה בו שימוש בעבר, והוא כולל חיסון כנגד הזנים 1 ו-3 של פוליו, כלומר כולל רק 2/3 מהרכיבים – דבר המקטין עוד יותר את הסיכון. לפי משרד הבריאות, יותר מ-98% מהתושבים בארץ מחוסנים. 

לאחר קבלת החיסון יש להקפיד על היגיינה אישית ע"י רחיצת ידיים עם מים וסבון למשך לפחות 20 שניות לאחר שימוש בשירותים, לפני ואחרי מגע עם מזון, וכן לפני ואחרי החלפת חיתולים. 

לנוכח דברים אלה הוחלט על מבצע חיסונים ("שתי טיפות") למתן חיסון חי מוחלש לילדים עד גיל 9 (ילידי 2004 ואילך) באזור הדרום בגבולות מוגדרים (על בסיס הממצאים במתקני השפכים וסקר הצואה). משרד הבריאות בוחן באופן שוטף את הנתונים ויחליט בהתאם לצורך האם להרחיב את מבצע החיסונים לאזורים נוספים בארץ. 

מטרת המבצע  – מניעת מקרי תחלואה בפוליו (מקרי שיתוק) בישראל ע"י צמצום העברת הנגיף וביעורו של הנגיף מהארץ. ממשרד הבריאות נמסר כי הוא פועל בשקיפות מלאה ויעדכן את הציבור על כל ממצא, התפתחות או החלטה. ארגון הבריאות העולמי תומך ומגבה את החלטת משרד הבריאות וסומך על דרך קבלת ההחלטות הנכונה בהתאם למהלך הנתונים המיוחד הקיים בישראל. 

שרת הבריאות יעל גרמן תסייר מחר (יום ב') במוקדי החיסון בדרום. ביקורה יתחיל בבוקר בתחנות של טיפת חלב ברהט ואחר כך היא תמשיך ללהבים, באר שבע וקרית מלאכי.

(רשימת הישובים מופיעה באתר משרד הבריאות, בפייסבוק ובמוקד קול הבריאות 5400*).

[related-posts]

2 Comments

  1. עמית קרטס בנין
    4 באוגוסט 2013 @ 19:51

    נראה לי שגם הם לא ממש יודעים וההשערה היא שהוא הגיע ממצרים.

  2. צדוק התקוה
    4 באוגוסט 2013 @ 19:17

    מדוע משרד הבריאות לא מגלה לציבור מדוע דווקא ברהט התגלו חידקי הפוליו מוזר הדבר ידוע שגם אצל הבדואים ברהט יש מרפאות והילדים שם מקבלים חיסונים?

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן