Skip to content

מעבר הורה לבית האבות – מדריך למשפחה המטפלת

ההחלטה להעביר את הטיפול בהורה המזדקן לבית אבות כרוכה בקושי למשפחה ולקשיש. לעיתים ההחלטה אינה מאפשרת היערכות רגשית וכלכלית בשל החמרה במצב התפקודי או בשל אשפוז בבית החולים שאינו מאפשר שיבה של הקשיש לביתו. מחסור במידע זמין יוצר משבר ותסכול ולעתים קרובות קונפליקט בין בני המשפחה, שלכל אחד דעות משלו. גם העול הכלכלי שבמימון בית […]
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

ההחלטה להעביר את הטיפול בהורה המזדקן לבית אבות כרוכה בקושי למשפחה ולקשיש. לעיתים ההחלטה אינה מאפשרת היערכות רגשית וכלכלית בשל החמרה במצב התפקודי או בשל אשפוז בבית החולים שאינו מאפשר שיבה של הקשיש לביתו. מחסור במידע זמין יוצר משבר ותסכול ולעתים קרובות קונפליקט בין בני המשפחה, שלכל אחד דעות משלו.

גם העול הכלכלי שבמימון בית האבות יוצר מחסום בקבלת החלטות. אי קבלת ההחלטה בזמן נתון גוררת לעתים קרובות מפנה לרעה בטיפול בקשיש ובאיכות חייו. שמירה על מספר כללים בסיסיים תיצור שינוי מהותי ביכולת בני המשפחה וההורה להסתגל למצב החדש ותבטיח שמירה על איכות חייו בשנות הזהב:

דפנה מור (צילום: יח"צ)
דפנה מור (צילום: יח"צ)

אם ההורה צלול בדעתו, שתפו אותו בהחלטה על המעבר לבית אבות עד לפרט האחרון. הראו לו תמונות וברושורים של המקומות העומדים לבחירה. אם אפשר, קחו אותו לביקור במקום, בקשו להיכנס לתקופת ניסיון. בצעו בירור מדוקדק עם האחות / עובדת סוציאלית לגבי ההגדרה הרפואית המדויקת של ההורה. הקפידו לבקש את הניירת הרפואית המתאימה לבית אבות המסוים אליו אתם פונים, המעידה על מצבו התפקודי של הקשיש.

אספו  מידע כללי רחב ככל האפשר על בתי אבות באזור הגיאוגרפי בו אתם גרים, בהתאם להגדרה הרפואית אותם קיבלתם מהאחות / העובד הסוציאלי. למרחק של מעונו החדש של ההורה מסביבת חייו הקודמת ומהאפשרות לביקורים הדדיים יש משקל רב בהמשך הדרך. קיים מידע רב על כך ברשת האינטרנט, באינדקסים של בתי אבות שמחולקים על פי הגדרה ואזור גיאוגרפי.

בקרו במספר בתי אבות והתרשמו מהנראות, מהיחס, מהניקיון, הכינו רשימת שאלות שכדאי לקבל תשובות עליהם: אופן הטיפול? פיזיותרפיה? מתן עירויים? תעסוקה? מהיכן מגיע המזון? גודל החצר? שמירה וביטחון? קשר של אנשי המקצוע עם המשפחה?  סוג הדיירים? מה מספר הדיירים בחדר? שוחחו עם אנשי המקצוע, קרי: אחות ראשית / רופא מחלקה / עו"ס. בררו מיהו הגורם המפקח על בית האבות והכי חשוב שוחחו עם בני המשפחה אשר יקירם שוהה שם, בעיקר כשאתם מגיעים בשעות הערב.

רצוי לבדוק בראשית הדרך זכאות להשתתפות המדינה ומשרד הבריאות באשפוז. במיוחד אם ההורה הינו במצב סיעודי או תשוש נפש. משרד הבריאות יעריך את מצבו התפקודי של המטופל ואת המצב הכלכלי של המשפחה ועל פיו יקבע את גובה ההשתתפות במימון הסידור בבית האבות. יכולתכם לעמוד במימון תשפיע מן הסתם על בחירת המוסד. בדיקה מוקדמת תבטיח שלא תתאכזבו, במיוחד במצב בו בחרתם מקום וגיליתם באיחור כי המקום הוא מעבר ליכולת הכלכלית.

יש לדעת כי משרד הבריאות בודק את יכולת ההשתכרות של הקשיש ובת זוגתו, חסכונות, דירה אם לא מתגוררים בה, את יכולת ההשתכרות של ילדי הקשיש, ועל פי זה קובע זכאות והשתתפות עצמית. כמו כן, המשרד מאפשר לקבל הנחה בהשתתפות עצמית לילדים בתשלומי משכנתה ולימודים גבוהים.

בדקו מה הם תנאי תשלום לבית האבות (האם יש דמי כניסה או רק תשלום חודשי, פרטי, קוד).
קיימות חברות השמה שיכולות לעזור לכם למצוא את בית האבות המתאים להורה המטופל במהירות וביעילות. חברת ההשמה מכירה היטב את מבחר בתי האבות הקיימים באזור, ויודעת להתאים את בית האבות על פי ההגדרה הרפואית, היכולת הכלכלית והמיקום. כמו כן, היא יכולה להשיג מימון ביניים עד קבלת הקוד ממשרד הבריאות, לעזור בהגשת המסמכים בצורה מקצועית ללא ביורוקרטיה. מעל לכל אלה, תפקיד חברות ההשמה להקל בעומס הרגשי העצום והבלתי מוכר בטיפול בנושא הרגיש. חשבו על כך, זהו יקירכם.

הכותבת היא מנכ"ל דפנה שבילי זהב

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן