Skip to content

מנגל – בריא לנו?

ביום העצמאות יוצא כל עם ישראל לטבע (כן, גם פיסת דשא על פס הפרדה, נחשבת לטבע), שפע של בשרים נצלים על המנגל וכמויות גדולות של בשר צלוי וחרוך נכנסות לגוף שלנו. כמה תובנות בריאותיות על ארוחה "על האש"
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

יום העצמאות הוא יום המסמל את ההוויה הישראלית במלואה, שסובבת בעיקר סביב המנגל והבשר וכך, עם השנים, הפך כידוע לחג של "על האש".

בחג יוצא  כל עם ישראל לטבע (כן, גם פיסת דשא על פס הפרדה, נחשבת לטבע), שפע של בשרים נצלים על המנגל וכמויות גדולות של בשר צלוי וחרוך נכנסות לגוף שלנו. כמה תובנות על אכילת בשר על האש: 

האם אכילת בשר על האש טובה לבריאות?

באופן כללי, אכילת בשר "על האש" הינה האכילה הכי לא בריאה שיש! בעיקר בשל המגע הישיר של האש בבשר והעשן שעובר דרך המזון ומשאיר אחריו שאריות של פיח בתוכו. פיח ידוע כמזיק לריאות של כל מי שמעשן, ובדומה לכך הוא מזיק גם לכל מי שאוכל מזון המכיל אותו.

האם אכילה "על האש" מזיקה לבריאות?

הכל עניין של מינון כמובן. הבעיה העיקרית עם אכילה של "על האש" היא הצלייה של הבשר. הבשר נצלה בטמפרטורות גבוהות ולמשך כמה דקות, ממש עד לכדי חריכה, דבר היוצר חומרים העלולים לגרום לתהליכים סרטניים בגוף.

מחקרים שפורסמו לאחרונה מצאו קשר ישיר בין אכילת בשר על האש לבין התפרצות של סוגי סרטן שונים כגון: סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השד. 

(צילום: יולה זובריצקי)
צלייה מוקדמת על המחבת תפחית נזקים (צילום: יולה זובריצקי)

עוד נמצא כי אכילת בשר "על האש" לעיתים קרובות, מעלה את הסיכון למחלות לב ולהזדקנות מוקדמת של הגוף. בנוסף, בשר מכיל כמויות גבוהות של מלח, וכשמוסיפים תיבול – כמות המלח שנכנסת לגוף גדלה ועלולה אף היא לגרום לנזקים.

אז איך בכל זאת אפשר ליהנות מארוחת "על האש" מבלי להזיק לבריאות? 

להלן עשרה כללים חשובים  אשר יעזרו לכם למזער נזקים של "אכילה על האש" בלי לפגוע בהנאת החג: 

להחליף את המנגל על גחלים בגריל חשמלי או גריל גז או אפילו אם אתם מארחים בבית – השתמשו בתנור האפייה הביתי. מנגל חשמלי ומנגל גז מייצרים פחות עשן ומעניקים לבשר תוצאת בישול זהה, בלי לגרום לו נזק.

השתמשו בבשר טרי וכמה שפחות בבשרים מוכנים, המכילים חומרים המגבירים את הסיכון למחלות סרטן למיניהן.

 הימנעו מאכילת חלקים שרופים וחרוכים. הם גורמים נזק לגוף!

 הכנת מרינאדה – השריית הבשר במרינדה ושימוש בתבלינים נוגדי חמצון כמו: שום, בצל, כורכום וג'ינג'ר – מפחיתים היווצרות של חומרים מסרטנים ולא פחות חשוב – מוסיפים טעם.

 בישול מקדים – אפשר להפחית את הנזקים של צלייה על האש על ידי בישול מקדים של הבשר במחבת או בתנור והנחתו על הגריל רק לקראת סוף הבישול.

נפנוף והפיכת הבשר לעיתים קרובות – תנועת הנפנוף והפיכת הבשר מצד לצד מונעת את עליית הטמפרטורה בבשר ומפחיתה את הנזקים.

שימוש בנייר אלומיניום / מחבת – העדיפו להשתמש בנייר אלומיניום או במחבת מהבית, עליהם תניחו את הבשר לצלייה וזאת על מנת למנוע מגע ישיר של הבשר עם האש.

ירקות – חשוב לצלות עם הבשר ירקות. השתמשו בעיקר בירקות כתומים כמו גזר ובטטה, המכילים נוגדי חמצון שאינם מפתחים חומרים מסרטנים בזמן הצלייה כמו הבשר. פשוט תניחו כמה גזרים לצד הבשר. הגזר יספוג אליו את נוגדי החמצון ויעזור למזער נזקים. 

העדיפו בשר דל שומן כמו הודו או חזה עוף. 

המומלץ ביותר – דגים, הם זקוקים לצלייה קצרה יותר וקלים יותר לעיכול.

פירות צלויים על המנגל (צילום: גלית שלגי)
פירות צלויים על המנגל (צילום: גלית שלגי)

מתכון של גלית שלגי לשיפודי פירות על האש – קינוח נפלא ליום העצמאות

שיפודי פירות על האש:

מרכיבים: 2 בננות, 2 תפוחי עץ, 2 אגסים, אננס טרי או פרוסות אננס משומרות, פומלה, שקדים טחונים לקישוט.

משרה לפירות:

2 כפות סילאן

2 כפות סוכר קנים

4 כפוות מיץ לימון

1/2 כפית ג'נגר מגורד

תבלינים לפי הטעם: קינמון, אגוז מוסקט, הל וציפורן

אופן ההכנה:

קולפים את כל הפירות לחתיכות גדולות ועבות.

מערבבים את חומרי המשרה בקערה גדולה

מכניסים למשרה את הפירות ומערבבים היטב שהרוטב ייספג.

משחילים את הפירות החתוכים על שיפודי עץ וצולים את שיפודי הפירות על הגריל במשך כ-3-5 דקות מכל צד.

אפשר גם לאפות בתנור. מסדרים  את הפירות בתבנית עם נייר אפייה ואופים בחום בינוני 15 עד 20 דקות.

גלית שלגי היא מומחית לתזונה בריאה ושינוי הרגלי אכילה, בוגרת לימודי פסיכולוגיה ופסיכותרפיה. היא מרצה ומנחת סדנאות לתזונה בריאה בבתי ספר, ארגונים ומכללות, מחברת הספר "30 קינוחים בריאים שאפשר לאכול כל יום בלי ייסורי מצפון". 

  

1 Comment

  1. רינה
    4 במאי 2014 @ 15:55

    מגניב!!

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן