תושבי המאחז מגרון מסכימים למתווה שהציעה הממשלה, בתיווכו של השר בנים בגין. תנועת "שלום עכשיו" שהגישה את הבג"ץ נגד המאחזים מתחו ביקורת על ההסכם, וציינו כי הוא מנוגד לפסיקת בג"ץ. ח"כ גלאון: פשרה רקובה
ניצן קידר
תושבי המאחז מגרון מסכימים למתווה שהציעה הממשלה, לפיו המבנים במקום יועתקו ממקומם לאדמות השייכות למדינת ישראל, ושטח המאחז יימסר לידי המינהל האזרחי. בנוסף, תדאג המדינה למבני קבע עבור התושבים בתוך קצת יותר משנתיים. ההסכמה באה לאחר שבועות של משא ומתן ודיונים, בתיווכו של השר בני בגין.
את המגעים בנושא הובילו מטעם המתיישבים עו"ד יעקב ויינרוט וראש המועצה האזורית מטה בנימין אבי רואה. רואה, המשמש כנציגם הרשמי של תושבי מגרון מול הממשלה, שלח אתמול מכתב לשר בני בגין בו הוא מציין את הסיכומים שהוסכמו עד שלב זה ועליהם הוא נותן את הסכמתו ואת הסכמת תושבי מגרון.
גם הנושא שעמד במחלוקת ועיכב את ההסכם, השארת המבנים במאחז על כנם, נפתר בצורת הודעה כי תישקל באופן חיובי האפשרות להמשיך ולהשתמש במבנים לצרכים שונים.
נושא שנשאר עדיין פתוח, הוא טענות בעלות על חלק מהקרקעות במאחז, המתבררות בימים אלה בבתי המשפט, ולפי הפסיקה ייקבע מעמד הקרקע.
הרצון הממשלתי לפתור את סוגיית פינוי המאחז כפי שהורה בג"ץ בעבר מספר פעמים, הוא בשל החשש מאלימות שעלולים קיצוניים להפגין במהלך פינוי המאחז.
בתנועת "שלום עכשיו" שהגישה את הבג"ץ נגד המאחזים מתחו ביקורת על ההסכם, וציינו כי הוא מנוגד לפסיקת בג"ץ.
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון אמרה אימוץ פשרת בגין בעניין מגרון ע"י המתנחלים כי מדובר ב" פשרה רקובה. מלכתחילה לא היתה צריכה הממשלה להציע פשרה לפורעי חוק – כשם שלא היתה מנהלת מו"מ עם שודד בנקים שיחזיר חלק מהכסף ששדד, כך לא היא אינה צריכה לנהל מו"מ עם פורעי החוק המתנחלים. הפשרה הזו עושה צחוק משלטון החוק".
מנגד, יו"ר האיחוד הלאומי ח"כ יעקב כץ (כצל'ה) מאושר מההסכם המתגבש והוסיף: "כפי שאמרנו לאורך כל הדרך, לא ירחק היום שמגרון, כמו מעלה אדומים וקריית ספר בית עלית ואלקנה, תהיה עיר ואם בישראל".
כזכור, באחרונה גם מינה ראש הממשלה בנימין נתניהו וועדה שתטפל בסוגיית המאחזים הבלתי חוקיים ובפתרונות אפשריים שיאפשרו העתקה בהסכמה בדומה למתווה מיגרון, והעמיד בראשה את שופט בית המשפט העליון בדימוס אדמונד לוי.