Skip to content

נשיא גרמניה התפטר: "אינני זוכה עוד לתמיכת רוב הציבור"

שערוריית קבלת טובות הנאה מעיבה על מעמדה של קנצלרית גרמניה בעיצומו של משבר היורו. הנשיא נאלץ להתפטר, ועתה מחפשים לו יורש. האפשרות שעלולה לעצבן את מרקל: מועמד שלו התנגדה כאשר התמודד מול הנשיא המתפטר, כריסטיאן וולף מאת גרשון גירון נשיא גרמניה, כריסטיאן וולף, הודיע הבוקר על התפטרותו מתפקידו, בנימוק שהוא "אינו זוכה עוד לתמיכת רוב […]
פחות מדקה זמן קריאה: דקות

שערוריית קבלת טובות הנאה מעיבה על מעמדה של קנצלרית גרמניה בעיצומו של משבר היורו. הנשיא נאלץ להתפטר, ועתה מחפשים לו יורש. האפשרות שעלולה לעצבן את מרקל: מועמד שלו התנגדה כאשר התמודד מול הנשיא המתפטר, כריסטיאן וולף

מאת גרשון גירון

בטינה וכריסטיאן וולף
תודה על השירות. בטינה וכריסטיאן וולף

נשיא גרמניה, כריסטיאן וולף, הודיע הבוקר על התפטרותו מתפקידו, בנימוק שהוא "אינו זוכה עוד לתמיכת רוב הציבור". הקנצלרית אנגלה מרקל, שפעלה אישית למען בחירתו של וולף, קיבלה את התפטרותן והודתה לו על שירותו. בעקבות המשבר, דחתה מרקל את נסיעתה המתוכננת לאיטליה, שם אמורה הייתה לפגוש את ראש הממשלה מריו מונטי.

כריסטיאן וולף הסתבך בכמה פרשיות שבגינן נמתחה עליו ביקורת ציבורית קשה. הוא נחשד שהוליך שולל את  הפרלמנט של מדינת סקסוניה התחתית – שבה שימש כראש ממשלה טרם נבחר לנשיא – בנוגע להלוואה זולה שקיבל מידיד איש עסקים לרכישת בית. כשהחלו עיתונאים לחקור את הנושא, השאיר הודעה במשיבון של עורך העיתון הנפוץ "בילד" שבה איים ב"מלחמה" אם היומון יפרסם כתבה על עסקותיו הכספיות הפרטיות. מאוחר יותר ספג ביקורת בגין קבלת שדרוגי טיסות לעצמו ולבני משפחתו ועל כך שהתאכסן חינם בבתי נופש של אנשי עסקים עשירים.

עד כה עמד וולף בלחצי הביקורת, וטען כי עליו להישאר בתפקידו כדי להוכיח את חפותו. אלא שביום חמישי חלה תפנית בפרשה. התביעה בעיר הנובר ביקשה מהפרלמנט הגרמני להסיר את חסינותו בגין האשמות של קבלת טובות הנאה, כדי שניתן יהיה לנהל בעניינו חקירת משטרה. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה הגרמנית שבה המשטרה מבקשת לחקור נשיא מכהן, מה שעורר את מפלגות האופוזיציה לדרוש את התפטרותו. "לדעתי פירוש הדבר הוא שמחובתו של וולף לנקוט את הצעד הזה", אמרה אנדראה נאהלס, מזכירת המפלגה הסוציאל דמוקרטית. היא הוסיפה שמפלגתה תשמח לשתף פעולה עם המפלגה השמרנית של מרקל בחיפוש מועמד מתאים להחלפת וולף.

נימה דומה נשמעה גם מפי חברי פוליטיקאים מפלגת הירוקים. למעשה, אפילו מתוך מפלגתה של מרקל לא נשמעו כמעט קולות תמיכה.

ברית שהחמיצה
ברית שהחמיצה. הקנצלרית מרקל והנשיא וולף, שנבחר בתמיכתה

התפטרות וולף נחשבת כמהלומה קשה עבור הקנצלרית מרקל. בימים אלה היא מתמודדת עם משבר היורו והשלכותיו, והדבר האחרון שלו היא זקוקה כרגע הוא הסחת דעת בדמות התפטרות הנשיא וחיפוש אחר מחליף, שעלול ליצור מחלוקות פוליטיות נוספות. משקיפים טוענים שוולף עלול להוות נטל על המפלגה הנוצרית-דמוקרטית של מרקל, הנאבקת על שימור שלטונה במדינות שלזוויג הולשטיין וסארלנד, שהן תתקיימנה בחירות שיערכו בהמשך השנה.

התפטרות וולף עלולה גם להטיל ספקות בשיפוטה של הקנצלרית מאחר שהיא נאבקה בעוז לבחירתו נגד נציג האופוזיציה. "הדבר לא יחלוף בלי פגיעה במרקל, המוניטין שלה עתיד להיפגע מכך", העריך גרד לאנגות', מרצה למדע המדינה מאוניברסיטת בון. "נכון לעכשיו היא זוכה לאחוזי תמיכה גבוהים בסקרי דעת קהל אך השפעת ההתפטרות על התמיכה תלויה במי שתציג כמועמד חדש, האם הוא יהיה מועמד משכנע דיו. אחרת –  עלולות לצוץ לה בעיות", הוסיף.

נשיאות גרמניה היא  תפקיד ייצוגי במהותו אך הנשיא אמור לשמש מצפון מוסרי לאומה, ובחודשים האחרונים וולף הפך פחות או יותר לבדיחת התקשורת הגרמנית.

וולף התנצל באיחור רב על החשדות שהוטחו בו – על הצהרתו בסכסוניה תחתית שלא קיבל הלוואה בתנאים מועדפים לרכישת בית; ועל ההודעה המאיימת שהשאיר במשיבון של עורך "בילד".

כעת, לאחר שוולף הודיע על ירידתו מהבמה, מנסים לאתר לו יורש. אחד השמות שהוזכרו הוא יואכים גאוק, פעיל זכויות אדם אנטי-קומוניסט ממזרח גרמניה, שהתמודד נגד וולף בשנת 2010 והביך את מרקל בכך שכפה עליה שלושה סיבובי בחירות. מעניין איך תתמודד מרקל עם מועמדותו הפעם.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן