Skip to content

למכירה מיד ראשונה: בית הספר הטכני של חיל האוויר בחיפה

זה סופי – משרד הביטחון מציע מהבוקר למכירה 640 דונם המצויים במקום הטוב בעיר - בין הקריות לחיפה. בית הספר הטכני של חיל האוויר בחיפה עומד לסגור את שעריו ולהימכר ליזמים עסקיים
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

לא להאמין. כ 68 שנה לאחר היווסדותו, בית הספר הטכני של חיל האוויר שבמפרץ חיפה, עומד לסגור את שעריו להימכר ליזמות עסקית. משרד הביטחון מציע מהבוקר (ראשון) למכור  640 דונמים המצויים בעורף 'נמל המפרץ' העתידי, שיאפשרו את מימון העתקת פעילות בית הספר הטכני למסגרות לימודים בכרמיאל ולנבטים.

'בקול קורא שפרסם הבוקר המשרד נאמר כי משרד הביטחון מציע לרכוש מ'יד ראשונה' מחיל האוויר את שטח  את בית הספר הטכני של חיל האוויר במפרץ חיפה (ביס"ט 21).

בתאם לכך פרסמו הבוקר אגף המבצעים והנכסים הלוגיסטיים במשרד הביטחון (אמו"ן), יחד עם רשות מקרקעי ישראל, 'קול קורא' לשיווק הקרקעות בשטח בית הספר הטכני החולש על כ-640 דונם, הגובלים בנמל חיפה המזרחי, והוא נחשב לאחת מעתודות הקרקע האחרונות במפרץ, שעתידות לשמש כעורף לנמל המפרץ המתוכנן.
במסמכי ה'קול קורא' נכתב בין השאר כי מדובר ב"עתודת שטח גדולה, אשר משרד הביטחון בוחן את האפשרות לפינויה ובהתאם, רשות מקרקעי ישראל בוחנת את האפשרות לשיווק הקרקע, רק במידה והתמורות מהקרקע יאפשרו את פינוי הקרקע ע"י המשרד". עוד נכתב כי ייתכן והקרקע תפונה בשלבים, אך ככלל השטח יפונה בטווח של כ-4 שנים ממועד מימוש המכרז, ככל שיהיה כזה.

בשנים האחרונות הביעו גורמים רבים עניין בתא שטח זה, אשר מהווה את העתודה המשמעותית ביותר לפיתוח עורף נמל מפותח, שבו יוקמו מרכזים לוגיסטיים מודרניים, פארקי תעשייה ומוקדי תעסוקה למטרופולין חיפה. כעת, במטרה לקדם את מימוש התכנית, מבקשים משרד הביטחון ורשות מקרקעי ישראל לבחון בשיתוף עם המגזר הפרטי והמסחרי מהי הדרך המיטבית לשווק את הקרקע, באופן שייטיב עם היזמים. מהלך זה עתיד, בין היתר, לאפשר למדינה להכריע באשר להתכנות שיווק הקרקע לגורמים פרטיים, או לחילופין העברתו לגורמים ממשלתיים, או פיתוחו כמחנה עוגן שיקלוט פעילויות נוספות של צה"ל. מסמכי הקול הקורא מתפרסמים החל מהבוקר באתר האינטרנט של משרד הביטחון.

צילום: גוגל מפות
צילום: גוגל מפות

בשנות ה-40 הקצו הבריטים תקציב למטרות חינוך באמצעותו הקים היישוב העברי בית-ספר לחינוך מקצועי, אשר לימים יהפוך לבית-הספר הטכני. יהודה השמשוני ז"ל, שהגיע ארצה בשנות השלושים והיה בעל תעודת מהנדס למכונאות מטוסים, החליט להקים במסגרת ארגון "ההגנה" קלוב (מועדון) דאייה בחיפה. כמעט מדי ערב הוא העביר הדרכות במקצועות התעופה לחברי המועדון שהקים, ביניהם היו יוסף וכסלר ז"ל, עזר ויצמן ז"ל, פרופסור זינגר ז"ל ואחרים.

לקראת סוף שנת 1947, הוחלט בישיבת הועד ליצור מסגרת הדרכה מסודרת למקצועות התעופה ועלה הצורך להקים בית-ספר טכני, לקראת הקמת חיל-אוויר שישמש את המדינה שבדרך. מיד לאחר מכן הוחלט לפתוח בחיפה קורס למהנדסי קרקע.

קבוצה של 30 חניכים בעלי רקע מקצועי שאפשר את הסבתם במהירות למכונאי מטוסים, נבחרה לצורך הפרויקט. מעטים היו בעלי הכשרה טכנית טובה וחסרו אנשים בעלי כישורי הדרכה שיוכלו להעביר את הידע בצורה יעילה ומהירה לתלמידים חסרי ידע טכני. גם הקורס עצמו סבל מהכנה מקדימה דלה, ממחסור בשיטות לימוד ואף מחוסר בציוד לימודי ובסיסי, כמו מיטות וביגוד. על כל אלו חיפתה אווירת הלימודים מלאת המוטיבציה והמסירות. בין בוגרי הקורס הראשון נמצא גם האלוף בני פלד ז"ל, שלימים התמנה למפקד חיל-האוויר.

 למחרת ההכרזה על הקמת המדינה פלשו צבאות ערב. כוחות ההגנה כבשו את חיפה ובית-הספר נאלץ לנדוד לשבעה בניינים במפרץ חיפה, המשמשים כבית-ספר מקצועי ממשלתי. שם החל בית-הספר לגייס חניכים מהבקו"ם ושמו שונה לבה"ט 2 (בית-הספר לטכנאים 2, משום שכבר היה בצה"ל בסיס הדרכה).

לאחר מלחמת יום הכיפורים קלט הבסיס, בשנית, ציוד חדש שהוביל לשינויים במערך ההדרכה ונוספו אמצעי עזר ומעבדות. כשנה לאחר המלחמה נחנכה הפנימייה, שפעלה עד לפני מספר שנים.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן