Skip to content

בג"צ נתן צו ביניים זמני כנגד תיקון מס 8 ושידורי התאגיד יחלו מחר בלי הפיצול

בית המשפט הורה למדינה להקפיא את הפעלת התיקון שמפצל את חטיבת החדשות מתאגיד "כאן", ומייעד לה הקמת תאגיד ייעודי חדש. הצו ניתן בהמשך לעתירה שהגיש ח"כ איתן כבל ממפלגת העבודה במחנה הציוני. המדינה מתנגדת לצו ומסבירה כי "הסמכויות שניתנו לתאגיד השידור הועברו במסגרת החוק לתאגיד החדשות, תוך שמירה על עצמאותו"
פחות מדקה זמן קריאה: דקות

בית המשפט העליון הוציא הערב (ראשון) צו-ביניים ארעי המקפיא את כניסתו לתוקף של תיקון מס' 8 לחוק השידור הציבורי, שחוקקה הכנסת בשבוע שעבר. התיקון מפצל את חטיבת החדשות מתאגיד "כאן" ומקים עבר החטיבה תאגיד ייעודי חדש.  פירוש הדבר הוא שהחל ממחר בבוקר יתחיל לשדר תאגיד השידור הציבורי "כאן" שידורים מלאים, לרבות שידורי חדשות ואקטואליה שיהיו באחריותו ותחת סמכותו.

תוקפו של הצו הוא עד לדיון הצפוי מחר (שני) בצהריים בבג"ץ ובו יוחלט  האם לתת צו ביניים קבוע עד לסיום הדיונים בעתירה זו ובעתירות נוספות שהוגשו כנגד הפיצול וביניהן עתירת תאגיד "כאן". העתירה בשם ח"כ כבל הוגשה באמצעות עו"ד יובל יועז ועו"ד דורון ברקת.

יועז וברקת כתבו בבקשה כי "תפקידו של צו-ביניים הוא למנוע מצב של קביעת עובדות בשטח, באופן שיייתר את הדיון בעתירה. כעת, משהתקבל חוק פיצול התאגיד, הדרך הראויה היא "להקפיא" את המצב הקיים". זאת ועוד: "בית המשפט צריך לאפשר לעצמו ולבעלי-הדין בחינה של הטענות המועלות בעתירות, בלא שמעל ראשו תלויה חרב של קביעת עובדות בשטח". הם מציינים ש"בית המשפט כבר הביע את מורת רוחו מאותה התנהלות בדיוק שנקטה המדינה בהליכים קודמים שנדונו בו בעניינו של תאגיד השידור הציבורי", טענו עורכי הדין.

המדינה הגישה היום לבג"ץ תגובה לבקשת תאגיד השידור הציבורי למתן צו ביניים המשעה את תחילת תוקפו של התיקון לחוק השידור הציבורי ובמקביל מונע את סיום העסקתם של עובדי חטיבת החדשות בתאגיד. בתמצית, עמדת המדינה היא שדין הבקשה לצו ביניים להידחות נוכח הפסיקה המושרשת שלפיה אין מקום להשעיית תוקפו של דבר חקיקה ראשית, וכן נוכח סיכוייה הנמוכים של העתירה להתקבל ולאור מאזן הנוחות.

בתגובת המדינה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין נחי בן-אור ושי כהן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, נאמר כי מאזן הנוחות מהווה אבן הבוחן המרכזית בהכרעה המתייחסת לסעד הזמני, אלא שבמקרה זה מתווסף למשוואה היבט נוסף – העובדה שעסקינן בצו-ביניים להשעיית תוקפו של חוק. להשעיה של הוראת חוק, באמצעות צו-ביניים, נודעת מטבע הדברים משמעות מרחיקת לכת במרקם היחסים העדין וביחסי הכבוד ההדדי המתחייבים בין הרשות השופטת לרשות המחוקקת, קרי – פגיעה במעמדה החוקתי של הכנסת כרשות המחוקקת, מעמד המעוגן בחוק יסוד: הכנסת.

טיימר תאגיד השידור
טיימר תאגיד השידור

לגישת המדינה, גם שיקולי מאזן הנוחות תומכים בדחיית הבקשה למתן צווי-ביניים, שכן בתקופה המידית, ובפרט ב-14 הימים הראשונים שלאחר "יום התחילה", לא צפויים להתבצע, בהתאם להוראות תיקון מס' 8, כל שינויים בלתי הפיכים.
באשר לתפקיד העורך הראשי, יצוין כי בהתאם להסכמתו, מנהל חטיבת החדשות בתאגיד השידור (מר ברוך שי) ישובץ לתפקיד העורך הראשי בתאגיד החדשות וימלא תפקידו זה באופן עצמאי. המדינה מציינת  כי תפקידו של העורך הראשי בתאגיד החדשות דומה במהותו לתפקיד שאמור היה למלא מנהל חטיבת החדשות בתאגיד השידור.

באשר לתפקיד המנהל הכללי, על כונס הנכסים הרשמי למנות לתאגיד החדשות מנכ"ל זמני, בתוך עד שבועיים מיום התחילה (כלומר עד ליום 29.5.17). המנהל הכללי הזמני של תאגיד החדשות אמור לכהן עד תום שלושה חודשים מיום התחילה ואין בסמכותו לבצע שינויים במבנה הארגוני של תאגיד החדשות, בשיבוץ עובדים, בהגדרת תפקידיהם ובתנאי העסקתם, אלא בהסכמתם.
בתקופת המעבר, המנכ"ל הזמני יציע לעובדי רשות השידור להתקבל כעובדים בתאגיד החדשות, בהיקף המשרות שנותר לאחר קבלת העובדים העוברים ביום התחילה; וזאת, עד לשיא כוח האדם הראשון בתאגיד החדשות. עד למינוי המנכ"ל הזמני, ישמש מנהל חטיבת החדשות של תאגיד השידור כממלא מקום של המנהל הזמני של תאגיד החדשות אשר ינקוט רק פעולות החיונית לתפעולו השוטף של תאגיד החדשות; ויימנע מקבלת עובדי רשות השידור ומעריכת שינויים במבנה הארגוני של תאגיד החדשות, לרבות בשיבוץ של "עובד עובר" ובתנאי העסקתו.

צילום: ערן סיקורל
צילום: ערן סיקורל

המדינה מציינת עוד, כי גם בחינה של סיכויי העתירה מובילה למסקנה כי דין הבקשה למתן צווי-ביניים להידחות. זאת, בין היתר משום ש"עיון בעתירה מעלה ספק רב בכל הנוגע לאפשרותם של העותרים לבסס פגיעה, לא כל שכן פגיעה בלתי מידתית בזכות יסוד חוקתית. זאת, בשים לב לכך שהסמכויות שניתנו לתאגיד השידור הועברו במסגרת החוק לידי תאגיד החדשות, תוך שמירה על עצמאותו של תאגיד החדשות ותוך שימוש בכללי ממשל תאגידי הדומים במהותם לאלה שקיימים בעניינו של תאגיד השידור", נאמר.
אלא שבית המשפט חשב אחרת והוציא כמור צו בינים זמני עד לתום הדיונים מחר בבית המשפט העליון.

4 Comments

  1. גורן
    16 במאי 2017 @ 9:27

    התאגיד יצא לדרך כול אלה שצעקו סתימת פיות סופו של שידור ציבורי ישבו עם חיוכים באולפני קול ישראל ובערוץ הראשון ושידרו עסקים כרגיל בקיצור מה לא עושים למען הפוליטיקה אריה גולן זה שצעק הדמוקרטיה בסכנה ישב בבוקר יום ב והקריא את החדשות כרמלה מנשה קרן נויבך יואב קרקובסקי כולם חזרו למיקרופון אפילו הוציאו מהבדויים את שלום קיטל בן ה70

    • אליק מאור
      16 במאי 2017 @ 9:31

      צודק. היה מבזה, משפיל ודוחה. כולם שדרו שהפנימו את המסר. זה לא רשת ב זו רשת ביבי. זו לא תחנת השידור הטלויזיוני כאן, זו תחנת כאן ביבי. הפשיזם כבר כאן – אמרנו? אז אמרנו. הוא לא יזוז מ"כאן".

      • גורן
        16 במאי 2017 @ 10:14

        אליק לא הבנתי מה אריה גולן שהיה מראשי המאבק משרת של ביבי? הוא לא " חשוד" שהוא ימני ושאר הגלריה שצינתי הם הרי מיררו לביבי את החיים כל השנה בשידור

        • אליק מאור
          16 במאי 2017 @ 10:27

          למר סיגר וצבעים בשיער, לא מיררו את חייו. מר סיגר ורעייתו, פסיכולוגית הילדים המהוללה, הגב' שמפניה (וורודה) דרשו ודורשים להמשיך לחיות על חשבון האזרח עם קוויאר, שמפניה, סיגארים הוואנה, ארוחות שפים, ביגוד ניו יורק ופריז וכך הלאה. מר סיגר ורעעיתו הגב' שמפניה, דרשו סיקור וליקוק תחת נון סטופ. ברשות השידור זה לא קרה. בתאגיד זה קורה ויקרה. מי שהיגיע מרשות השידור ורצה להצטרף – הבין יפה את המסר. לצערי.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן