"הממשל שלי מחויב לביטחונה של ישראל", אמר הנשיא אובמה בוועידת איפא"ק. "שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני שלנו מעולם לא היה קרוב יותר; התרגילים והאימוּנים המשותפים שלנו מעולם לא היו כה משמעותיים. למרות מצב כלכלי לא פשוט, התמיכה הביטחונית שלנו גדלה מדי שנה"
מאת צבי זינגר
בנאום פרו-ישראלי, שמעטים נשמעו כמוהו גם בוועידת הלובי הפרו-ישראלי איפא"ק, אמר היום נשיא ארה"ב, ברק אובמה: "שום ממשלה ישראלית לא יכולה לסבול נשק גרעיני בידי משטר שמכחיש את השואה, מאיים למחוק את ישראל מהמפה ותומך בטרור שמחויב להרס ישראל. אני מבין את האחריות הכבדה על כתפיהם של בנימין נתניהו, אהוד ברק ושאר מנהיגי ישראל. איראן גרעינית עומדת לחלוטין בניגוד לאינטרסים של ישראל, אבל היא גם עומדת בניגוד לביטחונה של ארצות הברית. ובאמת, זהו אינטרס של העולם כולו, למנוע מאיראן נשק גרעיני".
אובמה התחיייב בפני אלפי באי הוועידה, לקול מחיאות הכפיים הסוערות שלהם, כי שום אופציה אינה מוסרת מבחינתו מעל השולחן, כדי למנוע מאיראן מלהגיע לנשק גרעיני. "כמו שהבהרתי במהלך כהונתי, לא אהסס להשתמש בכוח כשהדבר נוגע לאינטרס של ארה"ב", אמר אובמה. עם זאת הזהיר מפני עודף הדיבורים הנשמעים על מלחמה. "למען בטחונה של ישראל ולמען בטחונה של אמריקה – זה הזמן לממש את דבריו של רוזוולט: 'דבר ברכות – והחזק מקל גדול ביד'".
אובמה הדגיש, כי לקהילה הבינלאומית יש אחריות לנסות ולפתור את המשבר עם איראן קודם כל באמצעים דיפלומטיים ובאמצעות סנקציות. "גם לישראל וגם לארה"ב יש אינטרס לפתור את הבעיה בצורה דיפלומטית".
"כנשיא וכמפקד הצבא אני מעדיף שלום ולא מלחמה", אמר אובמה. "אשתמש בכוח רק כשהעיתוי והנסיבות יחייבו זאת". עם זאת אמר: "אנו לא צריכים לפקפק ביכולת של ישראל להחליט מה שהיא צריכה בהתאם ליכולות הביטחוניות שלה".
"איראן נמצאת בלחץ עצום"
אובמה הדגיש כי מהחודש הראשון שלו בתפקיד, הוא הניח ברירה מאוד פשוטה מול הממשל האיראני: "או שהוא יעמוד בהתחייבויותיו או שיעמוד מול השלכות חמורות… כתוצאה מהמאמצים שלנו, איראן נמצאת תחת לחץ עצום יותר מאי פעם, אנשים צפו שרוסיה וסין לא יצטרפו אלינו – אבל הן הצטרפו אלינו. ב-2010 מועצת הביטחון של האו"ם תמכה ללא עוררין בעוד סנקציות. רק מעט חשבו שלסנקציות תהיה השפעה מיידית על הממשל האיראני".
"העובדות מדברות בעד עצמן", הדגיש אובמה. "לאט-לאט תכנית הגרעין האיראנית והכלכלה האיראנית נבלמות, החברים שלנו באירופה, באסיה ובמקומות נוספים בעולם מצטרפים אלינו וב-2012 הממשל האיראני עומד מול סנקציות חמורות עוד יותר. איראן מבודדת, ההנהגה שלה מחולקת ותחת לחץ, ו'האביב הערבי' רק הבהיר עד כמה מצבם חמור. כמו שהצביעות של הממשל האיראני נחשפה, גם בעל בריתו, הממשל של אסאד, מתמוטט".
"כמובן שכל עוד איראן לא עומדת בהתחייבויות שלה, הבעיה הזו נותרת בלי פתרון, היישום של המדיניות שלנו לא מספיקה. אנחנו חייבים לפעול על פי האינטרסים שלנו", הבטיח אובמה. "אני מאמין שיש עדיין הזדמנות להישאר במסלול הדיפלומטי, יחד עם חיזוק הלחץ, אנחנו יכולים להצליח. גם ישראל וגם ארצות הברית סבורות שלאיראן עדיין אין נשק גרעיני. אנחנו עוקבים היטב אחרי ההתקדמות שלה, וכעת לקהילה הבינלאומית יש אחריות להשתמש בזמן ובמרחב הקיים".
טביעות האצבע של הבחירות הקרבות לנשיאות הורגשו היטב בנאומו של אובמה, שהדגיש מצד אחד כי התמיכה בישראל היא חוצת מפלגות בקרב העם האמריקני, אך הדגיש מצד אחר כי עשה למען ישראל יותר מכל קודמיו, בעיקר בתחום הביטחוני.
"העובדות עומדות לצידי"
"ממש כמו שבחנתם את המחויבות שלי, אתם לא צריכים לסמוך רק על מילותיי, אתם יכולים לראות את המעשים שלי: במהלך שלוש השנים האחרונות, כנשיא ארצות הברית, הבעתי את מחויבותי למדינת ישראל. בכל צומת חשובה, בכל דרך, היינו שם למען ישראל, בכל פעם".
"לפני ארבע שנים", המשיך אובמה, "עמדתי לפניכם ואמרתי שביטחונה של ישראל הוא הכרחי, הוא לא נתון למשא ומתן. האמונה הזו הנחתה אותי כנשיא. העובדה היא שהממשל שלי מחויב לביטחונה של ישראל. שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני שלנו מעולם לא היה קרוב יותר; התרגילים והאימוּנים המשותפים שלנו מעולם לא היו כה משמעותיים. למרות מצב כלכלי לא פשוט, התמיכה הביטחונית שלנו גדלה מדי שנה בשנה", אמר אובמה. "אנו משקיעים ביכולות חדשות, אנחנו מספקים לישראל יותר טכנולוגיות חדשות, מוּצרים ומערכות שאנו נותנים רק לבעלי בריתנו הקרובים ביותר. אל תטעו – נעשה את מה שצריך על מנת לשמר את היתרון הצבאי של ישראל, מפני שישראל צריכה שתמיד תהיה לה היכולת להגן על עצמה בעצמה מוּל כל איום".
"לכן", המשיך אובמה, "אם עלו שאלות בנוגע למחויבות שלי לישראל, תזכרו שהעובדות עומדות לצידי, זכרו שהיחס לישראל אינו נושא לוויכוח פוליטי – הביטחון של ארה"ב חשוב מדי, הביטחון של ישראל חשוב מדי. לכן הממשל שלי ממשיך לשאוף להביא לשלום בין ישראל לפלסטינים. אני לא מתנצל על הניסיונות שלי להמשיך ולחפש את השלום. גם מנהיגיה של ישראל מבינים את הצורך בשלום, כולם הביעו את תמיכתם ברעיון שני מדינות לשני העמים".
קודם לכן הופיע הנשיא פרס בוועידת איפא"ק והתייחס אף הוא לנושא האיראני. "שלום שהוא חלום לשנינו, הוא סיוט לאייתולות באיראן. הם מפחדים מהשלום", אמר פרס. "לאיראן יש משטר רע, מושחת ואכזרי, המבוסס על שחיתות, איראן היא המממנת של הטרור העולמי, היא סכנה לכל העולם, היא מאיימת על ברלין, כמו גם מדריד, דלהי וכן בנגקוק. איראן שואפת לשלוט במזה"ת. עלינו לעצור אותה ואנחנו אכן נעצור אותה. ישראל חוותה את זוועות המלחמה, אך שלום הוא תמיד האפשרות הראשונה שלנו.
"אולם", הדגיש פרס, "אם יכריחו אותנו להילחם, סמכו עליי, אנחנחו ננצח. הנשיא אובמה מנהיג ומיישם מדיניות בינלאומית החלטית נגד איראן תוך שהוא כופה עליה סנקציות. אובמה הבהיר, שארה"ב לא תרשה לאיראן להיות גרעינית. הוא הבהיר שריסון אינו מדיניות תקפה, וכפי שציין, כל האפשרויות על השולחן", אמר פרס והוסיף: "חבריי היקרים, ארה"ב וישראל שותפות לאותה מטרה, למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני. אין מרווח בינינו, המסר שלנו ברור: איראן לא תפתח נשק גרעיני".
"מדליית החירות" לפרס
בתום הנאומים ערכו שני הנשיאים פגישת עבודה משותפת. בתום הפגישה אמר הנשיא פרס בתדרוך לעיתונאים: "ישראל צריכה להודות לאובמה על דברים ברורים ביותר שאמר ובראשם על דאגתו ומעשיו בפועל, לשמירה על היתרון האיכותי של ישראל בתחום הבטחוני. יש לנו ידיד אמת בבית הלבן ואני בוטח באובמה ובמחויבותו העמוקה לישראל."
פרס סיפר כי הופתע, כאשר בנאומו הכריז אובמה כי החליט להעניק לו את מדליית החירות הנשיאותית באביב הקרוב. מדליית החירות הנשיאותית הינה העיטור האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית שניתנת ליחידים אשר תרמו תרומה הראויה לשבח לביטחון או לאינטרס הלאומי של ארצות הברית, שלום עולמי, לתרבות או יוזמות ציבוריות או פרטיות אחרות. ברשימת מקבלי המדליה ניצבים נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש, קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ראש-ממשלת אנגליה לשעבר, טוני בלייר והאפיפיור יוחנן פאולוס השני.
"זהו כבוד גדול עבורי ועבור מדינת ישראל. כל פועלי בעבר ובהווה היו לטובת אזרחי ישראל ומבחינתי המדליה שייכת להם. אך הרבה יותר מהמדליה, התרגשתי מנאום אובמה", אמר הנשיא פרס. "זה היה הנאום הכי פרו ישראלי ששמעתי עד כה מפי נשיא אמריקאי."
בפגישת העבודה המדינית דנו שני הנשיאים בדרכים למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני, בהתנעת תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים ובשיתופי פעולה מדיניים בטחוניים בין ישראל לארה״ב. הפגישה נערכה מייד לאחר נאומיהם של השניים, בפני יותר מ-1400 משתתפי ועידת אייפא"ק, הכוללים גם בכירי ממשל וחברי קונגרס רפובליקנים ודמוקרטים כאחד.
בפתח הפגישה הודה הנשיא פרס לנשיא אובמה על נאומו ואמר: "כישראלי לא יכולתי שלא להתרגש מדבריך המביעים תמיכה עמוקה ביותר במדינת ישראל. דברים המעידים על עמידתך האיתנה והבלתי ניתנת לערעור לדאוג לבטחונה האסטרטגי של מדינת ישראל ועל עמדותיך הברורות בנושא איראן. בנושא זה אמר הנשיא לעמיתו כי "אמירתך, לפיה ארה"ב מתנגדת ל׳הכלה׳ של איראן גרעינית, חשובה ביותר לישראל כמו גם אמירתך כי כל האופציות נמצאות על השולחן."
שני הנשיאים דנו בחשיבות קידום תהליך שלום בין ישראל לפלסטינים דווקא נוכח השינויים במזרח התיכון. הנשיא פרס הדגיש כי יש לחזק את הציר המתון באש"ף. קיפאון בתהליך השלום יחזק את החמאס ואת ציר הטרור באיזור כולו. בהקשר זה אמר הנשיא אובמה בנאומו, כי קידום השלום על בסיס שתי מדינות לשני עמים הוא אינטרס לאומי בטחוני של ישראל וכי ארצות הברית תבטיח כי בכל הסכם שלום יישמרו האינטרסים הבטחוניים של ישראל.
בהמשך קיימו השניים חילופי הערכות לגבי המצב במזרח התיכון ויחסי ישראל עם שכנותיה ודנו בחיזוק הקשרים האסטרטגיים בין ישראל לארצות הברית, הן בתחום המדיני והן בתחום הבטחוני.