Skip to content

כנס בנושא טכנולוגיות ברפואה והשפעתה על פריפריה

כנס שיעסוק ברפואה מרחוק יתקיים בישוב סכנין. הכנס יעסוק בפערים ידועים של פריפריה מול מרכז ויגבש רעיונות לצמצומם

לראשונה בגליל  כנס בנושא מדיניות טכנולוגית ברפואה וההשפעה על הפריפריה. הכנס יתקיים ב רביעי השבוע ויעסוק בהשלכות של הטכנולוגיה והרפואה מרחוק על שירותי הבריאות בפריפריה. הכנס מופק על ידי הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל,מועצת משגב ועיריית סחנין.
עוד יששתפו בכנס, נציגי קופות החולים, משרד הבריאות, חברות הסטארט-אפ ופעילים חברתיים.

מהי רפואה מרחוק  – ההתפתחות המהירה של טכנולוגיות המידע שהתרחשה בעשורים האחרונים הביאה לשינוי עמוק בקשר המקצועי המסורתי בין הרופא למטופל. מה שהחל לפני שנים רבות כתשובה טלפונית פשוטה לפניית החולה, ועבר אחד כך דרך מכשיר הפקס, הגיע עתה ליכולת המרשימה להעביר בזמן אמת, ובאופן דיגיטלי, מידע ביו-רפואי מורכב ביותר מכל צורה וסוג. כיום, אין עוד הכרח בביקור אצל הרופא, על מנת לקבל את חוות דעתו על תוצאת בדיקה זו או אחרת ולשמוע אתי הנחיותיו להמשך הטיפול. הטכנולוגיות החדשות מאפשרות כיום לרופאים לאסוף, ממרחק, מידע רפואי מורכב וחיוני ולענות על הצרכים הרפואיים של המטופלים שלהם, מבלי שאלו ייאלצו להשקיע זמן יקר בפגישה עם הרופא. ההחלפה המהירה של מידע רפואי מאפשרת למטופל להישאר בסביבתו הטבעית, כשהוא נוטל חלק גדול יותר ואחראי בניהול בריאותו, אין ספק, כי תהליך זה של "רפואה מרחוק" ילך ויתעצם, ועלינו להיערך לקראתו, מעבר לבעיות הטכנולוגיות הקיימות במערכת זו, הקשורות באיכות ובמהימנות המידע הרפואי, דרכי העברתו ואבטחתו, מתעוררות בעיות אתיות חדשות הייחודיות ליחסים הדדיים, דיגיטליים באופיים, בין רופא למטופל שאינם נמצאים בחדר אחד ואינם רואים כלל האחד את רעהו. לא ניתן לפרוס בשורות ספורות אלו את כל הסוגיות האתיות הקשורות בניהול דיגיטלי של רפואה מרחוק. נייר עמדה זה נועד, לפיכך, להביא את עיקרי הדברים ולעורר דיון רחב יותר ומחשבה נוספת בקרב הרופאים, בקופות החולים ובקרב כלל הציבו

זה לא סוד כי בפרפריה בכלל ובמיוחד בגליל התושבים נאלצים להמתין זמן רב לקבלת טיפול רפואי, ולנסוע למקומות מרוחקים לשם ביצוע בדיקות ולקבל טיפול, ולעתים קרובות להיות מטופלים על ידי רופאים ללא התמחות מתאימה למחלה.
הדבר נובע גם ולעיתים בעיקר מבעייה של היעדר מדיניות ותקצוב רב-שנתי לשיפורה ולשיקומה של תשתית שירותי הבריאות והרפואה בצפון. בנוסף לכך, בחלק ניכר מהיישובים הערביים בגליל חסרים שבילי הליכה ושבילי אופניים, פארקים וגני שעשועים. להוואי ידוע שאלו אינם בחזקת מותרות אלא תשתית ציבורית שמעודדת אורח חיים בריא. בנוסף על כך קיימים פערי ההזדמנויות בין הגליל למרכז יש גם פערים בתוך האזור, בין האוכלוסייה הערבית לאוכלוסייה היהודית.

חובב ינאי מקדם מדיניות הבפורום האזרחי לקידום הבריאות אומר שבשורה זו עשויה להיות בחינת: "ברכה קללה,"  שכן הסעיף בו משרד הבריאות "מפיל את הרגולציה" על קופות החולים. במצב בו הקופות בגירעון גדול, ישנה חשיבות לכך  שמשרד הבריאות יהיה הרגולטור, והקופות יהיו נותנות שירותים תחת רגולציה.

ההתפתחות הטכנולוגית בתחום הבריאות והאסדרה של תחום זה בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות, עשויים להיות ברכה גדולה למטופלים בפרט ולמערכת הבריאות בכלל. עם זאת, מנקודת המבט של תושבי הגליל, על משרד הבריאות להבטיח שהברכה לא תהפוך לקללה: על המשרד לוודא שההתפתחות הטכנולוגית לא תגדיל את הפערים בנגישות לבריאות, אלא תסייע להקטין אותם. יש לדאוג לכך שמתן שירות מרחוק לא יביא לסגירת שירותים פיזיים, וששירות פיזי שמקבלים תושבי המרכז לא יינתן מרחוק בגליל.

חוזר המנכ"ל בנושא מטיל על קופות החולים את האחריות לבחון את ההשפעה של שירותי בריאות הניתנים מרחוק על השירותים הפיזיים בעיקר באזורי הפריפריה. אולם במציאות הגירעונית של קופות החולים, משרד הבריאות הוא זה שצריך לקחת את האחריות, כדי להבטיח את האינטרס הציבורי ולא להשאיר את האחריות בידי הקופה בלבד.

ד״ר ספואת אבו ריא, ראש עיריית סח׳נין, עומד להציג בכנס את תכנית הפעולה שלו למימוש החזון אשר הכריז עליו עם כניסתו לתפקיד: סח׳נין- עיר מקדמת בריאות. במרכז התוכנית, שמבוססת על פיתוח תשתיות, העלאת מודעות ציבורית, חינוך לבריאות, שיתוף הציבור, ושיתוף פעולה האזורי, עומד פרויקט חשוב במיוחד: הקמת בית חולים בסכנין שישרת את תושבי סכנין והאזור. ד״ר אבו ריא קרא לרופאים ולכל העוסקים בתחום הבריאות להשתתף בכנס שיתקיים ב3 ליולי 2019 בעיר סכנין, והדגיש את חשיבות התרומה של כל הגורמים הרלוונטיים לשינוי המצב הקיים.

בנוסף הכנס יעסוק בהשמנת יתר בקרב ילדים, ויוצג בו מחקר מבריטניה המצביע על מודע לצמצום השמנה. הכנס יעסוק גם באתגרים של לב הגליל והמרחק מבתי החולים.

דיון נוסף בכנס הוא על הרפואה המגדרית. השוני בין גברים לנשים בטיפול רפואי הוא מעבר לגניקולוגיה, והיום אנחנו מבינים שהעובדה שרוב המחקרים הרפואיים נעשו על גברים, גם כאשר תוצאות המחקר השפיע שווה בשווה על גברים ונשים. בכנס נבקש להציע נקודת מבט מגדרית על נושא הטיפול הרפואי.
להרשמה כנסו לכאן

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן