Skip to content

צוות להבטחת טיפול אפקטיבי בתלונות יוצאי אתיופיה

היועץ המשפטי לממשלה וממלא מקום מפכ"ל המשטרה ופרקליט המדינה החליטו על הקמת צוות לטיפול אפקטיבי ויעיל בטיפול המשטרה ומח"ש בתלונות בני העדה. תוך כך דורשים פרקליטי משפחת סולמון טקה ז"ל, להעביר להם בדחיפות את חומרי החקירה, לפני החלטת הפרקליטות בענייני תיק השוטר ששוחרר ממעצר למעצר בית
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ומ"מ מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, הורו היום (שלישי) להקים צוות מיוחד, אשר יפעל להבטיח טיפול יעיל ואפקטיבי מצד משטרת ישראל והמחלקה לחקירות שוטרים בתלונות מצד ישראלים יוצאי אתיופיה, כך נמסר בהודעה משותפת למשטרת ישראל ולמשרד המשפטים.

על פי ההודעה הקמת הצוות באה בעקבות מספר התייעצויות שהתקיימו בימים האחרונים בצמרת משרד המשפטים, פיקוד המשטרה ומערכת אכיפת החוק על רקע האירועים שהתרחשו בעקבות אירוע מותו של סלומון טקה ז״ל, לרבות שתי ישיבות שהתקיימו בראשות היועץ המשפטי לממשלה עם נציגים של קהילת יוצאי אתיופיה, בהשתתפות מ"מ מפכ"ל המשטרה, מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור, פרקליט המדינה שי ניצן, נציגים של הפיקוד הבכיר במשטרת ישראל וגורמי התביעה המשטרתית, נציגים בכירים של יעוץ וחקיקה ופרקליטות המדינה, מנהלת מח"ש, וראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות.

בעקבות פגישות והתייעצויות אלו, הוחלט להקים צוות בכיר, אשר יניח בפני היועמ"ש לממשלה, מ״מ מפכ״ל המשטרה ופרקליט המדינה, תוך זמן קצר, מסקנות והמלצות אופרטיביות לשפר את המענה לתלונות כאמור.
בראש הצוות יעמדו המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ניהול ותפקידים מיוחדים) וסגן מפכ"ל משטרת ישראל.בצוות יהיו חברים: ראש אגף משאבי האנוש של משטרת ישראל, היועצת המשפטית של משטרת ישראל, ראש מחלקת משמעת של משטרת ישראל, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט פלילי), המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט ציבורי-מינהלי), המשנה לפרקליט המדינה (עניינים פליליים), וראשת המחלקה לחקירות שוטרים.הצוות ייעזר בעבודתו בגורמים מטעם משטרת ישראל, פרקליטות המדינה, היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות וגורמים רלוונטיים נוספים, לפי העניין. הצוות יפעל לגיבוש מסקנותיו והמלצותיו בהקדם, לשם הצגתם לאישור היועץ המשפטי לממשלה, מ״מ מפכ"ל המשטרה ופרקליט המדינה.
ישיבת מעקב ראשונה תיקבע בראשות היועץ המשפטי לממשלה בעוד כשבוע ימים, ובה גם יוצגו לוחות הזמנים להשלמת עבודת הצוות, שיהיו מהירים ככל האפשר.

הפגנות יוצאי אתיופיה (צילום ארכיון: ציפי מנשה)
הפגנות יוצאי אתיופיה (צילום ארכיון: ציפי מנשה)

העבירו לנו חומרים ולא נפנה לעליון

תוך כך פרקליטי משפחת  סולומון שיגרו היום מכתב בהול, בפעם השלישית, למחלקה לחקירות שוטרים, דרשו להעביר לידיהם את חומרי החקירה בטרם תחליט הפרקליטות על מצבו המשפטי של תיק החקירות של איש המשטרה ששוחר למעצר בית,  ובו התריעו: נעתור לבג"ץ אם לא תיענה בקשתנו לעיין בחומר החקירה ולהשמיע את עמדתנו לפני גיבוש החלטת פרקליט המדינה בדבר ההעמדה לדין של השוטר.

עורכי הדין ציינו במכתבם שבפעם הקודמת שביקשו לעיין בחקירה, נאמר להם שבקשתם תישקל עם השלמת החקירה ושבכל מקרה לא תתקבל החלטה לפני שיתאפשר למשפחה לפנות לבית המשפט. בקשתם מ-11 לחודש לא נענתה ואתמול הם פנו בבקשה מחודשת.

אתמול הודיעה מח"ש שהחקירה הסתיימה ושחומר החקירה הועבר לפרקליטות לצורך גיבוש החלטה. "למרות זאת, טרם קיבלנו את החלטתכם בעניין בקשתנו לעיין בחומר החקירה עם השלמת החקירה ובטרם גיבוש החלטה בדבר העמדה לדין", כתבו במכתב השלישי. "אנו שבים ומבקשים לקבל את החלטתכם בעניין כעת, ובטרם גיבוש החלטה בדבר העמדה לדין. ככל שהבקשה תידחה, או לא נקבל מענה עד יום ראשון – נפנה לבית המשפט בבקשת סעד מתאים".

חיזוק והעצמת הכלים הפיקודיים לטיפול בתלונות

במשטרה, גם במשרד היועה"מ, הבינו כי עליהם לעשות דבר מה נוסף, מעבר לחקירת מח"ש ומחאות יוצאי אתיופיה. והנה כי כן, יצאו היום עם החלטה להקים צוות מיוחד לטיפול בתלונות יוצאי אתיופיה. במשטרה מקווים שבכך תינתן תשובה על הפנמת המשטרה כי הטיפול בתלונות יוצאי אתיופיה
 "מדובר, בין היתר, בחיזוק ובהעצמת הכלים הפיקודיים שבידי המפקדים במשטרת ישראל לטיפול בתלונות כאמור" מסבירים  במשרדי המשפטים והמשטרה.

"הנושאים בהם יעסוק הצוות נדונו, כזכור, בחלקם בדו"ח מבקר המדינה משנת 2017, אשר עסק בטיפול המערכתי באלימות שוטרים, במסגרתו גובשו שורה של המלצות. כפי שקבע אז מבקר המדינה, מדובר בנושא אשר : ״מחייב פעולה מערכתית ומשולבת של מח"ש ומשטרת ישראל, אשר תבטיח בחינה שיטתית ונרחבת של המידע והתלונות המתקבלות. כל זאת לצורך הסקת מסקנות במישור הפלילי, המשמעתי והפיקודי״.

עוד נמסר כי הצוות מתבקש כעת, בהמשך לעבודה שכבר נעשתה בנושא, להמליץ על צעדים מעשיים על מנת להמשיך ולשפר את המענה של מח״ש ומשטרת ישראל ולהבטיח בכך טיפול מהיר ואפקטיבי בתלונות."הכול, כמובן, תוך שמירה על זכויות השוטרים, ובשים לב לצורך לאפשר למשטרת ישראל למלא את משימותיה כנדרש".

 

 

 

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן