Skip to content

דבש ניגר כמי נהר…שוק הדבש בישראל

40% מתצרוכת הדבש היא בראש השנה, ענף הדבש גלגל בשנה שעברה כ 170 מיליון שח, הצריכה השנתית נאמדת ב 4500 טון, את נתח השוק העיקרי, כ 55% מחזיקה "יד מרדכי" מקבוצת שטראוס
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

ראש השנה מהווה מוקד שיא לביקוש לדבש, למעשה החג אחראי לכ-40% ממכירות הענף וזו הזדמנות טובה לקבל מבט על השוק. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הצריכה המקומית השנתית נאמדת בכ-4,500 טון מדי שנה, בממוצע. התפוקה המקומית בדרך כלל אינה מספקת את כל הביקוש המקומי לדבש במדינת ישראל, על כן יבוא של דבש משלים את הביקושים. בשנת 2018 תצרוכת הדבש נאמדה בכ-4,600 טון דבש, ירידה של כ-2.2% ביחס לשנת 2017 (בה תצרוכת הדבש הסתכמה בכ-4,700 טון דבש).

דבש ניגר כמי נהר (צילום:דן בר דוב)

ענף הדבש גלגל בשנת 2018 סכום של כ-170 מיליון ₪, לעומת סכום של כ-175 מיליון ₪ בשנת 2017 (מכירות ברשתות השיווק ובחנויות מזון קמעונאיות). הירידה בפדיון מקורה בירידה במחיר הדבש לצרכן בשנת 2018 בשיעור של כ-1.1% בחישוב שנתי ובשל ירידה קלה בתצרוכת בשנה זו. על פי הערכות, השוק המבורקד מהווה כ-80% משוק הדבש בישראל.

נכון לשנת 2019, מחיר הדבש (לצרכן) ברשתות נע ברוב ימות השנה סביב מחיר של 40 ₪ לק"ג, פי 2 ממחיר הדבש ליצרן (המרווח מתחלק בין המשווקים לרשתות השיווק). יחד עם זאת, לקראת ראש השנה, נעשים מבצעים נרחבים, עקב התחרות בין הרשתות, ומחירו לצרכן יורד. על פי נתוני הלמ"ס, מחיר הדבש לצרכן (בחישוב שנתי) ירד בשנת 2018 בכ-1.1%, בשינוי מגמה משנה קודמת (בשנת 2017 עלה מחיר הדבש לצרכן בכ-0.4%).

הערכת דן אנד ברדסטריט לנתחי שוק בשוק המבורקד (המהווה כ-80% מהשוק הכללי): "יד מרדכי", מקבוצת "שטראוס", הינה מובילת השוק ומחזיקה בכ-55% מהשוק המבורקד, אחריה "מכוורת עמק חפר" עם כ-20% (כולל מכירות המותג הפרטי של שופרסל המיוצר על ידה) ו"מכוורת עין חרוד" עם כ-10% מהשוק המבורקד. יתר השוק, כ-15% באופן מצרפי, מיוחס למשווקים הקטנים ולמכוורות בוטיק, בהם "דבש שלנו", "משק לין", "מכוורת גליל" (קיבוץ שמיר), "ברקו" (למגזר החרדי) ועוד.

תפוקת הדבש בישראל בשנת 2018 עמדה על 3,600 טון, לעומת תפוקת דבש של 3,500 טון בשנת 2017 (עליה של כ-2.9%, בהמשך לעליה גדולה של כ-40% בשנת 2017). עלייה זו בייצור בשנתיים האחרונות נבעה משינויי מזג אוויר ברחבי הארץ שעודדו פריחה בעונת האביב, בכך היווה הייצור המקומי כ-78% מסך התצרוכת המקומית בשנת 2018, לעומת כ-74% מסך התצרוכת המקומית בשנת 2017. יבוא דבש לישראל בשנת 2018 הסתכם בכ-1,000 טון, לעומת כ-1,200 בשנת 2017. יבוא הדבש בשנת  נועד להשלים את הביקושים, בשל היקפי הייצור הגבוהים נרשמה ירידה ביבוא הדבש.

על פי נתוני מועצת הדבש פועלים כיום בישראל כ-510 דבוראים, מתוכם כ-100 דבוראים אחראים על למעלה מ-80% מהתפוקה הענפית. יתר הדבוראים כוללים עסקים קטנים יותר, מכוורות בוטיק, חובבים, וכאלה שעבורם דבש אינו מהווה תחום העיסוק העיקרי. דבוראים אלה מפעילים כ-120,000 כוורות הפזורות ברחבי הארץ, מתוכן מוצבות 80,000 כוורות באזורי גידולים חקלאיים להאבקה. היבול הממוצע בכל כוורת נאמד בכ-30 ק"ג בשנת 2018.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן