בשבת חורפית כייף להתעורר לניחוח של חמין שנאפה לאיטו . לכל עדה החמין שלה, אני מביאה מקבץ של 3 סירי חמין, שאני קוראת להם חמין קיבוץ גלויות
בשבת חורפית כייף להתעורר לניחוח של חמין שנאפה לאיטו . לכל עדה החמין שלה, אני מביאה מקבץ של 3 סירי חמין, שאני קוראת להם חמין קיבוץ גלויות
בשבת חורפית כייף להתעורר לניחוח של חמין שנאפה לאיטו . לכל עדה החמין שלה, אני מביאה מקבץ של 3 סירי חמין, שאני קוראת להם חמין קיבוץ גלויות
המושג חמין בא מהמילה חם באידיש נקרא טשאָלנט או צ'ולנט ובערבית סחינה או תבית
המאכל נוצר מהצורך למצוא אוכל חם לשבת שבה אסור לחמם. את סיר החמין מתמינים בתנור לפני כניסת השבת ומוצאים לקראת ארוחת הצהרים בשבת . הוא מכיל את כל אבות המזון ומשמש ארוחה מלאה ומשביעה וזולה.
כמספר עדות ישראל מספר מתכוני החמין השונים. ותמיד יש מה לשדרג ובמה להעשיר .
חמין קטניות בסיר חשמלי
חמין קטניות ובשר, מזין ומשביע שפשוט יש בו הכל: בשר, קטניות, תפוחי אדמה, ועוד שקיות מלאות בכל טוב ואצלנו גולת הכותרת היא הקשקע, או קציצת בשר מתקתקה מהמטבח המרוקאי
מצרכים (7-9 מנות)
1 בצל
מעט שמן
2 כוס שעועית מושרה 12 שעות לפחות
½1 ק"ג בשר מס' 8 או אוסבוקו (אני מחלקת לארבע ניתן לחתוך לקוביות או להשאיר שלם)
2-3 חתיכות רגל פרה (אפשר לשים יותר אם אוהבים)
8 תפוחי אדמה קטנים, מקולפים
4-8 ביצים
1 ראש שום
4 שיזיפים מיובשים
1 חבילה קשקע ממולא
תבלינים
2 כפות כמון
1 כף פפריקה מתוקה
כף אבקת מרק ביתית
1 כף תבלין בצל/ מרק בצל
1 כפית פלפל לבן
1 כף דבש או סילאן
ההכנה
לקציצת בשר מתקתקה
300 גרם בשר טחון
100 גרם אגוזים טחונים
2 ביצים
2 כפות פירורי לחם
¼ כפית מלח
1 כפית פלפל שחור2
כפיות קינמון
¼ כפית זנגוויל2
כפות סוכר
¼כפית אגוז מוסקט
1 כף שמן
ציוד נדרש:
שקית בד
הכנת קציצת הבשר
החיטה
1 כוס חיטה
1 כפית מלח
½ כפית פפריקה
1 כפית כמון
½ כפית פלפל לבן
4 שיני שום ומעל
2 כפות שמן.
שקית קוקי
ההכנה
בישול בסיר בישול איטי
*שוס נוסף הוא לעטוף ג'חנון בנייר אפיה להכניס לשקית קוקי ולהניח מעל הסיר
חמין פסטה או עוף ופסטה בתנור
חמין קל יותר לעכול מחמין הקטניות, מתאים לקיץ ולסתיו
מצרכים
חלקי עוף כמספר הסועדים (אני השתמשתי בכרעיים ובכנפיים)
1 חבילהספגטי מס' 12 מבושלים 2-3 דקות פחות מהרשום על האריזה
1 כוס גזר גמדי /או גזר חתוך גס
2-5 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לפרוסות
למרינדה לעוף
לערבב קטשופ , צ'ילי, חרדל
לערבב ולעסות את חלקי העוף
לרוטב לפסטה
1 בצל גדול קצוץ גס
4 שיני שום פרוסות
1 קופסה רסק עגבניות
¼-1 כף צ'ילי גרוס
1 כף אבקת מרק ביתית
מלח,פלפל שחור
½ כוס מים
הכנת הרוטב
הרכבה בסיר שטוח
האפייה
לחמם תנור ל200 מעלות לאפות כשעה
להוריד את חום התנור ל 120 מעלות ולאפות כל הלילה
לקיצור דרך
לאפות שעתיים ב200 מעלות
להוריד כיסוי ולאפות כחצי שעה בחום של 160 מעלות עד השחמה.
חמין ממולאים
חמין שלמדתי להכין מסבתא רבה של חברה , היא נהגה לטגן את כל הירקות אני מוותרת על הטיגון ועדיין מתקבל חמין מאלף.
הירקות למילוי
4 בצלים גדולים קלופים
חורצים חתך עמוק לאורך הבצלים כמעט עד מחצית הבצל
מסדרים בצלחת מכסים ומכנסים למקרו ל-6 דקות
מקררים מפרידים את שכבות הבצל לעלים מניחים עלה בצל על משטח עבודה וממלאים בעזרת כף מהמילוי ומגלגלים מקצה לקצה תוך כדי הידוק בעזרת אצבעות הידיים כך שהמילוי יישאר בפנים
מניחים בתחתית הסיר כשהפתח כלפי מטה.
12 קישואים קטנים מרוקנים בעזרת מרוקן ירקות
12 חצילונים קטנים מרוקנים בעזרת מרוקן ירקות
6 עגבניות קשות מורקנות בעזרת כפית
המילויי
2 כוסות אורז עגול
600 גרם בשר כבש קצוץ גס(אני השתמשתי בחצי כבש טחון וחצי הודו אדום טחון(
1 כוס בצל לבן קצוץ דק
1 כוס צנוברים קלויים (אפשר לותר- הסבתא היתה אומרת רק לחגיגות ביום יום חבל על הכסף)
4 שיני שום קצוצות
מחצית מכל מה שרוקנו (פנים העגבניות הקישואים והחצילים)
4 עגבניות קצוצות
½ כוס פטרוזליה קצוצה
½ כוס עלי סלרי קצוצים
½ כף נענע יבשה
1כפית בהרט
1 כפית פלפל שחור טחון
½ כפית אגוז מוסקט מגורר
½ כף מלח
1כפית קינמון(לא חובה(
2 כפות רכז רימונים (לא חובה, אבל מומלץ מאוד(
לערבב הכל היטב
ולמלא את הירקות עד 3/4 מהקיבולת
בשלב זה סבתא מטגנת את החצילים והקישואים אבל מאחר ואני חוסכת בשומן ויתרתי על הטיגון
מפזרים את הירקות שנשארו לנו מהריקון( במקור מפזרים קוביות שומן כבש ואפשר לשים גם פרוסות תפוחי אדמה) ומעליהם מסדרים את את הירקות במעגלים .להקפיד שהחלק הפתוח בבצל יהיה כלפי מטה
מכינים רוטב
מרתיחים בסיר
1 ליטר מים
½ כוס שמן זית
¼ כוס מיץ לימון
1-2 כפות סילאן
2 כפות רכז רימונים(לא חובה)
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
כף תבלין בצל או אבקת מרק בצל
יוצקים בזהירות את הרוטב עד כיסוי הממולאים אם חסר ניתן להוסיף מים רותחים מניחים נייר פרגמנט על הסיר סוגרים עם ניר כסף ומכסים במכסה. מביאים לרתיחה (לפעמים מכינה מראש ובשלב זה מכניסה להקפאה)
בערב שישי לפני כניסת שבת מרתיחים ומניחים על הפלטה או בתנור בחום נמוך ל10-16 שעות במהלך הבישול יש לבדוק שלא חסר נוזלים.
בשבת הבית מתמלא מריחו של החמין , צבעו שחום והוא טעים ביותר.
ההגשה
בכל המתכונים ניתן להחליף תבלינים ועשבי תיבול ולהתאמם לטעמכם
אפשר להחליף חלק מעשבי התיבול במה שאוהבים .
בקיצור
עופו על כנפי הדמיון
ובשלו באהבה לאנשים שאתם אוהבים
המושג חמין בא מהמילה חם באידיש נקרא טשאָלנט או צ'ולנט ובערבית סחינה או תבית
המאכל נוצר מהצורך למצוא אוכל חם לשבת שבה אסור לחמם. את סיר החמין מתמינים בתנור לפני כניסת השבת ומוצאים לקראת ארוחת הצהרים בשבת . הוא מכיל את כל אבות המזון ומשמש ארוחה מלאה ומשביעה וזולה.
כמספר עדות ישראל מספר מתכוני החמין השונים. ותמיד יש מה לשדרג ובמה להעשיר .
חמין קטניות בסיר חשמלי
חמין קטניות ובשר, מזין ומשביע שפשוט יש בו הכל: בשר, קטניות, תפוחי אדמה, ועוד שקיות מלאות בכל טוב ואצלנו גולת הכותרת היא הקשקע, או קציצת בשר מתקתקה מהמטבח המרוקאי
מצרכים (7-9 מנות)
1 בצל
מעט שמן
2 כוס שעועית מושרה 12 שעות לפחות
½1 ק"ג בשר מס' 8 או אוסבוקו (אני מחלקת לארבע ניתן לחתוך לקוביות או להשאיר שלם)
2-3 חתיכות רגל פרה (אפשר לשים יותר אם אוהבים)
8 תפוחי אדמה קטנים, מקולפים
4-8 ביצים
1 ראש שום
4 שיזיפים מיובשים
1 חבילה קשקע ממולא
תבלינים
2 כפות כמון
1 כף פפריקה מתוקה
כף אבקת מרק ביתית
1 כף תבלין בצל/ מרק בצל
1 כפית פלפל לבן
1 כף דבש או סילאן
ההכנה
לקציצת בשר מתקתקה
300 גרם בשר טחון
100 גרם אגוזים טחונים
2 ביצים
2 כפות פירורי לחם
¼ כפית מלח
1 כפית פלפל שחור2
כפיות קינמון
¼ כפית זנגוויל2
כפות סוכר
¼כפית אגוז מוסקט
1 כף שמן
ציוד נדרש:
שקית בד
הכנת קציצת הבשר
החיטה
1 כוס חיטה
1 כפית מלח
½ כפית פפריקה
1 כפית כמון
½ כפית פלפל לבן
4 שיני שום ומעל
2 כפות שמן.
שקית קוקי
ההכנה
בישול בסיר בישול איטי
*שוס נוסף הוא לעטוף ג'חנון בנייר אפיה להכניס לשקית קוקי ולהניח מעל הסיר
חמין פסטה או עוף ופסטה בתנור
חמין קל יותר לעכול מחמין הקטניות, מתאים לקיץ ולסתיו
מצרכים
חלקי עוף כמספר הסועדים (אני השתמשתי בכרעיים ובכנפיים)
1 חבילהספגטי מס' 12 מבושלים 2-3 דקות פחות מהרשום על האריזה
1 כוס גזר גמדי /או גזר חתוך גס
2-5 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לפרוסות
למרינדה לעוף
לערבב קטשופ , צ'ילי, חרדל
לערבב ולעסות את חלקי העוף
לרוטב לפסטה
1 בצל גדול קצוץ גס
4 שיני שום פרוסות
1 קופסה רסק עגבניות
¼-1 כף צ'ילי גרוס
1 כף אבקת מרק ביתית
מלח,פלפל שחור
½ כוס מים
הכנת הרוטב
הרכבה בסיר שטוח
האפייה
לחמם תנור ל200 מעלות לאפות כשעה
להוריד את חום התנור ל 120 מעלות ולאפות כל הלילה
לקיצור דרך
לאפות שעתיים ב200 מעלות
להוריד כיסוי ולאפות כחצי שעה בחום של 160 מעלות עד השחמה.
חמין ממולאים
חמין שלמדתי להכין מסבתא רבה של חברה , היא נהגה לטגן את כל הירקות אני מוותרת על הטיגון ועדיין מתקבל חמין מאלף.
הירקות למילוי
4 בצלים גדולים קלופים
חורצים חתך עמוק לאורך הבצלים כמעט עד מחצית הבצל
מסדרים בצלחת מכסים ומכנסים למקרו ל-6 דקות
מקררים מפרידים את שכבות הבצל לעלים מניחים עלה בצל על משטח עבודה וממלאים בעזרת כף מהמילוי ומגלגלים מקצה לקצה תוך כדי הידוק בעזרת אצבעות הידיים כך שהמילוי יישאר בפנים
מניחים בתחתית הסיר כשהפתח כלפי מטה.
12 קישואים קטנים מרוקנים בעזרת מרוקן ירקות
12 חצילונים קטנים מרוקנים בעזרת מרוקן ירקות
6 עגבניות קשות מורקנות בעזרת כפית
המילויי
2 כוסות אורז עגול
600 גרם בשר כבש קצוץ גס(אני השתמשתי בחצי כבש טחון וחצי הודו אדום טחון(
1 כוס בצל לבן קצוץ דק
1 כוס צנוברים קלויים (אפשר לותר- הסבתא היתה אומרת רק לחגיגות ביום יום חבל על הכסף)
4 שיני שום קצוצות
מחצית מכל מה שרוקנו (פנים העגבניות הקישואים והחצילים)
4 עגבניות קצוצות
½ כוס פטרוזליה קצוצה
½ כוס עלי סלרי קצוצים
½ כף נענע יבשה
1כפית בהרט
1 כפית פלפל שחור טחון
½ כפית אגוז מוסקט מגורר
½ כף מלח
1כפית קינמון(לא חובה(
2 כפות רכז רימונים (לא חובה, אבל מומלץ מאוד(
לערבב הכל היטב
ולמלא את הירקות עד 3/4 מהקיבולת
בשלב זה סבתא מטגנת את החצילים והקישואים אבל מאחר ואני חוסכת בשומן ויתרתי על הטיגון
מפזרים את הירקות שנשארו לנו מהריקון( במקור מפזרים קוביות שומן כבש ואפשר לשים גם פרוסות תפוחי אדמה) ומעליהם מסדרים את את הירקות במעגלים .להקפיד שהחלק הפתוח בבצל יהיה כלפי מטה
מכינים רוטב
מרתיחים בסיר
1 ליטר מים
½ כוס שמן זית
¼ כוס מיץ לימון
1-2 כפות סילאן
2 כפות רכז רימונים(לא חובה)
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
כף תבלין בצל או אבקת מרק בצל
יוצקים בזהירות את הרוטב עד כיסוי הממולאים אם חסר ניתן להוסיף מים רותחים מניחים נייר פרגמנט על הסיר סוגרים עם ניר כסף ומכסים במכסה. מביאים לרתיחה (לפעמים מכינה מראש ובשלב זה מכניסה להקפאה)
בערב שישי לפני כניסת שבת מרתיחים ומניחים על הפלטה או בתנור בחום נמוך ל10-16 שעות במהלך הבישול יש לבדוק שלא חסר נוזלים.
בשבת הבית מתמלא מריחו של החמין , צבעו שחום והוא טעים ביותר.
ההגשה
בכל המתכונים ניתן להחליף תבלינים ועשבי תיבול ולהתאמם לטעמכם
אפשר להחליף חלק מעשבי התיבול במה שאוהבים .
בקיצור
עופו על כנפי הדמיון
ובשלו באהבה לאנשים שאתם אוהבים