Skip to content

אז מה עושים בבקעת הירדן ?

אזור בקעת הירדן הוא שילוב קסום של נופים מדהימים, אטרקציות תיירותיות, שרידים ארכיאולוגיים, חקלאות מתקדמת, טבע מופלא, שקט ופסטורליה וכמובן אנשים חמים ומכניסי אורחים.
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

מרחב בקעת הירדן הוא בין חבלי הארץ המרשימים ביותר שארצנו התברכה בהם, נופים בהם תמצאו  מדרונות תלולים, גאיות עמוקים, מצוקים, נחלים ומערות. בחורף ובאביב מתכסה המרחב בעשב ירוק ניגוד מוחלט לצהוב שמאפיין את האזור בעונת הקיץ החמה (מאד). בקעת הירדן משתרעת על פני חבל ארץ רחב בעל תבנית נוף ייחודית. במרחק נסיעה של כשעה ממרכז הארץ, ייחשף בפניכם סיפור הצלחה ישראלי של מתיישבי הבקעה שהפריחו ומפריחים את השממה, בעמל רב, בנחישות ובהתמדה. כאן תמצאו את ארץ המרדפים, ארץ המנזרים, מעיינות מים במדבר, אתרים היסטוריים כמו קאסר אל יהוד ואתר הגלגל, מסלולי ג'יפים, מסלולי אופניים, מסלולים רגליים, תצפיות מרהיבות ותיירות חקלאית ייחודית.

תמרים,הגידול העיקרי בבקעה (צילום דן בר דוב)
תמרים,הגידול העיקרי בבקעה (צילום דן בר דוב)

בקעת הירדן מאופיינת כאזור ייחודי למטייל בתוואי נוף המושפע מהשבר הסורי אפריקאי. בין אטרקציות הטבע הייחודיות באזור, ניתן למצוא את: גבעות החוואר הלבנבנות, גאון הירדן, מצפור הסרטבה ושמורות הטבע של אום זוקא, ואדי אחמר ועיינות פצאל ועוד שפע של מסלולי תיירות מרהיבים ואטרקציות.

תמר המג'הול בבקעת הירדן טעים במיוחד (צילום דן בר דוב)
תמר המג'הול בבקעת הירדן טעים במיוחד (צילום דן בר דוב)

מועצה אזורית בקעת הירדן נוסדה בשנת 1980, ומשתרעת בשטח שבין המורדות המזרחיים של הרי שומרון במערב ובין נהר הירדן במזרח, כאשר שטח המועצה הוא 860,000 דונם. האזור הפך לחבל התיישבות של 21 יישובים, כאשר הראשון הוקם בשנת 1968 והאחרון בשנת 2002. החלק המרכזי של המועצה עובר בתחתית הבקעה, דרך כביש מס' 90 ומחבר את יישובי המועצה מצומת אלמוג ודרך עוקף יריחו. חלקו השני של המועצה הוא דרך כביש אלון ומורדות הרי שומרון.  החקלאות היא מרכיב חשוב  בעיסוקם של תושבי הבקעה, מטעי התמרים הרבים שתראו לאורך הדרך הם חלק חשוב בין ענפי החקלאות שכוללים גם כרמים, ירקות, תבלינים, פרחים ועוד אשר רובם מיועדים לייצוא.

גיא לי קפה במושב נעמה (צילום דן בר דוב)
גיא לי קפה במושב נעמה (צילום דן בר דוב)
ליאורה חסון אמו של גיא שהקים את גיא לי קפה (צילום דן בר דוב)
ליאורה חסון אמו של גיא שהקים את גיא לי קפה (צילום דן בר דוב)

שנת הקורונה מזמנת לנו הזדמנות להכיר יותר את מה שיש לארצנו להציע, ואין כמו עונת החורף והאביב להכיר את האטרקציות התיירותיות  שיש לבקעת הירדן להציע ומסתבר שיש לה הרבה מאד. אנשי משרד התיירות יחד עם אנשי תיירות בקעת הירדן לקחו אותנו, קבוצת עיתונאים, לטעימה מהשפע  התיירותי שיש בבקעה. את היום אנחנו פותחים ב"גיא לי קפה" במושב נעמה שעל כביש 90.. גיא לי קפה היא  פינת חמד שהוקמה על ידי  גיא חסון בן המושב וליהי שידלו חברתו .השניים רצו ליצור פינה חמה למטיילים באזור ולתושבי הבקעה. למרבה הצער גיא הפעיל את המקום רק מספר חודשים. ב-13 באוגוסט נפל גיא במלחמת לבנון השנייה. אימו ליאורה חקלאית מראשוני המושב דואגת לשמר את זכרו ולספר את סיפורו . את בית הקפה מפעיל היום מנו (עמנואל) נהורי, תוכלו לקבל שם קפה משובח, כריכים (שנאפים במקום) מעולים) סלטים, פסטות ועוד.

חממות במו"פ בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
חממות במו"פ בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)
מפירות המחקר של מו"ס בקעת הירדן (צילום דן בר דוב)

משם אנחנו פונים למו"פ בקעת הירדן. מרכז המחקר ופיתוח החקלאי בבקעת הירדן. זהו אחד ממרכזי המחקר הפועלים ברחבי הארץ במסגרת הפעילות הארצית של מחקר ופיתוח חקלאי אזורי יישומי של מדינת ישראל.  מרכז המחקר של מו"פ בקעת הירדן הינו תחנת צבי הממוקמת במרכז הבקעה מול קבוץ גלגל. תחנת הניסויים נקראת ע"ש צבי יעקבי שהיה מדריך וחוקר כהוקרה על פועלו ותרומתו להתיישבות בבקעת הירדן בענף הפרחים. תחנת המחקר מאפשרת לקהל הרחב לבקר בתחומה, לשמוע על המשימות והאתגרים העומדים בפני אנשי תחנת המחקר, לבקר בחממות בהן ניתן להתרשם מגידולים ייחודיים. בקרוב יפתח במקום מרכז מבקרים חדשני

היישוב הצעיר רותם (צילום דן בר דוב)
היישוב הצעיר רותם (צילום דן בר דוב)

הישוב רותם הוא ישוב צעיר הממוקם בצפון בקעת הירדן, מיקומו הייחודי של הישוב בראש הר המשקיף על הרי הגלעד ועמק בית שאן מעניקים תמונת נוף ייחודית. הישוב הוקם כהיאחזות נח"ל בשנות השמונים ומאוחר  יותר נעזב לאנחות, בשנת 2001  הוא אוזרח על ידי קבוצת צעירים כשהמנוע מאחורי האזרוח היא אישה נמרצת, מקסימה ומלאת כריזמה בשם שירה עמוסי ,אותה תוכלו לפגוש בטנא ירוק. כיום חיות ברותם כ 50 משפחות דתיות וחילוניות, בעלות זיקה חזקה לטבע שייצרו יישוב מקסים עם הווי מיוחד.  ברותם תוכלו להתרשם גם מחוות הבמבוקים של גיא  עם 25 מינים מיוחדים מרחבי העולם. גיא יספר  לכם את סיפורו הייחודי של הבמבוק ויסייר אתכם ברחבי החווה. בחווה מתקיימות סדנאות, קמפינג ואירועים קהילתיים ופרטיים.  חוות טנא ירוק אף היא ביישוב רותם,  היא חווה חקלאית אורגנית המקדמת את אהבת הארץ ושמירת הסביבה. את המשק מנהלים משפחת עמוסי (שירה ודידי ) ושבעת ילדיהם וצוות עובדים המגיעים מרקעים שונים ומגוונים שעבורם העבודה בחווה מהווה גם כלי להתפתחות אישית. בחווה- מטעי זיתים, תמרים, עדר כבשים, עיזים וחאן אירוח המשלב סדנאות חקלאיות.

חוות הבמבוק של גיא ברותם (צילום דן בר דוב)
חוות הבמבוק של גיא ברותם (צילום דן בר דוב)
חוות הבמבוק של גיא ברותם (צילום דן בר דוב)
חוות הבמבוק של גיא ברותם (צילום דן בר דוב)

ברותם פגשנו גם את אורית  (רעייתן של גיא מהבמבוקים )בחנותה הקוסמטיקה הטבעית הקסומה שלה "שפע בריאות". אורית נטורופטית בהכשרתה הסבירה סגולות צמחי המרפא מהם היא רוקחת את מוצריה שהם 100% טבעיים. אורית עורכת במקום גם סדנאות (יש לתאם מראש טרם ההגעה)

מוצרי הקוסמטיקה הטבעיים של אורית ברותם (צילום דן בר דוב)
מוצרי הקוסמטיקה הטבעיים של אורית ברותם (צילום דן בר דוב)

כמובן, אי אפשר לעבור בבקעה מבלי לעצור במפגש הבקעה, אז את ארוחת הצהריים אנחנו אוכלים ב "קפה קפה" שבמפגש הבקעה שם מארח אותנו  מומי כהן בעל המקום  בחדר vip לארוחת צהריים מעולה (פיש אנד צ'יפס מפתיעים ומעולים), מומלץ בחום.

קפה קפה במפגש הבקעה (צילום דן בר דוב)
קפה קפה במפגש הבקעה (צילום דן בר דוב)

תחנתנו האחרונה היא אצל סילבי וחיים אורן, בעלי משק אורן. תושבים וותיקים במושב נתיב הגדוד שהתנסו במגוון גידולים במהלך השנים ובשנים האחרונות החליטו לגדל עצי ארגן. עצים שמהם מפיקים את שמן הארגן יקר הערך. השמן מצוין לטיפול בכוויות, מחזק את המערכת החיסונית, מוריד כולסטרול ולחץ דם, ויש לו עוד סגולות רבות. חיים התוודע לעץ לראשונה בביקור במרוקו, וכמי שהתמחה בכלל בגידול ענבים ותאנים, הבין שעצי הארגן שגדלים במרוקו עשויים להתאים לאקלים החם השורר בבקעה, ופיתח זן מיוחד של עצי ארגן המתאימים לגידול באזור. בסיור שיערכו לכם בני הזוג תגלו עובדות מרתקות על הארגן, על תהליך הגידול ועל הפקת השמן. המשק פתוח למבקרים המעוניינים להתרשם מקרוב מהחקלאות בבקעה בכלל וייצור שמן הארגן בפרט. לאחרונה פתחו בני הזוג גם מספר חדרי אירוח המתאימים למשפחות.

אגוז הארגן ממנו מפיקים את שמן הארגן במשק אורן (צילום דן בר דוב)
אגוז הארגן ממנו מפיקים את שמן הארגן במשק אורן (צילום דן בר דוב)
אגוז הארגן ממנו מפיקים את שמן הארגן במשק אורן (צילום דן בר דוב)
אגוז הארגן ממנו מפיקים את שמן הארגן במשק אורן (צילום דן בר דוב)

בקיצור בקעת הירדן מחכה לכם עם שפע של אטרקציות, אתרים מעניינים ובעיקר אנשים שישמחו לארח אתכם בחום.

צילום דן בר דוב
צילום דן בר דוב
צילום דן בר דוב
צילום דן בר דוב

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן