סדרת הטלוויזיה "צ'רנוביל" של היוצר קרייג מאזין ובבימויו של יוהאן רנק, זוכה לעניין רב ולרייטינג גבוה במיוחד. זו מיני סדרה בת חמישה פרקים מבית HBO העוקבת אחר נשים וגברים שהקריבו את חייהם במטרה להציל את אירופה מאסון ומקטסטרופה שקשה לדמיין, בעודם נאלצים להיאבק בתרבות של דיס אינפורמציה ותוך מאבק עם הממשל הקומוניסטי שניסה להסתיר את הכישלון והסכנה כמעט בכל מחיר.
מיני סדרה מבית HBO ו-SKY
"צ'רנוביל" היא מיני סדרה בת חמישה פרקים מסוגת דרמה היסטורית. הסדרה נכתבה ונוצרה על ידי קרייג מאזין והבמאי הוא יוהאן רנק. הסדרה הופקה על יד רשת HBO בשיתוף עם SKY, העלילה מתארת את תאונת הגרעין שקרתה בצ'רנוביל ב-26 באפריל 1986, בשעה 1:23 לפנות בוקר.
צוות השחקנים במיני סדרה הבריטית כולל בעיקר שחקנים אירופיים מוכרים כמו ג'ארד האריס, אמילי ווטסון, פול ריטר, ג'סי באקלי, אדריאן רולינס וסטלאן סקארסגארד. הסדרה עלתה לשידור בארצות הברית בשנת 2019 וזכתה לביקורות מעולות ולשלל שבחים מצד המבקרים. כמו כן, הסדרה שודרה במקביל לארצות הברית גם בישראל וזכתה לביקורות מעולות ולעניין רב.
עלילה מרתקת ומעוררת מחשבה
סדרת הדרמה ההיסטורית עוקבת אחר נשים וגברים שנמצאו בחזית המאבק בזמן תאונת הגרעין, תאונה שאיימה להוביל את כל אירופה לקטסטרופה. הממשל הקומוניסטי ניסה ככל יכולתו להחריש את התאונה ולהסתיר את האירוע החמור ואת ממדי האסון. הסדרה עוקבת בין היתר אחר הכימאי הסובייטי ואלרי לגאסוב שמונה על ידי הרשות המבצעת בברית המועצות לחקור את נסיבות התאונה והטיפול במקרה. ואלרי לגאסוב היה למעשה אחד הראשונים להבין את ממדי האסון והשלכותיו, הוא נאלץ להיאבק עם גורמים בממשל ועם מנהלי הכור.
העלילה עוקבת גם אחרי אולנה חומיוק בגילומה של ווטסון, פיזיקאית גרעינית שיצאה לחקור ולפתור את התעלומה מאחורי התאונה בכור הגרעיני והטיפול הכושל באירוע. בנוסף, "צ'רונביל" עוקבת אחר העלילה של נשים וגברים שהקריבו את חייהם כדי לטפל בתאונה מיד לאחר שהיא התרחשה. בין היתר, הסדרה מתארת את קורותיו של הכבאי וסילי איגנטנקו שהיה מהכבאים הראשונים שנהרגו באסון בכור הגרעיני בגלל חשיפה לקרינה רדיואקטיבית בזמן כיבוי האש בכור. רעייתו של הכבאי הייתה בהריון בזמן התאונה, היא ליוותה את בעלה הכבאי שאושפז בבית החולים במצב אנוש בגלל החשיפה לקרינה, והוא נפטר לאחר כשבועיים.
אגב, אשתו של הכבאי האשימה את ההפקה בסילוף המקרה, ולטענתה היא נאבקה ברשויות כדי לשהות לצד בעלה שאושפז במצב קשה. לדבריה היא ישנה איתו במיטתו בבית החולים למרות הריונה, ועקב החשיפה לקרינה הרדיואקטיבית התינוק שנולד לה מת לאחר כמה שעות מרגע לידתו.
לגאסו שנשלח מטעם הרשויות בברית המועצות להסביר את האירוע בפני הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, נאלץ לשקר בעדותו. הוא סיפר בדיון כי התאונה בכור הגרעיני התרחשה בגלל טעות אנוש של מפעיל בכור. כאשר החל המשפט נגד האחראים לתאונה, לגאסוב התייסר האם לחשוף את האמת ולבסוף הוא החליט לספר בדיוק מה קרה ולהציג את הכשל התכנוני בבניית הכור.
בסוף הפרק האחרון של המיני סדרה, מסופר המקרה כפי שהוא התרחש במציאות. אגב, לגאסוב התאבד ב-1988, כשנתיים לאחר הפיצוץ בכור הגרעיני.
הסדרה "צ'רנוביל" זכתה לפרסים רבים, ביניהם פרס אמי ופרס גלובוס הזהב. ב-2020 הסדרה זכתה בפרס באפט"א וג'ארד האריס זכה בפרס השחקן המצטיין.
הסדרה מעוררת מחשבה ומהווה חשיפה של ממש לשיטת הממשל שהייתה נהוגה בזמן הממשל הקומוניסטי בעבר הלא רחוק. זו סדרה חובה לכל אחד או אחת, וניתן לצפות בה באמצעות צפייה ישירה וליהנות מבינ'ג מרתק וייחודי מסוגו.