Skip to content

רשת אלג'זירה פנתה רשמית לבית הדין בהאג לחקור ולהעמיד לדין את האחראים להריגתה של העיתונאית אבו עקלה

רשת החדשות גיבתה את פנייתה במסמכים וסרטוני ווידאו חדשים, כך לטענת הרשת. עורך הדין של הרשת אמר עם הגשת הבקשה: "זה לא אירוע בודד, זה הרג שהוא חלק מדפוס רחב יותר שהתביעה צריכה לחקור כדי לזהות את האחראים להריגה, ולהגיש נגדם כתבי אישום". לפיד: "אף אחד לא יחקור את חיילי צה"ל ולא יטיף לנו מוסר"
פחות מדקה זמן קריאה: דקות

רשת התקשורת אל-ג'זירה הגישה היום (שלישי) בקשה רשמית לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בהאג לחקור ולהעמיד לדין את האחראים להריגתה של העיתונאית הפלסטינית-אמריקאית הוותיקה שירין אבו עקלה. כך מדווחת היום הרשת באתרה.  אבו עקלה, כתבת טלוויזיה באל-ג'זירה במשך 25 שנה, נהרגה בידי כוחות ישראליים ב-11 במאי בעת שסיקרה פשיטה של הצבא הישראלי על מחנה פליטים בג'נין שבצפון הגדה המערבית. עקלה ילידת ירושלים בת ה-51 ואזרחית ארה"ב הייתה שם דבר ועיתונאית מוערכת שנתנה קול לפלסטינים באמצעות סיקורה את הכיבוש הישראלי.
בספטמבר 2022 פרסם צה"ל את תחקיר הירי שארך ארבעה חודשים. על פי התחקיר הצבא מודה כי בסבירות גבוהה, הכתבת הפלסטינית נפגעה מאש ישראלית. לפי התחקירים, זמן קצר קודם לכן נורו יריות מהאזור הסמוך למקום שבו היתה אבו עאקלה, לעבר שיירה של כלי רכב צבאיים שנכנסה לעיר כחלק ממבצע למעצר מבוקשים. חייל מיחידת המסתערבים דובדבן דיווח שזיהה חמוש שירה לעבר הכוח, פתח באש ממרחק של כ-200 מטרים וכנראה פגע בעיתונאית. על פי התחקיר החייל השתמש ברובה קלעים, המצויד בכוונת הוא ישב בתוך רכב ממוגן ירי מסוג "דוד" והביט דרך הכוונת, תוך שימוש בחרך ירי ברכב. שדה הראייה שלו היה מוגבל והוא פעל באזור שבו נורתה אש כבדה יחסית על כוחות צה"ל. הירי, לפי סדרת התחקירים הצה"לית, התבסס על טעות בזיהוי: החייל לא החטיא את מטרתו, אלא סבר שהוא מכוון למטרה הנכונה. אלה היו גם הדיווחים שלו ברשת הקשר, לפני ואחרי הירי.

שירין אבו עקאלה (צילום: אל ג'זירה לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

הבקשה של הרשת, כך נמסר, כוללת תיק על חקירה מקיפה בת שישה חודשים של אל-ג'זירה, שאוספת את כל הראיות הזמינות של עדי ראייה וצילומי וידאו, כמו גם חומר חדש על הריגתו של אבו עקלה. על פי אלג'זירה הבקשה שהוגשה לבית הדין הפלילי הבינלאומי מוצגת "בהקשר של מתקפה רחבה יותר על אל-ג'זירה, ועיתונאים בפלסטין", אמר רודני דיקסון KC, עורך דין של אל-ג'זירה, בהתייחסו לתקריות כמו הפצצת המשרד של הרשת בעזה ב-15 במאי 2021.  "זה לא אירוע בודד, זה הרג שהוא חלק מדפוס רחב יותר שהתביעה צריכה לחקור כדי לזהות את האחראים להריגה, ולהגיש נגדם כתבי אישום", אמר.  "ההתמקדות היא בשירין, וההרג המסוים הזה, ההרג השערורייתי הזה. אבל הראיות שאנחנו מגישים בוחנות את כל המעשים נגד אל-ג'זירה משום שהיא הותקפה כארגון תקשורת בינלאומי. "והראיות מראות שמה שהרשויות [הישראליות] מנסות לעשות זה לסתום את הפה", אמר דיקסון לאל-ג'זירה. ברשת מקווים שהתובעת של בית הדין הפלילי הבינלאומי "אכן תפתח בחקירת המקרה הזה" לאחר בקשת הרשת, אמר דיקסון. בקשת ההתארגנות משלימה את התלונה שהגישה משפחתו של אבו עכלה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בחודש ספטמבר, בתמיכת איגוד העיתונות הפלסטינית ופדרציית העיתונאים הבינלאומית. סרט תיעודי חדש של "קווי השבר" של אל-ג'זירה מראה כיצד אבו עכלה ועיתונאים אחרים, חובשי קסדות מגן ואפודי מגן המסומנים בבירור במילה "PRESS", צעדו בכביש לעיני כוחות ישראליים כאשר הם נתקלו באש. הראיות החדשות שהוגשו על ידי אל-ג'זירה מראות כי "שירין ועמיתיה נורו ישירות על ידי כוחות הכיבוש הישראליים (IOF)", מסרה רשת התקשורת אל-ג'זירה בהצהרה היום. ההודעה הוסיפה כי הראיות מבטלות את טענות הרשויות הישראליות כי שירין נהרגה באש צולבת וכי הן "מאשרות, ללא כל ספק, כי לא היה ירי באזור שבו הייתה שירין, מלבד הירי של IOF ישירות לעברה". "הראיות מראות כי ההרג המכוון הזה היה חלק ממערכה רחבה יותר לפגוע ולהשתיק את אל-ג'זירה", נאמר בהודעה. כזכור בתחילה האשימה ישראל פלסטינים חמושים במותו של אבו עקלה, אך לאחר תחקיר צה"ל בספטמבר הודתה ישראל כי קיימת "סבירות גבוהה" שחייל ישראלי "פגע בטעות" בעיתונאי, אך כי לא תפתח בחקירה פלילית. מטעמו של ראש הממשלה יאיר לפיד נמסר בתגובה: "אף אחד לא יחקור את חיילי צה"ל ואף אחד לא יטיף לנו על מוסר לחימה, בטח לא רשת אל ג'זירה."

 

 

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן