Skip to content

תקציבי מרכזי חוסן לטיפול נפשי וקהילתי בעוטף עזה קוצצו לטובת יהודה ושומרון

חוצפה - מדו"ח מרכז אדוה עולה שבחלוקת התקציבים הממשלתית קוצצו 5.6 ₪ מעוטף עזה לטובת ההתנחלויות בגדה המערבית
פחות מדקה זמן קריאה: דקות

תקציבי מרכזי החוסן בעוטף עזה ובצפון וישראל, לשנת 2023, קוצצו ב – 5.6 מיליון שקלים שיתווספו לתקציב חוסן ביהודה ושומרון. כך עולה מדו"ח מרכז אדוה (מכון מחקר חברתי-כלכלי לקידום שוויון וצדק חברתי) שפורסם היום (ראשון),  ולפיו החליטה על כך הממשלה בדיוני וועדות הכנסת שנערכו בנושא. במילים אחרות, התקציב קוצץ דווקא מיישובי עוטף עזה שנפגעו קשות ב07 לאוקטובר עד היום. נשאלת השאלה האם הייתה סיבה עניינית לתקצוב נוסף של מרכזי החוסן ביו"ש בלבד, במקום להעניק תוספת רוחבית לכלל מרכזי החוסן או לחזק את מרכזי החוסן בעוטף עזה או בצפון, למשל? הממשלה לא הציגה לכך כל נתונים.
בדו"ח של מבקר המדינה מ2021 ובדיונים בוועדות הכנסת בנושא מרכזי החוסן בחודשים מאי-יולי 2023, לא עלתה כל טענה בדבר צורך ייחודי של מרכזי החוסן ביו"ש. מעבר למחסור הכללי בשירותי בריאות הנפש במדינה, הודגשו במסמכים ובדיונים אלה דווקא הקשיים של נפגעי חרדה כתוצאה מאירועים ביטחוניים ביישובי עוטף עזה וצפון המדינה.

צילום ארכיון: דובר צה"ל

מהו חוסן? חוסן הנו מרכזים שנותנים מענה ועזרה לציבור לגבש את היכולת שמאפשרת לנו להתמודד באופן חיובי עם משברים ומצבי לחץ שפוקדים אותנו במהלך החיים. ההתמודדות כוללת הסתגלות וגמישות לנסיבות שנגרמו עקב המצב, ומציאת עוגנים חיוביים לסיטואציה וזאת כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת. ניתן לתאר את החוסן הנפשי כשריר רגשי המצוי בנפש וניתן לפתח ולחזק אותו כדי לשפר את ביצועיו. מהו חוסן קהילתי? כאן ניתן מענה לקיום, פיתוח ומעורבות של משאבים קהילתיים על ידי חברי הקהילה במטרה לשגשג בסביבה המאופיינת בשינוי, חוסר וודאות והפתעה. (MAGIS,2010 ).

ביצוע גרפי באדיבות מרכז אדווה

גם הנתונים על מספר הטיפולים שניתנו לנפגעי חרדה במרכזי החוסן השונים בין השנים 2017-2020 מלמדים לכאורה שמרכזי החוסן ביו"ש זכו מלכתחילה, בהחלטת הממשלה מ- 2022, לתקצוב גדול ביחס לצורך היחסי בטיפול בנפגעי חרדה, בהשוואה לדרום המדינה. זאת עוד לפני הגדלת התקציב למרכזים אלה בלבד, במסגרת חלוקת הכספים הקואליציוניים.

ביצוע גרפי באדיבות מרכז אדווה

כך או כך, נוכח המתקפה הקשה שספגו יישובי הדרום ב- 7.10, וכן הפגיעות שנגרמות בימים אלה ליישובי הצפון, ראוי לה לממשלה לחשוב מחדש האם לבצע העברה זו של הכספים הקואליציוניים, או שמא להסיטה לאזורים שנפגעו.

ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל מרכז אדוה וכותב הדו"ח: "על המדינה להנגיש טיפולים נפשיים לנפגעי חרדה כתוצאה מאירועים ביטחוניים, יהא אשר יהא מקום מגוריהם. דווקא משום כך, יש לתהות מה עמד מאחורי ההחלטה להוסיף תקציב דווקא למרכזי החוסן ביהודה ושומרון, ולהם בלבד, בהחלטת ממשלה שהתקבלה לפני חודשים ספורים. חלוקת תקציבים לטיפולים נפשיים בנפגעי חרדה נוכח אירועים ביטחוניים צריכה להיעשות בצורה מקצועית ועניינית, וחלילה לה להתבצע מכוח לחצים פוליטיים של מגזר זה או אחר, או נציגיו בכנסת".
את תגובת הממשלה לשאלות אלו, לא היה ניתן להשיג עד פרסום כתבה זו. במידה וזו תגיע, היא תפורסם בהתאם

1 Comment

  1. גולני
    27 בנובמבר 2023 @ 10:00

    המתנחלים באמת מאמינים שהם יותר טובים מאיתנו
    אנחנו סוג ב

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן