הממונה על חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון הטיל לאחרונה עיצומים כספיים בגובה של מאות אלפי שקלים על שתי חברות נדל"ן, בגין גביית כספים מרוכשי דירות בניגוד להוראות החוק. במסגרת החקירות שבוצעו נמצא כי החברות גבו כספים, מעבר ל-7% ממחיר הדירה, מבלי לספק לרוכשים בטוחה. כך, במקרה של קריסת החברה, הכספים של הרוכשים לא היו מובטחים. בשני המקרים הוגש ערר על החלטת הממונה, והערר נדחה.
חברת "גלגל אחזקות בע"מ" התקשרה בעסקות למכירת ארבע דירות בפרויקט בחולון במסווה של ארגון קבוצת רכישה. בהליך המנהלי קבע הממונה כי "שני עמודי התווך המרכזיים של חברות בקבוצת רכישה אינם מתקיימים – שליטה בהתנהלות הפרויקט, מצד אחד, וחשיפה לסיכונים ולסיכויים שבעסקה יזמית.
"בהתאם לטענת ההגנה של המוכרת, יכול כל יזם בישראל למכור בנפרד קרקע ושירותי בנייה, לקבוע כי הרוכשים הם 'חברי קבוצת רכישה' (לכאורה), ועדיין – לקבוע מחיר סופי ותאריך מסירה (לצורכי שיווק), למנוע כל אפשרות של שליטה בפרויקט ו'לזכות' בפטור מחוקי המכר". בהתאם למצג זה של החברה כמארגנת קבוצת רכישה – נגבו כספים מרוכשי דירות בפרויקט מבלי לספק להם ערבויות כפי שקובעות הוראות חוק המכר. על החברה הוטל עיצום כספי בסך של כ-900,000 שקלים.
חברת "הוד הבירה פרויקטים בע"מ" גבתה כספים משני רוכשי דירות, במסגרת התנהלות הנחזית להיות הסכם הלוואה, כאשר המטרה האמיתית הייתה מכר דירות. יצוין כי יזמים ורוכשי דירות יכולים לפעול בשוק החופשי כהבנתם, ולהתקשר בסוגי הסכמים שונים לצורך רכישת דירת מגורים – הסכם מכר, בנייה עצמית, קבוצות רכישה ועוד. הסכם הלוואה אשר על פי מכלול הנסיבות הנוגעות לכריתתו ועל פי מהותו, משמש למעשה כסות להסכם רכישת דירה, נחשב להסכם מכר דירה לכל דבר ועניין, ועל כן חלות עליו הוראות חוק המכר.
בהליך המנהלי נמצא כי מטרת ההתקשרות הייתה מכר דירות ולא הסכם הלוואה. בהחלטתו כתב הממונה כי "אין ספק, שההתקשרות – גם אם החלה כהלוואה – הפכה, בהסכמת כל הצדדים, לעסקת מכר דירות". על החברה הוטל עיצום כספי בסך של כ-480,000 שקלים.
מנכ"ל משרד הבינוי, יהודה מורגנשטרן: "ההליכים המתוארים הינם חלק ממאבק מתמשך של המשרד בכל הקשור להגנה על רוכשי דירות, שהם החולייה החלשה בעסקאות בשוק הנדל"ן. אני קורא לכל רוכש דירה לעמוד על זכויותיו, המעוגנות בחוקי המכר".