Skip to content

"תמונות בתערוכה": היצירה הנודעת של מוסורגסקי תבוצע בהיכל התרבות על רקע יצירות אמנות של יוצרים ישראליים

במלאת שנה למתקפת 7 באוקטובר, הפילהרמונית הישראלית וקרן האמנות נסימה לנדאו, מציגים פרויקט משותף המציג וידאו ארט של יצירות האמנות במהלך הקונצרט. כל יצירה תוצג בזמן ביצוע הפרק אליה התייחסה. במקביל תוצג תערוכה פיזית של היצירות באכסדרת ההיכל
פחות מדקה זמן קריאה: דקות

שיתוף הפעולה הייחודי מבוסס על היצירה "תמונות בתערוכה" של המלחין מודסט מוסורגסקי, מחווה שנולדה בעקבות מותו של חברו, הצייר ויקטור הרטמן. ביצירה אייקונית זו תרגם מוסורגסקי עשרה מציוריו של הרטמן לפרקים מוזיקליים, והפיח חיים ביצירותיו של חברו בכך שנתן למוזיקה לתאר את הוויזואליה מחד ואת הרגשות שעוררה מאידך.

כעת, תשעה אמנים ואמניות מהארץ והעולם הופכים את התהליך המקורי ומאפשרים למוזיקה של מוסורגסקי להנחות את יצירתם, בציור, בצילום, ובווידאו. נקודת הזמן הנוכחית אף היא משמעותית ליצירה. האמנים מבטאים את הרהוריהם ורגשותיהם בעקבות אירועי 7 באוקטובר, שנה לאחר התרחשותם, תוך התמודדות עם המורכבות של זיכרון קולקטיבי וטראומה.

גדעון רובין ללא כותרת (לבן), 2024 צילום: ריצ'רד אייבי. הדיפטיך של גדעון רובין מציג טיפול פוזיטיב ונגטיב באותו דימוי – דמות אישה הנראית מאחור – כעיבוד של הדיאלוג המוזיקלי שבלב הפרק השישי, שמואל גולדנברג ושמוילה. בעוד המוזיקה מדגישה את השוני והקונפליקט בין שני הגיבורים – היהודי העשיר והיהודי העני – העבודה של רובין מבליטה את המשותף לדמויות באמצעות קומפוזיציות זהות וצבעים מנוגדים. עבור רובין, הפגיעות שעולה מדמויות אלו, שראשיהן מורכנים, מצביעה על האלימות הבלתי־נתפשת שחוו צעירים וצעירות ב־7 באוקטובר. היעדרם של תווי פנים ספציפיים משאיר מקום לפרשנות פתוחה המאפשרת תחושה של חיבור רגשי עמוק, אשר משקף את מה שחשו רבים כלפי קורבנות המתקפה, גם בהיעדר קשרים אישיים.

ביוזמת המנהל המוזיקלי של הפילהרמונית הישראלית, להב שני, והמייסד של קרן האמנות נסימה לנדאו, סטיב נסימה, כל אמן ואמנית בחנו פרק אחד מהיצירה, ויצרו בעקבותיו. עבודות האמנות מדגישות מצבים רגשיים שונים שחוו במהלך הטבח ולאחריו, החל מצער, אבל ואובדן, וכלה בתקווה, אופטימיות וחוסן.

הן המוזיקה והן היצירות הוויזואליות קמות לתחייה במהלך הקונצרט. עבודות האמנות מוקרנות על מסך מאחורי התזמורת, מתקדמות בהרמוניה עם המוזיקה ומציעות לקהל נרטיב עוצמתי ומתפתח המעמיק את התהודה הרגשית של היצירות. בכך, המופע פורץ את גבולות פורמט הקונצרט המסורתי ומתפקד כיצירת אמנות שבה השמיעתי והחזותי מתמזגים לחוויה רב־ממדית וחושית.

במהלך הקונצרט, תבוצע היצירה הרוחנית "תפילה" של צבי אבני לתזמורת מיתרים, ואת "חליל" נוקטורן לחליל ולתזמורת של ברנשטין בביצוע החלילן הראשון של התזמורת גי אשד, יצירה אשר מוקדשת לזכרו של החלילן ידין טננבוים, שנפל ב-7 באוקטובר 1973 במלחמת יום הכיפורים.

אמנים משתתפים: זיוֹ זיגלר, אורי גרשט, מיכאלה מור, לביא ליפשיץ ז"ל, ג׳ואל מסלר, גדעון רובין, טאנט (ברוקן פינגאז), מיכל רובנר, אשחר חנוך קלינגבייל

להב שני, מנצח

גי אשד, חלילן

בתכנית:

אבני: תפילה

ברנשטין: חליל

מוסורגסקי־ראוול: תמונות בתערוכה בליווי יצירות אמנות מקוריות לציון אירועי השבעה באוקטובר בשיתוף קרן האמנות נסימה-לנדאו.

מועדים:

היכל התרבות ע"ש צ'רלס ברונפמן, ת"א, אולם לואי

18.10 (שישי) בשעה 14:00

19.10 (שבת) בשעה 21:00

20.10 (ראשון) בשעה 19:00

21.10 (שני) בשעה 20:00

 

 

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן