מופעי הסידרה שהחלו בשבוע שעבר ימשיכו בשבוע הבא ובהם 2 מופעי מוסיקה מרתקים. באחד קונצרט פיוטים של יקי ראובן וסולני המנדולינה הישראלים, שייערך ב-15.12.24, ובשני שילוב בין מוזיקת כלייזמר לנעמי שמר במופע חדש של נשות חווה עם תמר גלעדי, והוא ייערך ב-17.12.24.
בפריטה יהודית
אנסמבל סולני המנדולינה יבצע קונצרט ייחודי במינו של מוסיקה יהודית על כלי פריטה. התכנית מציגה יצירות מהרפרטואר הקלאסי ויצירות בנות זמננו בצד יצירות עתיקות בעלות הקשר קלאסי ויהודי . ניגון מתוך הסוויטה לכינור ״בעל שם״ מאת ארנסט בלוך, פרק מסימפוניה למיתרים מאת מנדלסון וריקודים עבריים מהתפוצות השונות פרי יצירתו של מרק לברי.
בצד יצירות אלו האנסמבל לקח על עצמו לשכתב מוסיקת כלייזמר לפורמט המנדולינות. בייעוצו האמנותי של גלעד הראל נבחרו היצירות הכי מייצגות של ז׳אנר הכליזמר, שעובדו לכלי פריטה. יקי ראובן, המנהל המוזיקלי של ההרכב חזר במהלך עבודת מחקר זו
לזיכרונותיו כסטודנט באקדמיה למוזיקה בירושלים, שניגן לפרנסתו בחתונות של המגזר הדתי.
״ההתרגשות של הכנסת חתן וכלה בניגון עתיק , ופיתוח יכולות יוצאות דופן של נגנית מחולות כלייזמר לקהל החתונה , חוויות אלו הן חלק בלתי נפרד מעיצוב האומן שאני היום״. אמר יקי ראובן, בוגר תזמורת המנדולינות של באר-שבע שייסדו המורים המיתולוגיים
שמחה נתנזון ולב חיימוביץ׳, שלקח עימו את זכרונות הילדות וממשיך את המפעלהבאר-שבעי בשיתוף האקדמיה למוזיקה בירושלים.
ראובן הקים את אנסמבל סולני המנדולינה הישראלים, כגוף מוסיקלי קאמרי על טהרת כלי הפריטה , הקולט אליו את הכוחות האומנותיים המצוינים שמסיימים תואר בכיתתו באקדמיה. סולני המנדולינה הוא לא רק גוף מנגן. ההרכב מקיים מפגשי פורום מצויינות באקדמיה לטובת חקר והמשך פיתוח וקידום הרמה של נגינת מנדולינה ארץ ובעולם , הנגנים גם שותפים לפרויקט הוראה של תלמידי מנדולינה בבתי הספר בשכונות בבאר שבע וכולם מנגנים על כלי סולנים של מבית היצירה של האומן קרמן אשר התגייס לטובת שיפור כלי הנגינה של האנסמבל .
נעמי שמר והכליזמריות
המופע הרביעי הוא מופע החדש של ״נשות חווה״ , מחווה מיוחדת לזמרת והיוצרת האלמותית נעמי שמר במלאת 20 שנה ללכתה.
מהמקום הנשי, היהודי והשורשי של להקת נשות חוה מארחות במופע את הזמרת והיוצרת תמר גלעדי, כלתה של נעמי שמר. המופע כולל שירים בשילוב קטעי קישור אישיים מחייה של נעמי שמר.
״נשות חווה״ החלו כלהקת הבנות הראשונה בארץ המופיעה עם מוזיקה יהודית מסורתית בשילוב סגנונות עדכניים. הלהקה פועלת מתוך תחושת שליחות עצומה להפיץ את המוסיקה היהודית על כל גווניה בביצוע נשי וחדש. בכל מופע הן מוכיחות שאין מאזין העומד בפני הרגש והשמחה של מוזיקה זו. השילוב המיוחד בין נשיות, מוסיקה מסורתית וביצועים מרעננים מצליח לרגש ולחבר את המאזינים ישר אל הנשמה.
מהי מוזיקה יהודית?
אנציקלופדיה יודאיקה בחרה את ההגדרה של הפילוסוף קורט סאקס איתה פתח את הקונגרס הבינלאומי הראשון למוזיקה יהודית, בפריז 1957. ״מוזיקה יהודית היא מוזיקה הנוצרת על ידי יהודים, עבור יהודים, כיהודים״.
ואכן יש יריעה רחבה של סגנונות מוזיקליים אותם הביאו לארץ היהודים מכל קצוות תבל אחרי אלפיים שנות גלות.
מאז החלה לקיים קונצרטים בבתי-כנסת, חשפה העמותה עשרות הרכבים שונים.
היזם ויו״ר העמותה ״העולם המרהיב של המוזיקה היהודית״ יעקב פישר מסר: ״העמותה שמה לה למטרה לפרוש בפני הקהל הרחב את מגוון הסגנונות של המוזיקה היהודית וכך להביאה לקדמת הבמה בישראל. מאז החלה לקיים קונצרטים בבתי-כנסת, חשפה העמותה עשרות הרכבים שונים״.