סקר עדכני חושף פערים משמעותיים בתפיסת ישראל כיעד תיירותי בין תיירים פוטנציאליים מארצות הברית לבין אלו מאירופה. בעוד ש-57% מהאמריקאים, במיוחד מהקהילה היהודית והאוונגליסטית, רואים בישראל יעד אטרקטיבי לחופשה, הרוב המכריע של הצרפתים (74%) הביעו חוסר עניין בביקור בארץ. גם בקרב הבריטים והגרמנים נרשמה מגמה דומה, עם כ-50% מהם המצהירים כי אינם מעוניינים להגיע לישראל.
הפערים מתרחבים כאשר נשאלו המשתתפים על הסבירות לביקור בישראל בחמש השנים הקרובות. למעלה מ-54% מהאירופאים השיבו כי הסיכוי לכך נמוך, בעוד שאחוז דומה של אמריקאים דווקא הביעו רצון להגיע לארץ בתקופה זו.
תפיסות שליליות וחששות ביטחוניים
הסקר חשף כי תדמיתה של ישראל בקרב האירופאים קשורה בעיקר לסכסוך הישראלי-פלסטיני ולמלחמות. כ-36%-40% מהנשאלים ציינו כי ישראל מייצגת עבורם אלימות וקונפליקטים, ורק 9%-21% ראו בה את "ארץ הקודש". נתון נוסף שהפתיע הוא שיעור הנשאלים שביקרו בישראל בעשור האחרון: מעל 70% מכלל האוכלוסיות שנסקרו, למעט יהודים אמריקאים, דיווחו כי לא הגיעו לישראל, עם שיא של כ-90% בקרב הצרפתים. מרבית המשתתפים ציינו כי החשש הביטחוני הוא הגורם המרכזי המונע מהם לבקר בארץ.
משרד התיירות: "נחזיר את ישראל לקדמת הבמה העולמית"
בתגובה לממצאים, תא״ל (מיל.) דני שחר, מנכ״ל משרד התיירות, הדגיש את חשיבותה של התיירות לכלכלת ישראל. "אני רואה במשרד התיירות אחד משלושת המשרדים הכלכליים המובילים של המדינה. המשימה שלנו היא להביא כסף לישראל דרך תיירות", אמר שחר.
הוא ציין כי לפני אירועי ה-7 באוקטובר עמד מספר התיירים היומי בישראל על כ-15,000, אך מאז חלה ירידה דרסטית. "המצב שונה מאוד מתקופת הקורונה, שבה כל העולם נעצר. כאן אנחנו מתמודדים עם אתגרים ייחודיים, ועלינו לעבוד קשה כדי להחזיר את ישראל למפה התיירותית העולמית", הוסיף.
שחר הציג את יעדי המשרד, ובהם השבת ההכנסות מתיירות לרמה של לפחות 50 מיליארד ש״ח בשנה. בנוסף, הוא הדגיש את המאמצים לשיקום הדרום והצפון בעקבות האירועים האחרונים. "התחלנו תהליך מצוין בדרום, ואני מקווה שנוכל לייצר השפעה משמעותית גם בצפון, שם המצב קשה מאוד. התיירות חייבת להיות חלק מרכזי בתוכנית השיקום", אמר.
בסיום דבריו הביע שחר אופטימיות: "אנחנו נמשיך להראות לעולם את הפנים היפות של ישראל, ולחזק את מעמדה כיעד תיירותי מוביל".
אתגרים
בעוד שישראל ממשיכה למשוך תיירים מארצות הברית, האתגר הגדול ניצב בפני משרד התיירות בניסיון לשנות את התדמית השלילית בקרב האירופאים ולהפוך את ישראל ליעד אטרקטיבי גם עבורם.

ממצאי המחקר הוצגו בכנס שנערך במוזיאון הלוחם היהודי במלה"ע ה- 2 שבלטרון, בו עסקו המוזמנים בעתיד התיירות לישראל. הכנס נערך בהובלת אנשי התיירות ד"ר שחר שילה, רונית ניר ואבי קורנס (קבוצת ר.א.ש תיירותי). בכנס השתתפו בכירי מארגני וסוכני התיירות בישראל, בכירי חוקרי התיירות ויועצי תיירות מובילים, שזכו לברכות פתיחה מאת מנכ"ל משרד התיירות, (תא"ל במיל.) דני שחר.