ביום שבו צפויה הכנסת להתחיל בדיונים על החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ובצל פיטורי ראש השב"כ, מאות מפגינים, חלקם יצאו מבין כותלי אוניברסיטת תל אביב וצעדו לעבר תחנת הרכבת סבידור. משם המשיכו לירושלים, שם תתקיים ההפגנה המרכזית מול משכן הכנסת.


המפגינים, בהם אנשי אקדמיה, סטודנטים ואזרחים מודאגים, מוחים נגד מה שהם רואים כניסיונות לפגוע בעצמאות מערכת המשפט ובערכים הדמוקרטיים של המדינה. "לא ניתן לדמוקרטיה למות", הכריזו מארגני המחאה. לצד החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, המחאה מתמקדת גם בפיטורי ראש השב"כ רונן בר, על רקע פרשת "קטאר-גייט", ובהחלטות הממשלה הנתפסות על ידם כהפקרת חטופים בצל חידוש הלחימה בעזה.


נשיא האוניברסיטה: "כאוס שעלול למוטט את הדמוקרטיה" נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת, הביע דאגה עמוקה מהמצב הפוליטי והחברתי במדינה. בנאומו בפני המפגינים, הזהיר כי ישראל ניצבת בפני משבר דמוקרטי חמור. "כאשר אדם אחד ויחיד מחליט על גורלה של מדינת ישראל – אנחנו בצרה גדולה", אמר. לדבריו, צעדי הממשלה אינם רק מדאיגים אלא גם עלולים להוביל לקריסת המשטר הדמוקרטי.


"ברגע שהממשלה שמה את עצמה מעל החוק – היא הופכת להיות ממשלה עבריינית. היא מסכנת אותנו אפילו במלחמת אזרחים", הזהיר פורת. הוא הדגיש כי לא ניתן להסתמך על בג"ץ לבדו: "יש כאלה שחושבים שאפשר לחכות ולראות מה יפסוק בג"ץ. זאת טעות חמורה. המחאות מחזקות את בית המשפט העליון בהחלטותיו נגד צעדים בלתי חוקיים של הממשלה." לדבריו, לא ניתן לסמוך רק על בג”ץ. “יש כאלה שחושבים בטעות שאפשר לחכות ולראות מה יפסוק בג”ץ. זאת טעות חמורה. אל תשלו את עצמכם שכל דבר רע שקורה בג”ץ יכול לתקן”.

רקטור האוניברסיטה, פרופ׳ מארק שטייף, הוסיף: "יש לי מסר אחד – לא נציית לממשלה שלא תציית לבג״ץ".