כרוב עם כרובית, להאטת תהליכי הזדקנות

הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, שהם תרכובות אורגניות, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובהתפתחות מחלות לב, סוכרת וסרטן

כרוב עם כרובית, להאטת תהליכי הזדקנות

הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, שהם תרכובות אורגניות, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובהתפתחות מחלות לב, סוכרת וסרטן

הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, שהם תרכובות אורגניות, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובהתפתחות מחלות לב, סוכרת וסרטן 

מאת אורנית יונה 

צריכת ירקות מגנה מפני מחלות שונות ותורמת לשמירה על הבריאות ואיכות החיים. מומחים רבים מוצאים קשר הדוק בין צריכת ירקות לבין הפחתת הסיכון לתחלואה מהמחלות הכרוניות. הרמב"ם אמר כי "בכל ברואי העולם קיימות סגולות ותכונות מיוחדות, אשר האדם, יכול להעזר בהם, אם לבריאותו ואם

כרוב ניצנים (צילום: אריק הונט, ויקיפדיה)
כרוב ניצנים (צילום: אריק הונט, ויקיפדיה)

לעבודתו". חשוב גם צבע הירק. הצבעים השונים של הירקות אינם מקריים ולכל צבע סגולות רפואיות וטבעיות משלו.

משפחת המצליבים היא משפחת הצמחים השכיחה ביותר באזור הים התיכון. משפחת המצליבים ידועה כמשפחה גדולה וחשובה, המכילה כ- 350 סוגים וכ- 3,000 מינים. המאפיין את משפחת המצליבים הוא ארבעה עלי הכותרת המסודרים בצורת צלב.

הצמחים הנכללים במשפחת המצליבים מאותו מין והבולטים ביניהם: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב הקלח (קולורבי) וכרוב ניצנים. המאפיין את הירקות הללו הינו עושר התרכובות הפעילות שבהם. הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, אנטיאוקסידנטים, שהם תרכובת אורגנית, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובתחלואות השונות, כגון מחלות לב, סוכרת וסרטן.

בנוסף להיותם עשירים באנטיאוקסידנטים, המגנים מפני מחלות שונות ומאטים תהליכי הזדקנות, ירקות ממשפחת המצליבים מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים. סיבים אלו הם פחמימות, שאינן נספגות לנו לגוף אלא עוברות במערכת העיכול ויוצאות החוצה. אולם בדרכן במערכת העיכול הן תורמות לנו רבות. סיבים תזונתיים תורמים לנו לתחושת שובע, כי הם תופסים נפח בקיבה, קושרים את הסוכר ומאטים את ספיגתו ובכך תורמים במניעת סכרת, משפרים את פעילות מערכת העיכול, מורידים כולסטרול ומונעים סרטנים של המעי.

עם זאת, צריכה רבה ולא הדרגתית של סיבים תזונתיים מכל סוג, בייחוד מקבוצה זו, עלולה לגרום לגזים וכאבי בטן אצל אנשים עם מעי רגיש, לכן קיימת נטייה ברפואה האלטרנטיבית לסלק אותם לחלוטין מהתפריט, גם של מי שאינו סובל מאכילתם, על אף יתרונותיהם הרבים לבריאות.

אצל אנשים בעלי תת-פעילות של בלוטת התריס, צריכת מזונות על בסיס סויה או ירקות ממשפחת המצליבים עלולה להפריע לפעילות בלוטת התריס. הדבר נובע מכך שהמזונות הללו מכילים חומרים גויטרוגניים, הקשורים להפרעה בייצור הורמוני בלוטות התריס ויש להיזהר בהם.

משפחת המצליבים

כרוב

את הכרוב אפשר להכין בצורות שונות, חי, מעובד, כבוש ואף יש כאלה המכינים מיץ מהעלים שלו. יש את הכרוב הסגול והכרוב הלבן, אשר לכל אחד מהם יתרונות שונים.

ערך תזונתי: מכיל סידן, אשלגן, ברזל, קרטנואידים, חומצה פולית וויטמין B, בעיקר מסוג B3. מכיל כ-16 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • בין עלי הכרוב נוטים להסתתר מיני חרקים. על מנת להרחיקם מומלץ לטבול את הכרוב במי מלח לפני השימוש.
  • כאשר מבשלים כרוב לאורך זמן נוצר ריח לא נעים. על מנת למנוע את הריח מומלץ לבשלו עם פרוסת לחם טרי.
  • כדי למנוע אובדן ויטמינים יש להוסיף, לבישול או לסלט, מיץ לימון או חומץ.
  • הכרוב מסייע בריפוי כיבים פנימיים וחיצוניים, הפרעות כבד, עצירות, מפחית את הסיכוי לגידולים סרטניים, מפחית גודש בחזה בזמן ההנקה וסופח רעלים. כקומפרס אפשר להשתמש בו במצבים של דלקת פרקים ולהורדת חום.

כרובית

הכרובית עשויה פרחים לבנים ודומה בצורתה לברוקולי. אפשר לאכול את הפרחים, העלים והגבעולים ולשלבם במתכונים רבים חיים או בצורתם המבושלת.

ערך תזונתי: מכילה ברזל, סידן, ויטמין B, C, אשלגן וקרטנואידים (ויטמין A).

מכילה 24 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • רצוי להשרותה במי מלח ולבשל לא יותר מ-7-10 דקות.
  • כתמים על גבי הכרובית מעידים על נוכחות של כיני צמחים ולכן מומלץ לא לאכול כרוביות בעלות כתמים.
  • טובה לדימומים מהחניכיים. להקלה על בעיה זו מומלץ לאכול אותה טרייה.
  • אפשר לפורר אותה ולהכניס אותה לסלטים שונים להעשרת הטעם והערך הקלורי של הסלט.
קולורבי ורוד (צילום: אניטה מרטינז)
קולורבי ורוד (צילום: אניטה מרטינז, ויקימדיה)

קולורבי

הקולורבי, כרוב הקלח, הוא ירק דל מאוד בקלוריות ועשיר בוויטמינים ובייחוד ויטמין C, ויטמינים B1, B2, B6, חומצה פולית, זרחן, אשלגן, ברזל, סידן ונחושת. הוא מומלץ לירידה במשקל ועוזר בהפרשת נוזלים מן הגוף.

ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, סידן, ויטמין B, C וקרטנואידים. מכיל 26 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • יעיל בהורדת לחץ דם גבוה.
  • מקל על כאבים כתוצאה מדלקות בדרכי השתן.
  • מייבש לחות ועל כן מתאים במצבי ליחה וסינוסיטיס.
  • קחו לכם כנשנוש בין הארוחות קולרבי חתוך לרצועות עם לימון וקצת מלח.
  • השתמשו גם בעלים של הקולורבי בסלט, הם מכילים קרטנואידים שתורמים לראייה ותורמים במניעת סרטן ותהליכי הזדקנות.
  • רצוי לבחור בקולורבי קטן (בגודל כדור טניס) כי הגדולים פחות מתוקים ונוקשים.

כרוב ניצנים

כרוב ניצנים, בדומה לברוקולי, מכיל חומר בשם סולפופאן, אשר יעיל ביותר במחלמה נגד חיידקים שונים ובנוסף תורם רבות לאיזון ולמניעה של סכרת. רוב גידולי הכרוב ניצנים בארץ מיועדים לתעשיית ההקפאה, ורק העודפים מגיעים לשווקים.

ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, קרטנואידים וויטמין C. מכיל 52 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • יעיל מאוד לטיפול בעצירות.
  • תורם בהורדת חום בגלל היכולת שלו להלחם בחיידקים.
  • על מנת להאריך את ימיו מומלץ לא לרחוץ אותו לפני האחסון, אלא להניחו במקרר בשקית מחוררת.
  • ככל שהניצנים קטנים יותר הם נחשבים לטובים יותר – בחרו את הקטנים.
  • הניחו על נייר אפיה מלח גס וכרוב ניצנים והכניסו לתנור. זוהי תוספת מצויינת לארוחה בשרית או סתם כנשנוש בערב מול הטלויזיה.

ברוקולי

מבחינה בוטנית נמנה עם משפחת הכרוביים ואף מזכיר בצורתו את הכרובית. כשהברוקולי הגיע מאירופה לאמריקה במאה ה-18 הוא נחשב כירק יקר ואקזוטי. רק בשנות ה-20 הפך למאכל עממי. ברוקולי מכיל כ- 200% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, מה שעוזר גם לספיגת הברזל והסידן הרבים שבו. עם זאת, יש לציין, כי ברוקולי שהזהיב איבד מתכולת הוויטמין C שבו. ערך תזונתי: מכיל ברזל וסידן בכמות גדולה, חומצה פולית, כלורופיל, אשלגן, ויטמין B, וויטמין C בכמות הגדולה פי שתיים מהמצויה בפרי הדר.

טיפים

  • מומלץ לאכול גם את הגבעולים, למרות שמשך הבישול שלהם ארוך יותר. בגבעולים יש מאגר גדול של מינרלים.
  • אפשר לאכול את פרחי הברוקולי גם כשהם טריים.
  • משתן, טוב לדלקות עיניים, מוריד חום ומנקה רעלים, מסייע במניעת סרטן המעי הגס.

לסיכום, הירקות הללו ממשפחת המצליבים מכילים רכיבים רבים אשר משפרים את בריאותינו, תורמים במניעת מחלות רבות, תורמים בריפוי של דלקות והפחתת סימפטומים ומכילים ויטמינים ומינרלים אשר יתנו לכם הרגשת חיוניות. שלבו אותם יותר ביום יום, שימו לב לשלב אותם בהדרגה, כדי למנוע גזים ונפיחות בבטן.

הכותבת היא תזונאית קלינית B.Sc

הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, שהם תרכובות אורגניות, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובהתפתחות מחלות לב, סוכרת וסרטן 

מאת אורנית יונה 

צריכת ירקות מגנה מפני מחלות שונות ותורמת לשמירה על הבריאות ואיכות החיים. מומחים רבים מוצאים קשר הדוק בין צריכת ירקות לבין הפחתת הסיכון לתחלואה מהמחלות הכרוניות. הרמב"ם אמר כי "בכל ברואי העולם קיימות סגולות ותכונות מיוחדות, אשר האדם, יכול להעזר בהם, אם לבריאותו ואם

כרוב ניצנים (צילום: אריק הונט, ויקיפדיה)
כרוב ניצנים (צילום: אריק הונט, ויקיפדיה)

לעבודתו". חשוב גם צבע הירק. הצבעים השונים של הירקות אינם מקריים ולכל צבע סגולות רפואיות וטבעיות משלו.

משפחת המצליבים היא משפחת הצמחים השכיחה ביותר באזור הים התיכון. משפחת המצליבים ידועה כמשפחה גדולה וחשובה, המכילה כ- 350 סוגים וכ- 3,000 מינים. המאפיין את משפחת המצליבים הוא ארבעה עלי הכותרת המסודרים בצורת צלב.

הצמחים הנכללים במשפחת המצליבים מאותו מין והבולטים ביניהם: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב הקלח (קולורבי) וכרוב ניצנים. המאפיין את הירקות הללו הינו עושר התרכובות הפעילות שבהם. הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, אנטיאוקסידנטים, שהם תרכובת אורגנית, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובתחלואות השונות, כגון מחלות לב, סוכרת וסרטן.

בנוסף להיותם עשירים באנטיאוקסידנטים, המגנים מפני מחלות שונות ומאטים תהליכי הזדקנות, ירקות ממשפחת המצליבים מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים. סיבים אלו הם פחמימות, שאינן נספגות לנו לגוף אלא עוברות במערכת העיכול ויוצאות החוצה. אולם בדרכן במערכת העיכול הן תורמות לנו רבות. סיבים תזונתיים תורמים לנו לתחושת שובע, כי הם תופסים נפח בקיבה, קושרים את הסוכר ומאטים את ספיגתו ובכך תורמים במניעת סכרת, משפרים את פעילות מערכת העיכול, מורידים כולסטרול ומונעים סרטנים של המעי.

עם זאת, צריכה רבה ולא הדרגתית של סיבים תזונתיים מכל סוג, בייחוד מקבוצה זו, עלולה לגרום לגזים וכאבי בטן אצל אנשים עם מעי רגיש, לכן קיימת נטייה ברפואה האלטרנטיבית לסלק אותם לחלוטין מהתפריט, גם של מי שאינו סובל מאכילתם, על אף יתרונותיהם הרבים לבריאות.

אצל אנשים בעלי תת-פעילות של בלוטת התריס, צריכת מזונות על בסיס סויה או ירקות ממשפחת המצליבים עלולה להפריע לפעילות בלוטת התריס. הדבר נובע מכך שהמזונות הללו מכילים חומרים גויטרוגניים, הקשורים להפרעה בייצור הורמוני בלוטות התריס ויש להיזהר בהם.

משפחת המצליבים

כרוב

את הכרוב אפשר להכין בצורות שונות, חי, מעובד, כבוש ואף יש כאלה המכינים מיץ מהעלים שלו. יש את הכרוב הסגול והכרוב הלבן, אשר לכל אחד מהם יתרונות שונים.

ערך תזונתי: מכיל סידן, אשלגן, ברזל, קרטנואידים, חומצה פולית וויטמין B, בעיקר מסוג B3. מכיל כ-16 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • בין עלי הכרוב נוטים להסתתר מיני חרקים. על מנת להרחיקם מומלץ לטבול את הכרוב במי מלח לפני השימוש.
  • כאשר מבשלים כרוב לאורך זמן נוצר ריח לא נעים. על מנת למנוע את הריח מומלץ לבשלו עם פרוסת לחם טרי.
  • כדי למנוע אובדן ויטמינים יש להוסיף, לבישול או לסלט, מיץ לימון או חומץ.
  • הכרוב מסייע בריפוי כיבים פנימיים וחיצוניים, הפרעות כבד, עצירות, מפחית את הסיכוי לגידולים סרטניים, מפחית גודש בחזה בזמן ההנקה וסופח רעלים. כקומפרס אפשר להשתמש בו במצבים של דלקת פרקים ולהורדת חום.

כרובית

הכרובית עשויה פרחים לבנים ודומה בצורתה לברוקולי. אפשר לאכול את הפרחים, העלים והגבעולים ולשלבם במתכונים רבים חיים או בצורתם המבושלת.

ערך תזונתי: מכילה ברזל, סידן, ויטמין B, C, אשלגן וקרטנואידים (ויטמין A).

מכילה 24 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • רצוי להשרותה במי מלח ולבשל לא יותר מ-7-10 דקות.
  • כתמים על גבי הכרובית מעידים על נוכחות של כיני צמחים ולכן מומלץ לא לאכול כרוביות בעלות כתמים.
  • טובה לדימומים מהחניכיים. להקלה על בעיה זו מומלץ לאכול אותה טרייה.
  • אפשר לפורר אותה ולהכניס אותה לסלטים שונים להעשרת הטעם והערך הקלורי של הסלט.
קולורבי ורוד (צילום: אניטה מרטינז)
קולורבי ורוד (צילום: אניטה מרטינז, ויקימדיה)

קולורבי

הקולורבי, כרוב הקלח, הוא ירק דל מאוד בקלוריות ועשיר בוויטמינים ובייחוד ויטמין C, ויטמינים B1, B2, B6, חומצה פולית, זרחן, אשלגן, ברזל, סידן ונחושת. הוא מומלץ לירידה במשקל ועוזר בהפרשת נוזלים מן הגוף.

ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, סידן, ויטמין B, C וקרטנואידים. מכיל 26 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • יעיל בהורדת לחץ דם גבוה.
  • מקל על כאבים כתוצאה מדלקות בדרכי השתן.
  • מייבש לחות ועל כן מתאים במצבי ליחה וסינוסיטיס.
  • קחו לכם כנשנוש בין הארוחות קולרבי חתוך לרצועות עם לימון וקצת מלח.
  • השתמשו גם בעלים של הקולורבי בסלט, הם מכילים קרטנואידים שתורמים לראייה ותורמים במניעת סרטן ותהליכי הזדקנות.
  • רצוי לבחור בקולורבי קטן (בגודל כדור טניס) כי הגדולים פחות מתוקים ונוקשים.

כרוב ניצנים

כרוב ניצנים, בדומה לברוקולי, מכיל חומר בשם סולפופאן, אשר יעיל ביותר במחלמה נגד חיידקים שונים ובנוסף תורם רבות לאיזון ולמניעה של סכרת. רוב גידולי הכרוב ניצנים בארץ מיועדים לתעשיית ההקפאה, ורק העודפים מגיעים לשווקים.

ערך תזונתי: מכיל ברזל, אשלגן, קרטנואידים וויטמין C. מכיל 52 קלוריות ל-100 גר'.

טיפים

  • יעיל מאוד לטיפול בעצירות.
  • תורם בהורדת חום בגלל היכולת שלו להלחם בחיידקים.
  • על מנת להאריך את ימיו מומלץ לא לרחוץ אותו לפני האחסון, אלא להניחו במקרר בשקית מחוררת.
  • ככל שהניצנים קטנים יותר הם נחשבים לטובים יותר – בחרו את הקטנים.
  • הניחו על נייר אפיה מלח גס וכרוב ניצנים והכניסו לתנור. זוהי תוספת מצויינת לארוחה בשרית או סתם כנשנוש בערב מול הטלויזיה.

ברוקולי

מבחינה בוטנית נמנה עם משפחת הכרוביים ואף מזכיר בצורתו את הכרובית. כשהברוקולי הגיע מאירופה לאמריקה במאה ה-18 הוא נחשב כירק יקר ואקזוטי. רק בשנות ה-20 הפך למאכל עממי. ברוקולי מכיל כ- 200% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, מה שעוזר גם לספיגת הברזל והסידן הרבים שבו. עם זאת, יש לציין, כי ברוקולי שהזהיב איבד מתכולת הוויטמין C שבו. ערך תזונתי: מכיל ברזל וסידן בכמות גדולה, חומצה פולית, כלורופיל, אשלגן, ויטמין B, וויטמין C בכמות הגדולה פי שתיים מהמצויה בפרי הדר.

טיפים

  • מומלץ לאכול גם את הגבעולים, למרות שמשך הבישול שלהם ארוך יותר. בגבעולים יש מאגר גדול של מינרלים.
  • אפשר לאכול את פרחי הברוקולי גם כשהם טריים.
  • משתן, טוב לדלקות עיניים, מוריד חום ומנקה רעלים, מסייע במניעת סרטן המעי הגס.

לסיכום, הירקות הללו ממשפחת המצליבים מכילים רכיבים רבים אשר משפרים את בריאותינו, תורמים במניעת מחלות רבות, תורמים בריפוי של דלקות והפחתת סימפטומים ומכילים ויטמינים ומינרלים אשר יתנו לכם הרגשת חיוניות. שלבו אותם יותר ביום יום, שימו לב לשלב אותם בהדרגה, כדי למנוע גזים ונפיחות בבטן.

הכותבת היא תזונאית קלינית B.Sc

כתבות אחרונות באתר

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן