Skip to content

יותר מ-50 אלף פריטים נמסרו ל"יד ושם" מניצולי שואה ובני משפחותיהם

פריט מרגש שנמסר ליד ושם במסגרת המבצע "לאסוף את השברים" – חולצתו של הילד בן ה- 4 רפאל דנטי מאתונה שנרצח באושוויץ, הוצגה היום בישיבת הממשלה. החולצה נמסרה ע"י אחותו של רפאל, נינה אביוב, שהיא הניצולה היחידה כמעט מכל המשפחה
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

פריט מרגש שנמסר ליד ושם במסגרת המבצע "לאסוף את השברים" – חולצתו של הילד בן הארבע רפאל דנטי מאתונה שנרצח באושוויץ, הוצגה היום בישיבת הממשלה. החולצה נמסרה ע"י אחותו של רפאל, נינה אביוב, שהיא הניצולה היחידה כמעט מכל המשפחה

מאת צבי זינגר 

בישיבת הממשלה שהתקיימה היום הציג יו"ר יד ושם, אבנר שלו, נתונים ודוגמאות של פריטים שמסר הציבור ל"יד ושם" בשנה החולפת במסגרת המבצע "לאסוף את השברים" –  מבצע לאומי להצלת פריטים אישיים מתקופת השואה. המבצע מתקיים בשיתוף תוכנית מורשת במשרד ראש הממשלה, משרד החינוך והמשרד לאזרחים ותיקים.

חולצתו של הילד בן ה- 4 רפאל דנטי מאתונה שנרצח באושוויץ (באדיבות יד ושם)
חולצתו של הילד בן ה- 4 רפאל דנטי מאתונה שנרצח באושוויץ (באדיבות יד ושם)

מאז פתיחתו של המבצע, ביום הזיכרון לשואה ולגבורה אשתקד, נמסרו ליד ושם למעלה מ- 51,000 פריטים בהם: כ- 21,600 תצלומים, כ- 15,500 מסמכים, כ- 10,500 מכתבים, כ- 1,500 חפצים,  כ-170 יומנים וזיכרונות, כ- 320 יצירות אמנות,  כ- 60 סרטים ועוד.  3,100 איש מסרו ליד ושם את הפריטים במסגרת 55 ימי איסוף מרוכזים שערך בכל רחבי הארץ ו- 240 ימי איסוף שקיים בבתים פרטיים.

בפתיחת ישיבת הממשלה הציג ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פריט מרגש שנמסר ל"יד ושם" במסגרת המבצע "לאסוף את השברים" – חולצתו של הילד בן הארבע רפאל דנטי מאתונה, שנרצח באושוויץ. החולצה נמסרה ע"י אחותו של רפאל, נינה אביוב, שהיא הניצולה היחידה כמעט מכל המשפחה. נינה שרדה את השואה חלק מהזמן במסתור אצל זוג יוונים מקומיים, שלימים הוכרו חסידי אומות העולם, ולאחר מכן עם דודתה. אחיה רפאל, אחותה אפטימיה והוריה נרצחו כולם באושוויץ. בסוף המלחמה חזרה דודתה לבית המשפחה ולקחה משם את מה שלא נבזז: מצעים ובגדים, ביניהם חולצתו של רפאל הקטן. נינה הגיע לארץ ישראל ב- 1946 ורק באחרונה, כששמעה על המבצע, מסרה את הדברים ל"יד ושם". החולצה, ביחד עם הסיפור על רפאל הקטן, יישמרו ביד ושם לדורות ויספרו את סיפורו של רפאל, של משפחת דנטי ושל הקהילה היהודית באתונה.

ביד ושם אומרים כי בידי הניצולים ובני משפחותיהם נמצא תיעוד אישי רב שאיננו מוכר ולא נגיש לציבור הרחב. רבים מבעלי התיעוד אינם מודעים לחשיבותם של החומרים שברשותם ולצורך בשימורם המקצועי. "עכשיו עדיין ניתן לאסוף את הפריטים ביחד עם הסיפור שלהם, אבל ברור לכל כי אנו נמצאים בזמן שאול, שכן העדים היודעים לספר מתמעטים והולכים. לכן זהו מבצע הצלה של ממש".

מבצע "לאסוף את השברים" נמשך. ב"יד ושם" קוראים לציבור הרחב למסור פריטים אישיים מתקופת השואה הנמצאים ברשותם ליד ושם. לפרטים: 1800257777.

ראש הממשלה נתניהו ערך הבוקר ביקור פתע ב"בית הורים ע"ש מוזס" בירושלים, המאכלס ברובו ניצולי שואה. בביקור השתתפו השר יוסי פלד, סגנית השר לאה נס וסגן השר יעקב ליצמן. הביקור נועד לבחון את היחס לקשישים הגרים במעון, את תנאי מגוריהם והטיפול בהם.

רוה"מ הצטרף לארוחת הבוקר עם דיירי המקום, התעניין בסוגי הטיפול הניתנים לדיירי הבית ושמע על פעילות המקום מהמנהל, צביקה ברמן, ומנכ"ל חברת מעונות הורים של ארגון יוצאי מרכז אירופה, חגי גולן.

ניצולי השואה שרו יחד עם ראש הממשלה והאורחים האחרים את "עם ישראל חי"

במהלך הסיור שוחח נתניהו עם מספר דיירים. כך, למשל, סיפרה לו אלישבע להמן על ספר שכתבה על ימי ילדותה בהולנד ועל הקריירה שלה כמורה למוסיקה בארץ ישראל. היא הייתה נרגשת מפגישתה עם נתניהו, התיישבה ליד הפסנתר והחלה לנגן. השיר הראשון שניגנה היה "עם ישראל חי" אותו שרו דיירי המקום, השרים וראש הממשלה יחדיו. לאחר מכן ביקשה אלישבע להמן לנגן גם את השיר "אנשים טובים באמצע הדרך" ואמרה שבמדינת ישראל יש הרבה אנשים טובים וגם אנשים טובים שהצילו הרבה יהודים. גב' להמן אמרה לראש הממשלה כי מעולם היא לא האמינה שתזכה לנגן לכבודו וביקשה לנגן גם את התקווה.

ראש הממשלה פגש גם את חנוך מנדלבאום, ניצול שואה ממחנה ברגן-בלזן אשר היה שותף בבניית השולחן עליו נחתמה הכרזת העצמאות. מנדלבאום סיפר לראש הממשלה על עבודתו כנגר ועל בניית השולחן. נתניהו ברך אותו על תפקידו ההיסטורי בבניין המדינה.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן