Skip to content

ח"כ יואל חסון: "לשחרר את הצרכנים מעסקאות כובלות ולהעביר מהעולם את הנעילה ליחידות הנופש"

בוועדת הכלכלה של הכנסת עסקו הבוקר, בין השאר, בעסקאות הכובלות ליחידות הנופש - שאי אפשר להשתחרר מהן. ניצן חרותי, מקרבנות העסקאות הללו, סיפר בוועדה כי אפילו קשישים בני 70 פלוס וגם בני 96 ,שאינם מסוגלים לנצל את יחידת הנופש, אינם זוכים לאוזן קשבת. לדבריו, ישנם חוזים ל-99 שנים ואפילו ל-999 שנים שיועברו בירושה. דינה מימון, […]
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

האם תשחרר ועדת הכלכלה של הכנסת, אלפים רבים של אזרחים, שנכבלו לעסקאות של יחידות נופש – לכל ימי חייהם? ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, החלה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ איתן כבל, שאוחדה עם ההצעה של חברי הכנסת יואל חסון ואופיר אקוניס, לתיקון חוק הגנת הצרכן והסדרת נושא ההתחייבויות בעסקאות לתקופות קצובות.

חסון: "הזדמנות לעשות תיקון היסטורי". (צילום: אתר הכנסת)
חסון: "הזדמנות לעשות תיקון היסטורי". (צילום: אתר הכנסת)

במהלך הכנת ההצעה לקריאה ראשונה אישרה הוועדה את הצעת ח"כ חסון וח"כ אקוניס, לאפשר לבטל עסקאות עם מכוני כושר בהודעה של חודש מראש, ובתשלום דמי ביטול של 5 אחוזים מסכום העסקה או 100 שקלים לפי הנמוך מבניהם.

עיקר הדיון היום עסק בהצעה של ח"כ יואל חסון, לכלול גם אפשרות לשחרר בעלי יחידות נופש מהתחייבויותיהם. אולם מפאת קוצר הזמן ומורכבות הנושא, הוועדה טרם הגיעה להכרעה והיו"ר שאמה-הכהן הבהיר כי דיון נוסף ייקבע בהקדם.

ח"כ חסון הזכיר, כי הצעת החוק מבקשת לשחרר את הצרכנים מעסקאות כובלות ולהעביר מהעולם את הנעילה הזו. הוא הוסיף כי מצד אחד, לדעתו, אין מקום לשינויים בתחום החוגים, אך יש מקום להתערב בסוגיה הכאובה של חבילות הנופש. "עוסקים בסוגיה זו במשך שנים גם מבחינה משפטית, יש לה המון קורבנות ויש לנו הזדמנות לעשות תיקון היסטורי".

נציגת משרד המשפטים, לירון מאוטנר לוגסי, אמרה כי במהלך הדיונים המשפטיים, שמתקיימים משנת 2001, דחה היועץ המשפטי לממשלה, כממונה על האינטרס הציבורי, שלושה הסכמי פשרה שזכו גם להתנגדות המועצה לצרכנות. היא הוסיפה כי התיק עומד להתנהל עוד שנים ארוכות.

ניצן חרותי, סגן יו"ר עמותת בעלי יחידות "טיים שרינג" בקלאב הוטל בטבריה, סיפר כי אפילו קשישים בני 70 פלוס וגם בני 96 ,שאינם מסוגלים לנצל את היחידה, לא זוכים לאוזן קשבת. לדבריו, ישנם חוזים ל-99 שנים ואפילו ל-999 שנים שיועברו בירושה. "אי אפשר למכור את היחידות, כי אף אחד לא רוצה לקנות", אמר חרותי. הוא ציין, כי במהלך השנים היו קפיצות בדמי הניהול של 80%-90% ואמר כי עד תחילת שנת 1989 עמדו דמי הניהול על 225 שקלים, ובתוספת מדד בלבד הם היו אמורים לעמוד היום על 950 שקלים בלבד אולם הם זינקו ל-2,219 שקלים. "פעם זה היה חלום, היום הגענו למסקנה, שהמלון ברמה של 3 כוכבים ומטה והמחיר המקסימלי לחופשה דומה הוא 1,200 שקל בלבד".

דינה מימון, בעלת יחידת נופש בקלאב הוטל באילת, הוסיפה כי האחזקה באילת עומדת על כ-2,800 שקלים בשנה. "אני מרגישה כבולה בהסכם שלא נותנים לי להשתחרר ממנו", אמרה מימון, שציינה כי היא מוכנה להחזיר את היחידה ללא תמורה כלל.

עו"ד אלכס הרטמן, המייצג את קלאב הוטל, אמר כי יש אלפי בעל זכויות שמרוצים מהיחידה שלהם והם צפויים להיפגע מההצעה. הוא הסביר, כי אם יתאפשר לשחרר מהתחייבות בעלי יחידות נופש, אזי הלקוחות המרוצים יצטרכו לשלם דמי אחזקה גבוהים יותר. לדבריו, ב-2001 היו 300 מקרים של העברת בעלות ולמיטב ידיעתו מדובר היה במכירה, מתוך כ-30 אלף יחידות. עוד הוא הוסיף, כי משנת 2008 אפשרו ל-1,500 איש לבטל את התחייבותם, חלקם ללא עלות כספית וחלקם בעלות כספית. עוד טען עו"ד הרטמן, כי לא מדובר בטובין או שירות אלא בזכות שמהווה נכס, ולכן לא אין להחיל עליו את חוק הגנת הצרכן.

ח"כ חסון אמר בתגובה, כי במסמך משפטי משנת 1996 טענה קלאב הוטל כי לא מדובר במקרקעין אלא בזכות שימוש. נציגת משרד המשפטים, ציינה כי אם בעל היחידה לא מגיע לנופש במועד ובית המלון משכיר את היחידה למישהו אחר, הוא לא מפצה את בעל היחידה.

ח"כ חסון הבהיר, כי בכוונתו לפעול לשינוי המצב, הוא אמר כי אם לא תהייה פשרה שמקובלת על המדינה אז יהיה צורך בחקיקה. הוא אף הציע לבטל את כל ההסכמים באופן גורף ולהציע ללקוחות חוזה חדש, שיצטרך להיות אטרקטיבי ותחרותי. היו"ר שאמה-הכהן אמר, כי מדובר בנושא מורכב וסבוך שלא ניתן יהיה להגיע בו להכרעה בזמן קצר. הוא אף קיבל את הצעתו של ח"כ עמיר פרץ, לנסות לתאם בין הצדדים מועד לקיום דיון מקדים, כהכנה לדיון בוועדה והבהיר כי הוועדה תקיים דיון נוסף וארוך בנושא, על מנת להגיע להכרעה.

error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן