Skip to content

ההמלצה: כפית מלח ליום

משרד הבריאות יצא בתכנית לאומית להפחתת צריכת המלח בישראל, במטרה להגיע לצריכה ממוצעת של כ-6 גרם נתרן ליממה באוכלוסייה, ובכלל זה המלצות כיצד לצמצם את צריכת הנתרן. צריכת יתר של מלח מגבירה את הסיכון לחלות בשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם ואי ספיקת כליות
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

קיים קשר בין צריכה עודפת של נתרן (מלח) למחלות – צריכה גבוהה של נתרן גורמת ליתר לחץ דם, מחלה בפני עצמה וכזו שיש לה השלכות חמורות על מערכות אחרות בגוף: היא מגבירה את הסיכון לחלות בשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת כליות ועוד.

ההמלצות בישראל לצריכת נתרן למבוגר היא כ- 1,500 מ"ג נתרן ליממה וגבול הצריכה המירבית הוא כ- 2,000- 2,400  מ"ג ליממה, כמות שהיא שוות ערך לכ- 5-6 גרם מלח (כפית לערך). ההמלצות תקפות לגבי כל הבוגרים הבריאים, חוץ מאשר לאנשים עם בעיות בריאות (למשל אנשים עם מחלות לב, יתר לחץ דם, מחלות כליה ומחלות רבות נוספות). במקרים אלה יש צורך בייעוץ מקצועי אישי ובהגבלות תזונתיות נוספות על ידי דיאטנית קלינית.

לגבי ילדים – ההמלצות לכמויות נמוכות אף יותר:

  • ילדים בקבוצת הגיל שבין  1-3 לא צריכים לצרוך כמות של מעבר ל-1.5 גרם ליממה.
  • ילדים בקבוצת הגיל שבין  4-8 לא צריכים לצרוך כמות של מעבר ל-1.9 גרם ליממה.
  • ילדים בקבוצו הגיל שבין 9-13 לא צריכים לצרוך כמות של מעבר ל-2.2 גרם ליממה.

המחלקה לתזונה במשרד הבריאות גיבשה את התכנית הלאומית להפחתת צריכת המלח באוכלוסייה
בישראל.

כיצד אם כן מצמצמים את צריכת הנתרן/ המלח?

  • בתחילה יש להפחית את צריכת הנתרן בהדרגה – מילת המפתח היא: בהדרגה. כאשר מפחיתים בבת אחת את כמות המלח, המזון עשוי להיות תפל ולא טעים. לכן חשוב לצמצם  באופן הדרגתי את צריכת המלח והמזונות העשירים בנתרן ולהסתגל לטעמים חדשים במזון. יש  צורך להיאזר בסבלנות: התהליך נמשך בדרך כלל מספר חודשים.
  • השוואת תכולת הנתרן בין מזונות שונים – בעת רכישת מזונות. קיראו את תוויות המזון והשוו בין המוצרים השונים: העדיפו מוצרי מזון דומים בעלי תכולה נמוכה יותר של נתרן, למשל דגני בוקר, גבינות או לחמים. כמויות הנתרן נמצאות בטבלת הסימון התזונתי.
  • המעיטו ככל האפשר בצריכת מוצרי מזון המכילים כמויות גבוהות של נתרן, כמו למשל נקניקים ומוצרי בשר ודגים מעובדים ומעושנים, זיתים וחמוצים, חטיפים, גבינות מלוחות, סוגים שונים של קרקרים, אבקות מרק ואבקות תיבול, סלטים, ממרחים ורטבים מוכנים (כמו רוטב סויה, מיונז, חרדל, ממרח פסטו וקטשופ), ארוחות מוכנות (כמו אטריות / אורז להכנה מהירה וארוחות מוכנות קפואות), ירקות משומרים.
  • בזמן הארוחות וביניהן מומלץ לאכול ירקות ופירות טריים: אפשר לחתוך אותם לחתיכות ולהגיש כתחליף לחטיפים המלוחים – פרוסות מלפפון, מקלות גזר וסלרי, פלחי פירות העונה וכדומה.
  • בזמן הסעודה, כדאי לנסות לא להוסיף מלח מתוך הרגל. טעמו את המזון ואם יש צורך בכך, הוסיפו כמות קטנה יותר ממה שאתם בדרך כלל רגילים. אפשר להשתמש בפלפל לתוספת טעם במקום המלח או במקום חלק ממנו.
עשבי תיבול, לימון ופלפל, במקום מלח
עשבי תיבול, לימון ופלפל, במקום מלח


בעת הבישול והכנת הארוחות בבית:

  • השתמשו בעשבי תיבול טריים ומיובשים בעת הכנת רוטב לפסטה, לאורז, לבשר או לדגים – אפשר להוסיף ריחן (בזיליקום), תימין, פטרוזיליה, אורגנו, שמיר, כוסברה ועוד מגוון גדול של עשבי תיבול במקום חלק מהמלח או מאבקת המרק.
  • אפשר ורצוי להשתמש במגוון תבלינים וירקות תיבול כמו בצל, שום, פפריקה, כורכום, כמון, פלפל במגוון צבעים ועוד תבלינים לפי הטעם האישי. הם מוסיפים הרבה טעם וצבע לאוכל. חשוב להשתמש בתבלינים טחונים שאינם מכילים תוספות כמו מלח ולקרוא את התווית ורשימת המרכיבים.
  • כאשר מכינים בשר, עוף או דגים אפשר להשרות אותם במשרה (מרינדה) טעים עם תבלינים ועשבי תיבול שונים ולצמצם את השימוש באבקות תיבול ורטבים מוכנים.
  • העדיפו רוטב המוכן בבית על רוטב קנוי מאבקה, כך אפשר לשלוט על כמות המלח שנמצאת בו.
  • אפשר לצלות ירקות בתנור ולהגיש עם מנות בשר או דג. הצלייה מרכזת את טעם הירק.
  • לפני הגשת מנת דג או שניצל ,כדאי לטפטף עליהם מיץ לימון ולזרות פלפל שחור/ לבן  להדגשת הטעם.
  • במקום רטבים מלוחים (מיונז, חרדל או קטשופ) בכריך/ בפיתה אפשר להשתמש בפרוסות של עגבניה או ירק אחר. אפשר גם להשתמש בכמות קטנה יותר של רוטב ולהשלים עם פרוסות של ירק.
  • בארוחת הבוקר או הערב, העדיפו דייסות, מיזלי או גרנולה, אשר מכילות כמויות קטנות יותר של נתרן, אפשר ורצוי אף להכין לבד בבית משיבולת שועל בתוספת חלב ופירות העונה.

כאשר אוכלים במסעדה או מחוץ לבית:

  • כאשר מזמינים פיצה או פסטה – בקשו תוספות כמו עגבניה, בצל או ירקות טריים אחרים במקום זיתים, אנשובי או תירס משומרים.
  • כריך, פיתה או באגט – בקשו את המוכר להוסיף ירקות טריים. צמצמו למינימום את התוספות של חמוצים, חרדל, מיונז וקטשופ.
  • סלט ירקות – בקשו את התוספות ליד הסלט ולא בתוכו. העדיפו תיבול בשמן ובמיץ לימון/ חומץ. כך אפשר לשלוט על כמות הרטבים המלוחים ואף לצמצם בצריכת השומן המצוי בחלק מהם.
  • כאשר מזמינים מנה במסעדה – בקשו לצמצם שימוש במלח או ברוטב סויה. קראו את ההסבר או שאלו את המלצר ובקשו לצמצם רכיבים המכילים כמויות גדולות של מלח.
  • כאשר מתארחים אצל חברים וקרובי משפחה – בקשו מראש לצמצם שימוש במלח. זיכרו כי תמיד אפשר להוסיף מלח בעת הסעודה.
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן