Skip to content

עלי גפן ממולאים אורז, צנוברים ועשבי תיבול

מראה שובה לב הוא מראה שיח הגפן . גזעים וזמורות עירומים וגרומים, חרושי קמטים, נראים יבשים, מתכסים לפתע ניצנים זעירים בירוק וחום אדמדם, בתוך ימים יצמיחו עלים, רכים, חלקים, חמצמצים, אותם אני אוספת צרורות צרורות ומכינה ממולאים. פשוט טעם גן עדן. העונה של עלי הגפן קצרה אז צאו לאסוף או לרכוש בשווקים
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

האביב הגיע ואיתו פרחת עצי הגפן, זהו הזמן הטוב ביותר לאיסוף עלי הגפן. כשהעלה עדיין צעיר ודק,
איסוף העלים מלאכה כיפית עם מזמרה קטנה אני קוטפת עלים. חלקם מבשלת טרי וחלקם רוחצת מייבשת ומסדרת בשכבות שכבות שעוטפת בנייר כסף ומקפיא בחבילות של בין 60 ל100 עלים ויש עלים לכל השנה..


אני נוהגת למלא באורז, צנוברים, עשבי תיבול והמון גרדת לימון ולבשל ברוטב חמצמץ עם תרכיז רימונים ולימון.
שפתיים ישקו
טיפול בעלים לצורך 
משרה את העלים במים ומלח לחצי שעה, מסננת מהמים ושוטפת, ואז מתיישבת וכל עלה פורסת ישר ועם מספרים גוזרת את החלק המחבר את העלה לגבעול, זהו חלק קשה שלא מתרכך בבישול.
עלים לשימוש עתידי(הקפאה)


מסדרת בשכבות חלק לשימוש מידי וחלק עוטפת בנייר כסף ומקפיאה.
לפני השימוש יש להפשיר אותם לילה במקרר או לחמם עם כמה טיפות מים
עלים לשימוש מידי
יש לחלוט במים רותחים שלוש דקות ולהעביר למי קרח. ליבש על מגבת
הכנת המלית לכ100 עלים
4 כוסות אורז עגול מושרה כחצי שעה במים רותחים
4 גבעולי בצל ירוק ,
1/2 כוס כוסברה/פטרוזיליה קצוצה  (רק עלים)
1/2 כוס שמיר קצוץ (רק עלים)
1/2 כוס נענע קצוצה(רק עלים)
2 עגבניות מגוררות(אופיונלי)
גרדה מ 1-2  למונים
50-100 גר' צנוברים
מלח ופלפל לפי הטעם  (אני שמה 4 כפיות מלח ו1/2 כפית פלפל שחור טחון)
2 כפות שמן זית
הרוטב לבישול
¼ כוס  רכז רימונים
¼ כוס שמן זית
מיץ מלימון אחד
מלח ( כשתיים -3 כפיות)
4 כוסות ציר ירקות או מים חמים
ההכנה
מערבבים בכלי שנוח למזיגה את כל חומרי המלית
מילוי העלים

גלגול עלי הגפן – גלגול עלי גפן

משתמשים בעלים חלוטים או מופשרים
מניחים עלה אחד כשצדו המחוספס פונה למעלה ומניחים כפית אחת מהמילוי.(לא יותר)
מקפלים את שני צידדי העלה כך שיכסו את המילוי,
מגלגלים כלפי מעלה וסוגרים את העלה.
חוזרים על הפעולות עם כל העלים.
הסידור בסיר

בתחתית הסיר אני מסדרת עלי גפן (לרב אילו שלא התאימו למלווי)
עליהם שכבת פרוסות עגבניות
ואז את עלי הגפן בצפיפות רבה
מפזרת פרוסות שום ושוב שכבת עי גפן ושכבת עגבניות
ועליהם מסדרת בצפיפות את עלי הגפן
בונים שכבות של עלי גפן כשבין השכבות שמים שום עלי גפן ועגבניות.
מוזגת מחצית מהרוטב
מניחה מעל עלי הגפן צלחת ומוזגת מסביב הצלחת את יתרת הרוטב
הרוטב צריכים לכסות עד גובה הצלחת ומעט יותר.
במידה והרוטב לא מספיק יש להוסיף מים רותחים.
הבישול
מבאים לרתיחה בסיר מכוסה, ומנמיכים לאש נמוכה לבישול ארוך של שעה וחצי עד שעתיים.
במידה וחסר מים בזמן הבישול ניתן להוסיף מים רותחים.

עלי גפן וכרוב ממלואים
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן