Skip to content

הסעודה הגדולה של בני הקהילה האורפלית

הקהילה האורפלית בישראל חגגה את אירוע השקת ספר המתאר את תולדות הקהילה בארץ • המאורע החגיגי לווה בסעודת ענק המורכבת מאוכל אורפלי מסורתי, אותו הרכיבו בני הקהילה בבתיהם הפרטיים • יולה זובריצקי טועמת, מצלמת ומביאה מתכונים
פחות מדקהזמן קריאה: דקות

ביום חמישי, 25 ביולי, 2013, התקיים בראשון לציון ערב השקה לקראת צאתו של ספר ראשון מסוגו על הקהילה האורפלית בישראל. מהעיר הטורקית, אורפה וסביבתה, הגיעה קהילה רבת מעשים, אשר חלקה גדול מאוד בסיפור הציוני, המסופר לראשונה בספר 'מעבר לנהר באו אבותינו', בהוצאת מוזיאון ראשון לציון.

הכותבים, ד"ר יגאל משה ישראל, יגאל בלדגין ז"ל וציון סולימן, מספרים את קורות קהילת העולים מדרום מזרח טורקיה ואת תרומתם למפעל הציוני בארץ ישראל. הקהילה האורפלית חגגה את המאורע בסעודת ענק שהורכבה ממאכלים אורפליים מסורתיים, אותה הרכיבוו בני הקהילה בבתיהם הפרטיים. מערכת מגפון יצאה לשטח, להציץ לתוך הסירים בזמן ההכנה, ולאסוף עבורכם כמה ממתכוני העדה.

אהובה, בישול עם המון אהבה ואינסוף ידע (צילום: יולה זובריצקי)
אהובה, בישול עם המון אהבה ואינסוף ידע (צילום: יולה זובריצקי)
מכינים מתכונים שעוברים מדור לדור (צילום: יולה זובריצקי)
מכינים מתכונים שעוברים מדור לדור (צילום: יולה זובריצקי)
תערובת ל-צ'י-קופטה (צילום: יולה זובריצקי)
תערובת ל-צ'י-קופטה (צילום: יולה זובריצקי)
קובה חמדה - שיכנס למרק לאחר הבישול (צילום: יולה זובריצקי)
קובה חמדה - שיכנס למרק לאחר הבישול (צילום: יולה זובריצקי)
קובה כתומה (צילום: יולה זובריצקי)
קובה כתומה (צילום: יולה זובריצקי)
לחמה בעג'ין וסמבוסק, מוכן לארוע (צילום: יולה זובריצקי)
לחמה בעג'ין וסמבוסק, מוכן לארוע (צילום: יולה זובריצקי)
מעמולים לקינוח (צילום: יולה זובריצקי)
מעמולים לקינוח (צילום: יולה זובריצקי)
מעמולים לקינוח, אין על היופי של מאפים מהבית (צילום: יולה זובריצקי)
מעמולים לקינוח, אין על היופי של מאפים מהבית (צילום: יולה זובריצקי)

וגם שיתפו אותנו בשני מתכונים:

לחמה בעג'ין

לחמה בעג'ין (צילום: יולה זובריצקי)
לחמה בעג'ין (צילום: יולה זובריצקי)

מתכון שעובר שנים במשפחה של אברהמי נתיב חמי, ראשון לציון:

חומרי גלם לבצק

  • 1 ק"ג קמח
    1/2 כוס שמן קנולה
    1 כפית  מלח
    1 כפית סוכר
    40 גרם שמרים
    כ 2-כוסות מים פושרים

הכנת הבצק

  1. ממיסים שמרים בכף מים, מערבבים עם יתר החומרים (מלח ושמן בסוף).
  2. מתפיחים 3/4 שעה, ובינתיים מכינים את המילוי. מחלקים ל-3 כדורים, יוצרים גליל מכל כדור, ומחלקים לחלקים קטנים מהם יוצרים כדורים בגודל של פינג פונג. מקמחים, ומרדדים כל כדור קטן בעזרת מערוך לעיגול עם קוטר של כ-12 סנטימטר.

חומרי גלם למילוי

  • 800 גרם בצל
  • 1 ק"ג בשר בקר טחון
  • צרור פטרוזיליה
  • 1/2 ק"ג רסק עגבניות
  • 1 כפית פלפל שאטה
  • 1/2 כוס שמן קנולה
  • 2 כפות רסק רימונים
  • אפשר להוסיף 1 כף גדושה גמבה מיובשת בשמש (1 ק"ג גמבה טחונה עם 3/4 כף מלח, מיובש בשמש 3 ימים)

הכנת המילוי

  1. קוצצים בצל ופטרוזיליה, מערבבים עם שאר החומרים.
  2. מניחים על עיגולי הבצק שפרסנו
  3. אופים בתנור מחומם לחום מקסימאלי- כ-250 מעלות, טורבו, למשך 15 דקות.

סמבוסק בשר

סמבוסק בשר (צילום: יולה זובריצקי)
סמבוסק בשר (צילום: יולה זובריצקי)

חומרי גלם לבצק (מתכון של אהובה)

  • 1 ק"ג קמח
  • 1 כוס שמן
  • 1 כפית מלח
  • כ-2 כוסות מים

אופן ההכנה

  1. לערבב את כל החומרים לכדור, אפשר לרדד על משטח מקומח וליצור עיגולים סימטריים בכוס גדולה, או פשוט לקחת מהכדור כל פעם קמצוף בצק ולשטח בתוך כף היד, כפי שנהוג שנים.

חומרי גלם למילוי הסמבוסק (מתכון של אברהמי נתיב חמי)

  • 1 בצל קצוץ דק
  • 1 ק"ג בשר בקר טחון
  • מלח, פלפל

אופן ההכנה

  1. קוצצים את הבצל דק דק. מטגנים בקצת שמן להשחמה קלה.
  2. מוסיפים בשר, מערבבים היטב.
  3. מתבלים במלח ופלפל.
  4. מטגנים עד שכמעט כל הנוזלים מתאדים, והבשר במרקם גרגרי. שארית הנוזלים מסננים.

אופן ההרכבה

  1. מכניסים את המלית לעיגולים המרודדים של הבצק וסוגרים (עובדים עם ידיים משומנות).
  2. מטגנים בשמן עמוק.
סמבוסק בשר (צילום: יולה זובריצקי)
סמבוסק בשר (צילום: יולה זובריצקי)
error: התוכן באתר מגפון ניוז מוגן
דילוג לתוכן