מודל חדשני ראשון מסוגו בישראל להתייעלות אנרגטית במועצה איזורית רמת הנגב: השקעה צפויה: כ-150,000 שקלים. המטרה הסופית היא התייעלות וחיסכון אנרגטי במוסדות המועצה ובמוסדות החינוך שלה. חסכון צפוי: 30 אחוז לשנה מההשקעה
מאת כתבת מגפון
בימים אלה חתמה המועצה האזורית רמת הנגב על הסכם ייחודי לשיתוף פעולה, לצורך ביצוע התייעלות אנרגטית במבני הציבור ובמוסדות החינוך שלה. על פי נתוני 2010, מסתכמת צריכת האנרגיה במבני הציבור ומוסדות החינוך של מועצה אזורית רמת נגב בכ- 200,000 קוט"ש, בעלות של כ 140,000 שקל. צרכני האנרגיה העיקריים הם: תאורה ומיזוג אוויר. כחלק ממדיניות המועצה לפיתוח בר קיימא ולחיסכון במשאבים, פועלת המועצה להקטין את הוצאות האנרגיה.
בתום תהליך, שבמהלכו נערך סקר מקיף של הוצאות האנרגיה אל מול פוטנציאל החיסכון וההשקעה הצפויה, נחתם השבוע הסכם עם "הקואופרטיב לאנרגיות מתחדשות", מיזם עסקי-חברתי שנוסד באוקטובר 2009, במטרה לקדם פרויקטים בתחום האנרגיות המתחדשות וההתייעלות האנרגטית בישראל.
במיזם חברים 250 חברים בעלי מניות מכול רחבי הארץ. על פי ההסכם, הקואופרטיב ינהל ויבצע במבני המועצה פעולות התייעלות אנרגטית, שהם שילוב של התקנת אמצעים (תאורה חסכונית, מזגנים חסכוניים, גלאים ועוד) והדרכות למשתמשים. המטרה הסופית היא התייעלות וחיסכון אנרגטי במוסדות המועצה ובמוסדות החינוך שלה. ההשקעה מוחזרת לקואופרטיב מחלוקת החיסכון בין המועצה לקואופרטיב במשך חמש שנים, כשהחיסכון מתחלק בין המועצה לקואופרטיב מהיום הראשון.
הפרויקט מורכב מהיבטים פיזיים וכלכליים, אך כולל גם מטרות חינוכיות, כגון הטמעת החיסכון באנרגיה בקרב הדור הצעיר וכן קידום קהילות וקואופרטיבים מתוך תושבי המועצה, שיעצימו היבטים של קיימות בחיי היום יום. עם תחילת יישומו בשבועות קרובים, ובמהלך כל הפרויקט, יוצגו נתוני הצריכה והחיסכון כך שתתבצע שקיפות ציבורית שתעודד מצטרפים נוספים לתהליך.
ראש המועצה, שמוליק ריפמן, מדגיש כי רמת הנגב פועלת למימוש כול הזדמנות אפשרית לניצול אנרגיות מתחדשות ו/או התייעלות אנרגטית. "פרויקט זה, כמו השימוש באנרגיה סולארית במשרדי המועצה וההיערכות לתהליך של הפרדה לשני זרמים שיושמה בכל ישובי המועצה עד לסוף שנת 2010, הם חלק מתכנית אב לקיימות שקיבלה על עצמה המועצה בסוף שנת 2011".